motion banneri

Mäki antoi Niskasen kuulla kunniansa, mitalihiihtäjillä näkemysero kontaktista

Joni Mäki. Kuva: NordicFocus

Joni Mäki. Kuva: NordicFocus

Pyhäjärven protesti ei mennyt läpi Äänekosken SM-laduilla.

Joni Mäki antoi täyslaidallisen Iivo Niskasen suuntaan loppukiritaistelun ratkettua Äänekosken SM-hiihtojen miesten pariviestissä. Pyhäjärven Pohdin Mäki koki Niskasen estäneen häntä viestin viimeisessä vaihdossa.

Mäki kaatui lähtiessään ankkuriosuudelle, ja Puijon Hiihtoseuran ankkuri Perttu Hyvärinen tuuletti lopulta maalissa voittajana. Mäki jäi runsaat kolme sekuntia.

– Itselleni on opetettu, että vaihdossa ei tehdä mitään liikkeitä, vaan mennään suoraan. Iivo lähti kääntymään saman tien (varikko)pilttuuseen, vaikka hänellä ei ollut sinne mikään kiire, Mäki kertasi.

Hän yritti ohittaa vasemmalle kääntyneen Niskasen oikealta, mutta hiihti Niskasen suksien kantojen yli ja kaatui.

Mäkeä harmitti, ettei kisa ratkennut rehtiin kilvanhiihtoon. Hän koki, että olisi saanut ankkuriosuudelle vahvemmat lähtökohdat ilman vaihdon kompurointia. Pyhäjärvi teki tilanteesta protestin, mutta se ei mennyt läpi.

"Hyvä paikka opiskella"

Niskanen vei Puijon ensimmäistä osuutta, ja sai etenkin ankkuriosuudella kovan vastuksen Pyhäjärven Heikki Korpelalta. Norjassa harjoitteleva Korpela kertoi päässeensä kunnon vauhtiin vasta loppukaudesta, kun harjoittelun ylikuorma suli pois.

Kontaktitilanteen Niskanen tulkitsi toisin kuin Mäki.

– Minulla oli tunne, etten vaihtanut linjaani. Jos minun ja kartion väliä on 20 senttiä, tuskin siitä iso mies mahtuu.

– Näköjään joukkuekaverit eivät tule puhelinlankoja pitkin, vaan suoraan päälle, Niskanen kuvasi maajoukkuekaksikon sananvaihtoa ja naurahti, että SM-kisat ovat hyvä paikka opiskella pariviestin ahtaita paikkoja. MM-kisoissa ja maailmancupissa on vielä ahtaampaa.

Nokittelu jatkui vielä myös kukituksessa, mutta runsas tunti kisan jälkeen Mäki oli sitä mieltä, että tapaus on parasta unohtaa.

Niskanen ja Hyvärinen ylsivät ensi kertaa Puijon väreissä mestareiksi. He vaihtoivat samaan seuraan viime keväänä.

Miesten pariviestin pronssille hiihti varsinaissuomalainen Skiteam 105. Aleksi Parttimaa ja Lauri Vuorinen pääsivät mitalitaisteluun, mutta kultaan ja hopeaan ei ollut eväitä.

– Lämmin keli vei mehut, Vuorinen sanoi lähes kymmenen asteen lämmöstä.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

Motion Nora boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri