motion banneri

Quebecin maailmancupin tulokset uusiksi pari viikkoa kilpailun jälkeen: Brittihiihtäjä nousi takaa-ajon hiihtoaikojen kolmanneksi

Andrew Young nousee maailmancupin päätösosakilpailun kolmanneksi. Kuva: NordicFocus

Andrew Young nousee maailmancupin päätösosakilpailun kolmanneksi. Kuva: NordicFocus

Sekunnin kymmenysosien pyöristys antaa toiselle etumatkaa ja toiselle takamatkaa.

 

Maastohiihdon maailmancupin päätösosakilpailun tulokset menivät uusiksi. Asiasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Maailmancupin päätöskierroksella Kanadan Quebecissä hiihdettiin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailu, jossa pisteitä jaettiin myös päivän hiihtoaikojen perusteella.

Iso-Britannian Andrew Young ja Yhdysvaltain Simeon Hamilton lähtivät matkaan niin sanotussa aaltolähdössä, jossa kaikki yli kolme minuuttia ja 15 sekuntia kahdessa edellisessä osakilpailussa kärkeen jääneet urheilijat starttaavat. Samaan aikaan ladulle suomalaisista pääsivät myös Lauri Vuorinen, Matti Heikkinen ja Joni Mäki.

Kun kaikki olivat tulleet maaliin, laskettiin hiihtäjille henkilökohtaiset hiihtoajat, joiden perusteella jaettiin puolikkaat normaalin maailmancupin osakilpailun pisteet eli voittajalle annettiin 50 pistettä. Hiihtoajoissa kaksi kärkisijaa menivät kokonaiskiertueen voitostakin taistelleille Alex Harveylle ja Alexandr Bolshunoville.
Kolmas sija merkittiin Simeon Hamiltonille 0,1 sekunnin erolla Andrew Youngiin, vaikka Young starttasi matkaan Hamiltonin takaa ja tuli maaliin häntä ennen.

Syynä erojen pyöristys täysiin sekunteihin

Young valitti tuloksista FIS:lle ja nyt kansainvälinen hiihtoliitto on NRK:n mukaan luvannut korjata tulokset, jolloin Andrew Young on Quebecissä 24. maaliskuuta hiihdetyn maailmancup-osakilpailun kolmas.

Syy erikoiseen tuloslistaan lienee FIS:n käyttämä ajanlaskentatapa, jota on vaikea kirjallisesti selittää.

Hiihtäjien yhteisajat ja ero kärkeen mitataan minuuteissa, sekunneissa ja sekunnin kymmenyksissä. Mutta takaa-ajokilpailuihin urheilijat starttaavat siten, että heidän eronsa kärkeen pyöristetään lähimpään sekuntiin. Sama koskee myös aikaeroja aaltolähdössä.

Hamilton100219ThibautNFSimeon Hamilton tippui neljänneksi pari viikkoa kilpailun jälkeen. Kuva: NordicFocus

Ennen päätösosakilpailua Hamiltonin ero kärkeen oli 3.31,3 ja Young oli 3.58,5 sekuntia kärjestä. Miesten välinen ero oli siis 27,2 sekuntia. Koska kymmenykset pyöräytettiin lähimpään kokonaisiin sekunteihin, oli Hamiltonin ero kärkeen 3.31 ja Youngin 3.59. Näin ollen Hamilton oli saanut lähtöhetkellä 0,3 sekuntia etumatkaa ja Young 0,5 sekuntia takamatkaa. Tiukassa sekunti- tai pikemminkin kymmenyspelissä Young onnistui tulemaan maaliin ennen Hamiltonia, mutta kokonaisaikoihin otettiin käyttöön jälleen sekunnin kymmenykset, jonka kautta laskettuna Hamilton oli 0,1 sekuntia Youngia nopeampi. Molemmat miehet hiihtivät sen verran ripeää vauhtia, että hiihtoajoiksi tuli kolmanneksi ja neljänneksi nopein aika.

Young kertoi NRK:lle luopuneensa jo toivosta, mutta Iso-Britannian hiihtoliitto oli yllättynyt saadessaan tiedon kolmannelle sijalle noususta.

- Meille tämä tarkoittaa paljon. Sekä tulos että periaate. Hänen, joka hiihtää annetun matkan nopeimmin tulee myös saada paras aika, totesi Iso-Britannian maajoukkuevalmentaja Jostein Vinjerui NRK:lle.

Samalla kolmannesta hiihtoajasta maksettava vajaan parin tuhannen euron palkintoraha siirtyy Andrew Youngille.

Östberg hävisi Johaugille Beitostölenissä

Päätöksellä saattaa olla vaikutusta tulevien kausien ajanoton organisointiin, sillä vastaavanlaisia ongelmia halutaan välttää. Beitostölenin maailmancupissa kävi vastaavalla tavalla, kun Ingvild Flugtstad Östberg oli hieman Therese Johaugia nopeampi takaa-ajossa, mutta jäi silti hiihtoajoissa Johaugin taakse. Teoriassa tämä olisi voinut vaikuttaa jopa maailmancupin kokonaisvoittoon, mikäli Östbergillä ja toiseksi sijoittuneella Natalja Neprjajevalla olisi ollut pienempi piste-ero kauden lopussa.

Maailmancupin palkintosija on Youngin uran toinen. Kaudella 2015/2016 brittihiihtäjä oli Toblachin sprinttikilpailussa kolmas. Maailmancupin kokonaispisteissä Young oli 51:s, eikä parin pisteen korotus vaikuttanut hänen sijoitukseensa. Hamilton oli maailmancupin 37:s, eikä kolmen pisteen menetys muuttanut hänenkään sijoitusta pari viikkoa kilpailun ja kauden jälkeen.

FIS on päivittänyt muutokset maailmancupin kokonaispisteisiin ja palkintorahataulukkoihin. Sen sijaan Quebecin hiihtoajoissa Hamilton on edelleen merkittynä 0,1 sekuntia nopeammaksi.

Asiasta Suomessa uutisoi Yle.

-Juho-Veikko Hytönen

Motion Nora boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri