KU Rollerski 550x90px

Therese Johaug johti norjalaisnäytöstä Salpausselällä

ThereseJohaug030312 introSalpausselän maastot sopivat erinomaisesti Therese Johaugille, sillä hän puolusti kunnialla viimevuotista yhdistelmähiihtoaan. Kilpailu oli suurta Norjan näytöstä, sillä norjalaiset veivät kilpailussa nelosvoiton.

ThereseJohaug030312Therese Johaug viihtyy erinomaisesti Salpausselällä ja olin päivän kilpailussa täysin ylivoimainen. Kuva: Hevoskuuri.fiSalpausselän maastot sopivat erinomaisesti Therese Johaugille, sillä hän puolusti kunnialla viimevuotista yhdistelmähiihtoaan. Kilpailu oli suurta Norjan näytöstä, sillä norjalaiset veivät kilpailussa nelosvoiton.

Kilpailua alusta lähtien hallinnut Johaug oli maalissa kymmenen sekuntia ennen toiseksi sijoittunutta Marit Björgeniä. Heidi Weng oli ensimmäistä kertaa urallaan palkintopallilla maailmancupissa ja oli kolmas ja Kristin Störmer Steira täydensi norjalaisten neloisvoiton.

Suomalaisten suksi ei kulkenut aivan toivotulla tavalla ja sijoitukset jäivät vaatimattomiksi kotiladuilla. Riitta-Liisa Roponen sijoittui parhaimpana seitsemänneksi, Aino-Kaisa Saarinen oli 20., Riikka Sarasoja-Lilja 27. ja Anne Kyllönen 29.

Kilpailun aloittaneella perinteisellä osuudella Johaug ja Puolan Justyna Kowalczyk pitivät sen verran kovaa vauhtia, että muut olivat alusta alkaen vaikeuksissa ja putosivat kyydistä. Toisella perinteisen kierroksella Johaug kiristi entisestään vauhtia ja eroa alkoi syntyä Marit Björgenin vetämään kakkosletkaan. Puolan maailmancupia johtanut Kowalczyk kaatui Lahden kuuluisassa laskussa stadionille ja näin Johaug pääsi muutaman sekunnin karussa vapaan osuudelle.

Tätä johtoaan Johaug ei luovuttanut missään vaiheessa, vaan sai hiihtää rauhassa jälleen Salpausselän yhdistelmähiihdon voittoon viimevuotiseen tapaan. Norjalaiskolmikko Björgen, Weng ja Steira tavoitti nopeasti pariinkin otteeseen kaatuneen Kowalczykin ja jättivät myös hänet. Näin norjalaiskolmikko pääsi taistelemaan keskenään kilpailun kakkossijasta. Sen taistelun voitti Marit Björgen siirtyen samalla jälleen maailmancupin kokonaiskilpailun kärkeen. Heidi Weng teki uskomattoman hiihdon ja nappasi uransa ensimmäisen palkintopallisijoituksen maailmancupissa.

Johaug oli luonnollisesti iloinen päivän voitostaan ja kertoi viihtyneensä Lahden laduilla.

– Pidän Lahden laduista, täällä on paljon mäkiä ja se sopii minulle. Mielelläni hiihtäisin myös MM-kisoissa täällä vuonna 2017. Olin kymmenen päivää korkealla Seiser Almissa Maritin, Kristinin ja kumppaneiden kanssa. Me harjoittelimme hyvin ja pidimme hauskaa yhdessä. Se oli oikein hyvä leiri ja nyt olen hyvässä kunnossa kauden loppukisoja varten. Holmenkollenin 30 kilometriä on sitten loppukauden tärkein yksittäinen kilpailu, Lahdessa hyvin viihtyvä Therese Johaug kertoi.

– Olin aivan Justynan perässä ja melkein kaaduin minäkin, mutta juuri ja juuri selvisin siitä. Tein vähän joukkuetyötä ja perinteisellä koitin väsyttää Justynaa. Olen todella iloinen meidän upeasta joukkuepanoksesta. Me tsemppaamme ja teemme kovasti töitä yhdessä ja se tuottaa tulosta, Johaug jatkoi.

Marit Björgen oli iloinen siitä, että siirtyi taas maailmancupin johtoon ja myös hän kiitteli joukkuepanosta.

– Tänään minulla ei ollut paras fiilis perinteisellä, mutta vapaa sujui sitten paremmin. Onneksi Therese väsytti Kowalczykiä ja pystyin ohittamaan hänet vapaalla. Olen todella onnellinen ja myös kiitollinen meidän joukkuepanoksesta tänään. Nyt minä siirryin kokonaiskilpailun johtoon, mutta kilpailu ei ole todellakaan ratkennut, sillä vuorotellen minä olen johdossa ja vuorotellen Justyna.

Kilpailun suurimman yllätyksen tehnyt Heidi Weng ei saanut oikein alkuun sanaa suustaan, sen verran suurena yllätyksenä palkintopallisija ja lehdistötilaisuus tulivat.

– En ole ennen ollut täällä, niin en oikein tiedä mitä sanoisin. Mutta tänään olin tosi hyvä. Viimeisellä kierroksella olin jo tosi väsynyt, mutta minulla oli todella hyvä suksi ja taistelin kolmanneksi. Tiesin, että pystyisin lopussa voittamaan Kristinin, kertoi ikionnellinen Heidi Weng.

– Olen harjoitellut viime viikot kovaa ja paljon, siinä se suurin salaisuus tälle menestykselle. Äidin kanssa olen pitkiä kolmen tunnin lenkkejä hiihdellyt, jatkoi Weng.

Norjaneloisvoitto030312Muista maista ei ollut Norjan neloisvoiton estäjäksi. Kuva: Hevoskuuri.fiRoposella hyvää hiihtoa, muuten vaisu suomalaispäivä

Suomalaisittain kisa meni siis kotiladuilla hiukan alakanttiin. Jo ennen kilpailun alkua tuli takaisku, kun Krista Lähteenmäki ei pystynyt osallistumaan päivän kilpailuun. Lisäksi maajoukkuenaisistamme Kerttu Niskanen jätti kilpailun kesken. Neljä suomalaisnaista 30 joukkoon kuitenkin saatiin.

– Suomalaisyleisö olisi ansainnut parempaa menestystä tänään. Sen verran mahtavaa oli kannustus tänään ladun varressa, tiivisti asian päivän paras suomalainen Riitta-Liisa Roponen.

– Itsellä oli tänään hyvä päivä kauden aikaisempiin hiihtoihin verrattuna. Varsinkin perinteinen oli tänään hyvää. Ihan en vaan siihen porukkaan päässyt vapaalla mukaan, joka taisteli kakkossijasta. Viimeisellä kierroksella en sitten pystynyt vastaamaan Charlotte (Kallan 5.) menoon. Seiser Almin leiri oli onnistunut alkusairauksien jälkeen ja tänään hiihto oli helppoa ja kontrolloitua, selvästi huojentuneen oloinen Riitta-Liisa Roponen kertoi.

– En saanut kunnon rentoa hiihto perinteisellä aikaiseksi ja vapaalla ei sitten lihakset toimineet. Tämä on nyt vähän tällaista vaihtelua koko ajan, että toisena päivänä kulkee ja toisena ei, harmitteli puolestaan Aino-Kaisa Saarinen.

Lahti, Suomi:
Salpausselän kilpailut, maailmancupin osakilpailu:

Naiset, yhdistelmäkilpailu (7,5 km p + 7,5 km v): 1) Therese Johaug Norja 36.52,6, 2) Marit Björgen Norja jäljessä 10,8 sekuntia, 3) Heidi Weng Norja –11,9, 4) Kristin Störmer-Steira Norja –14,4, 5) Charlotte Kalla Ruotsi –39,7, 6) Julia Ivanova Venäjä –39,8, 7) Riitta-Liisa Roponen Suomi –45,9, 8) Justyna Kowalczyk Puola –52,6, 9) Anna Haag Ruotsi –55,2, 10) Masako Ishida Japani –55,5,

Muut suomalaiset: 20) Aino-Kaisa Saarinen –1.50,0, 27) Riikka Sarasoja-Lilja –2.08,4, 29) Anne Kyllönen –2.13,3, 35) Laura Ahervo –2.40,7 101.68, 56) Silja Tarvonen –4.37,0, 58) Maija Hakala –4.52,8, 60) Liisa Anttila –5.24,1.

Tilanne maailmancupin kokonaiskilpailussa 30/37 kilpailun jälkeen: Björgen 1995, 2) Kowalczyk 1957, 3) Johaug 1510, 4) Kikkan Randall USA1084, 5) Kalla 1051, 6) Marthe Kristoffersen Norja 865, 7) Krista Lähteenmäki Suomi 846, 8) Saarinen 817,...12) Roponen 511,...22) Sarasoja-Lilja 353, 23) Kyllönen 329,...26) Kerttu Niskanen Suomi 254.

>>Kaikki tulokset

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri