KU Motion Krista 550x90px

Laura Mononen pohtii uran lopettamista - "Jos jatkan, pitää miettiä, miten tasoni nousee"

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Maajoukkuehiihtäjä kaipaa kykyä hiihtää kovempaa yhteislähdöissä.

Maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen päättää keväällä, jatkuuko hänen hiihtouransa ensi kaudella. Hämeenlinnan Hiihtoseuraa edustava Mononen mietiskeli perjantaina aurinkoisella Äänekosken liikuntapuiston maalialueella, että asioiden on muututtava. Nykytaso ei hänelle riitä.

– Jos jatkan, pitää miettiä, miten tasoni nousee, Mononen tiivisti.

Hän arveli kaipaavansa harjoitteluunsa uusia ärsykkeitä. Kestävyys ja sitkeys eivät enää vie hyviin tuloksiin, sillä naistenkin hiihtovauhti ja -tekniikka ovat muuttaneet kisojen luonnetta. Kisaohjelmassa on paljon sprinttejä ja yhteislähtökisoja, ja niissä on pystyttävä saamaan kehosta tehoja irti silloin, kun tehoja tarvitaan.

– Sillä ei pärjää, että on vain yksi vaihde.

– Jos tässä meinaa vielä jatkaa, minun on kehitettävä kovavauhtista hiihtämistä, 34-vuotias Mononen mietti.

Loppukiritappio ärsytti

SM-hiihtojen avauspäivänä Mononen puuskahti maaliin tultuaan spontaanisti, että "aina minä häviän nämä". Hän jäi pariviestin loppurutistuksessa Krista Pärmäkoskelle, kun Suomen naishiihdon ykkösnimi oli tasatyönnössä vahvempi.

– Pystyin vähän aikaa vastaamaan, mutta ärsyttää, että olen niin huono noissa, Mononen manasi.
Hämeenlinnan Hiihtoseuran viestipari Anni Kainulainen lohdutti Monosta sillä, että vastassa oli maailmanluokan hiihtäjä. Se ei tuoreeltaan kirkastanut hopeaa Monosen mielessä.

– Vaikka toinen on kuinka hyvä, niin ärsyttää hävitä, Mononen sanoi ja harmitteli, miten loppusuoran kostea latu suorastaan imi suksia kiinni. Hiihtäjät joutuivat lujille lähes kymmenen asteen lämmössä.

MM-kisoista uran paras sija

Pärmäkoskeen verrattaessa Mononen on jäänyt joukkuekaverinsa selän taakse, mutta Monosen kaudessa on ollut paljon myönteistä. Seefeldin MM-hiihdoissa hän ylsi uransa parhaaseen arvokisasijoitukseen oltuaan yhdistelmäkisassa 12:s. Sijoitus sai hyvän parin perinteisen kympin 14. tilasta.

– Viime kevään lähtötilanteeseen nähden kausi oli hyvä, ja MM-kisoihin sattui hyvät hiihdot. Ei tämä silti ole se taso, jota tavoittelen, Kymmenen ja viiden joukkoon pitäisi pystyä hiihtämään enemmän, Mononen linjasi.

Monosen kauden ainoat sijat kymppisakkiin tulivat tammikuun alussa Tour de Ski -kiertueella Val di Fiemmessä. Hän oli ensin perinteisellä kymmenes ja kipusi kiertueen loppunousun vapaalla viidenneksi nopeiten.

– Pelkällä ylämäen kiipeämisellä ei oikein pärjää. Kun on helppoja ratoja, pitää pystyä hiihtämään tosi kovaa, Mononen luonnehti.

Jos ura jatkuu, Mononen haluaa takaisin kauden 2016–17 tasolle, jolloin hän ylsi useamman kerran maailmancupissa kymmenen parhaan joukkoon. Silloin maailmancupin kokonaiskisasta heltisi kymmenes sija. Vajaa viikko sitten päättyneellä kaudella Mononen oli cupissa toiseksi parhaana suomalaisnaisena 31:s.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri