motion banneri

Norjassa huolestuttu Ruotsin ylivoimasta naisten sprintissä – junioritähti Skistad haluaa sprinttimaajoukkueen, konkarit Falla ja Östberg eri mieltä

Kristine Stavås Skistad haluaa sprinttimaajoukkueryhmän. Kuva: NordicFocus

Kristine Stavås Skistad haluaa sprinttimaajoukkueryhmän. Kuva: NordicFocus

Ruotsi on jyrännyt maastohiihdon maailmancupin naisten sprintissä laajalla rintamalla. Drammenin reilun parin viikon takainen sprintti oli ainoa päättyneen kauden maailmancupissa, kun yhtäkään ruotsalaisnaista ei löytynyt palkintopallilta.

Palkinoille on kauden aikana hiihtänyt viisi eri ruotsalaisnaista ja finalisteja on sitäkin enemmän. Stina Nilsson vei sprintticupin voiton ja kymmenen joukossa ruotsalaisia oli neljä. Ruotsalaisten laaja taso on ihastuttanut ja huolestuttanut Norjassa, joka on perinteisesti pitänyt kärkipaikkaa kaikilla maastohiihdon rintamilla.

SprintFinal21022019ModicaNFKristine Stavås Skistad kaatui Seefeldin MM-sprintin välierässä. Kuva: NordicFocus

Norjan ykkössprintterinä on hiihtänyt jo kauan Maiken Caspersen Falla. Tulevina vuosina Fallan norjalaisseuraksi kärkikahinoihin odotetaan vasta 20-vuotiasta Kristine Stavås Skistadia. Häntä ei ole vielä nimetty maajoukkueeseen, mutta Skistad voitti nuorten maailmanmestaruuden Lahden sprintissä. Seefeldin MM-kisoissa huippusija tyssäsi kaatumiseen semifinaalissa. Beitostölenissä hän oli viides joulukuussa. Näytöt voisivat riittää.

Norjan maajoukkueeseen on tunkua, mutta Skistad ehdottaakin, että Norjan hiihtoliiton pitäisi perustaa oma sprinttimaajoukkue.

- Minun mielestäni sellainen pitäisi perustaa. Ei voida valittaa, ettei Norjassa olla yhtä hyviä kuin ruotsalaiset, jos sprinttimaajoukkuetta ei ole edes olemassa. Nyt on sen aika, Skistad toivoi Falunin maailmancupin jälkeen norjalaiselle NTB:lle.

Falla12032019LyngstadNFMaiken Caspersen Falla. Kuva: Lyngstad/NordicFocus

Falla: Sprinttejä ei voiteta pelkällä nopeudella

Konkari Maiken Caspersen Falla on Skistadin ehdotuksesta eri mieltä. Tosin hän puhui asiasta norjalaisille jo Lahden maailmancupissa yli kuukautta ennen Skistadin toivomusta. Fallan mukaan sprinttejä eri ratkaista pelkällä nopeudella.

- Onnistuakseen (sprintissä) täytyy olla kestävyyttä ja uskon, että sitä saa paremmin, kun harjoittelee sellaisten tyttöjen kuten Ingvildin (Flugstad Östberg) tai Theresen (Johaug) kanssa, Falla tuumi.

Norjan hiihtomaajoukkueen sprinttitoimintaa pitää Fallankin mielestä kehittää

- Jos jotkut puhtaasti normaalimatkojen hiihtäjät haluavat, he voisivat jättää sprinttitreenejä väliin. Mutta ehkä niitä (sprinttitreenejä) pitäisi tehdä muutama enemmän kuin tällä kaudella, Falla jatkoi.

Fallan mukaan 10 naista on ihanteellinen maajoukkueen koko. Yli 12 maajoukkuenaista olisi hänen mielestä jo liikaa. Falla on kyllä sitä mieltä, että Norjan sprinttimenestys on jatkossa pitkälti kiinni siitä, miten lahjakkaat hiihtäjät kuten Skistad ja Ane Appelkvist Stenseth kehittyvät. Mutta sprinttimaajoukkuetta ei tarvita.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Ingvild Flugstad Östberg on Fallan kanssa samoilla linjoilla.

- Pitää kyllä keskittyä siihen, miten olisimme hyviä sprinteissä, mutta samalla pitäisi olla tunne siitä, että olemme yksi yhtenäinen joukkue, Östberg kertoi.

Ruotsin naisten sprinttimenestystä ei voi selittää erillisellä sprinttimaajoukkueryhmällä. Ruotsissa on A-maajoukkueen lisäksi Team Bauhaus -ryhmä, jota voidaan pitää B-maajoukkueena. Lisäksi on kehitysryhmä, jossa harjoittelevat yleiseen sarjaan vastikään siirtyneet hiihtäjät. Ruotsin sprinttimenestyjiä löytyy kaikista näistä ryhmistä.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri