KU Rollerski 550x90px

Cologna hiihti voittoon, Lehtonen 29:s

cologna03032012 laiho introSveitsin Dario Cologna karkasi muilta voittoon miesten yhdistelmähiihdossa Salpausselällä. Suomalaisittain kilpailu meni todella alakanttiin, sillä paras suomalainen oli Lari Lehtonen 29 sijalla.

cologna03032012 laihoKuva: Laiho/NordicFocusSveitsin Dario Cologna karkasi muilta voittoon miesten yhdistelmähiihdossa Salpausselällä. Suomalaisittain kilpailu meni todella alakanttiin, sillä paras suomalainen oli Lari Lehtonen 29 sijalla.

Cologna aloitti iskunsa viimeisen 2,5 km vapaan lenkin alkupätkille eikä muilla hiihtäjillä ollut vastata tämän hetken maailman parhaan mieshiihtäjän iskuun. Toiseksi tullut Norjan Martin Johnsrud Sundby hävisi Colognalle 3,7 sekuntia. Kanadan Alex Harvey oli kolmas ennen Norjan Sjur Roetheä.

Suomalaisten kilpailu meni todella heikosti, sillä paras suomalainen oli Lari Lehtonen, joka oli 29:s. Hän hävisi kärjelle 1.56 minuuttia. Kaiken kaikkiaan vain kolme mieshiihtäjäämme mahtui maaliin tulleiden 59 hiihtäjän joukkoon. Kari Varis oli 52. ja Jussi Simula 54. Muut suomalaiset joko keskeyttivät tai liputettiin ulos radalta kesken kilpailun. Sami Jauhojärvi keskeytti kilpailun vapaan hiihtotavan osuuden alussa. Jauhojärvi kertoi keskeytyksen syyksi selkävaivat, jotka estivät täysipainoisen hiihtämisen.

Kilpailu oli todella lujavauhtinen nopean kelin johdosta ja Colognan voittoaika 1.07.30.5 on todella kova 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa. Nopea keli teki laskuista lujavauhtisia ja Salpausselän kuuluisissa kurveissa sai olla todella tarkkana välttääkseen kolaroinnin. Kaatuminen osuikin yhden kilpailun ennakkosuosikin, Ruotsin Johan Olssonin kohtaloksi. Olsson kaatui perinteisen osuudella todella komeasti menettäen hurjasti aikaa. Kovasta yrityksestä huolimatta Olsson ei saanut enää koskaan kärkeä kiinni, vaan joutui tyytymään 12 sijaan.

Cologna030312Dario Cologna alkoi kontrolloimaan kilpailua vapaan osuudella. Kuva: Hevoskuuri.fiTherese Johaugin tavoin Dario Cologna puolusti menestyksekkäästi viime vuoden voittoaan ja myös hänelle Lahti on varsin mieluisa paikka. Samalla Cologna osoitti olevansa maailman paras mieshiihtäjä tällä hetkellä.

– Pidän täällä Lahdessa hiihtämisestä. Se oli hyvä kilpailu, vaikka alussa perinteisellä en tuntenutkaan oloani niin hyväksi. Vapaan osuudella alkoi sitten kulkemaan paremmin ja paremmin. Iskin hiukan jo alkuvaiheessa hajottaakseni hiukan porukkaa. Oli hyvä, että oli niin nopea kilpailu, sillä ryhmässä oli todella hankalaa ja stressaavaa hiihtää. Toisella kertaa iskin jo sitten tosissani. Olin päättänyt jo ennen kilpailua, että yritän iskua varhaisessa vaiheessa viimeisellä kierroksella. Odotan jo innolla kauden loppukilpailuja täällä Skandinaviassa. Siitä tulee todella hauskaa ja haluan nauttia kauden viimeisistä kilpailuista, sympaattinen Dario Cologna kertoi kilpailun jälkeen.

Norjalaiset tekivät kilpailussa kovasti töitä ja se palkittiin Martin Johnsrud Sundbyn toisella sijalla.

– Tämä oli minun tämän kauden tärkein kilpailuni. Minulla on ollut paljon ongelmia tällä kaudella ja terveydellisiä ongelmia ennen joulua. Valmistauduin tähän kilpailuun kuin MM-kisoihin ja halusin voittaa tämän kilpailun, mutta olen tyytyväinen toiseen sijaani. Huomasin Darion iskun liian myöhään ja silloin oli jo myöhäistä. Odotan jo innolla Holmenkollenin 50 km:n kilpailua. Siitä tulee hauskaa ja isot bileet, vaikka viisikymppinen on aina rankka kilpailu, mutta olen valmistautunut kunnon helvettiin, jutteli kisan kakkonen Martin Sundby.

– Oli todella nopea kilpailu ja minulla oli erinomaiset sukset. Etukäteen kunto oli arvoitus, sillä tulimme suoraan korkealta Seiser Almista tänne torstaiaamuna klo 2.00 ja olo on ollut hiukan väsynyt. Mutta tämä oli minulta hyvä kilpailu. Aina kun on palkintopallilla, niin on hiihtänyt hyvin. Tykkään hiihtää näitä yhteislähtökilpailuja, kertoi päivän kolmas Kanadan Alex Harvey.

Suomalaisten kommentteja

Ainoa suomalaismies, joka voi olla yhtään tyytyväinen sijoitukseensa, oli Lari Lehtonen. Mutta ei 29 sijakaan vielä riemunkiljahduksia nostata.

– Aina kun pääsee pisteille, voi olla kohtalaisen tyytyväinen. Tämä oli tällainen perinteinen kilpailu siltä osin, että perinteisellä jouduin antamaan tasoitusta ja sitten nostin vapaalla sijoitusta. Vähän kun olisi vielä saanut puristettua lopussa, niin siinä oli monta sijoitusta lähellä edessä poimittavissa, paras suomalaismies Lari Lehtonen sanoi.

– Suoritus oli ok ja hyvin jaksoin loppuun asti. Mutta ei se näissä karkeloissa pitkälle riitä. Olen ollut Finlandia-hiihdon jälkeen ihan puhki vielä eiliseen saakka, joten odotuksia jopa paljon paremmin meni. Nyt kun olen hiihtänyt näitä maratonhiihtoja, niin viikot menee palautuessa eikä pysty kunnolla harjoittelemaan. Sen huomaa näissä karkeloissa, jutteli vastaavasti Kari Varis.

Dalen: urheilijat keskeisessä roolissa

Suomen päävalmentaja Magnar Dalen ei luonnollisesti ollut tyytyväinen päivän suomalaispanokseen, eikä myöskään kauteen kokonaisuutena.

– Naisissa Ritun hiihto oli hyvää ja miehissä Larin suoritus oli hyväksyttävä. Muuten ei ole paljon positiivista kerrottavaa. Mutta meillä on ollut myös paljon epäonnea. Krista ja Matti tulivat kipeäksi ja Samilla oli ongelmia selkänsä kanssa. Matti oli jo päässyt leirillä hyvään kuntoon, joten oli harmi, ettei hän pystynyt täällä tänään hiihtämään, kertasi Dalen päivän suomalaispanosta.

– Eikä kauteen voi kokonaisuutenakaan olla tyytyväinen. Naiset hiihtivät vahvasti Tour de Skille saakka, mutta sitten alkoi tulla vaikeuksia. Sairastelut ja terveydentilat ovat olleet se suurin yksittäinen syy huonoon menestykseen. Naiset alkoivat sairastamaan tämän vuodella ja Matilla on ollut todella epäonnekas kausi. Nyt täytyy sitten vaan hiihtää kausi loppuun ja alkaa keskittymään jo tulevaan arvokisavuoteen.

Magnar Dalen jaksaa uskoa menestykseen Val di Fiemmen MM-kisoissa 2013.

– Varsinkin naisilla on siellä todella hyvät mitalimahdollisuudet. Urheilijat ovat nyt keskeisessä roolissa. Kaikki lähtee urheilijan halusta ja tahdosta menestyä ja harjoitella motivoituneena. Tämän lisäksi ryhmien on tehtävä hyvin yhdessä töitä ja sparrattava toisiaan. Meidän on sitten luotava resursseja ja fokusoida oikeisiin asioihin, ei tämä rahasta ole kiinni. Nyt on vaan kaikkien yritettävä tosissaan, miettii Suomen päävalmentaja Magnar Dalen keinoja parempaan menestykseen.

Tulokset:

Miehet, (15 km p + 15 km v): 1) Dario Cologna Sveitsi 1.07.30,5, 2) Martin Johnsrud Sundby Norja –3,7, 3) Alex Harvey Kanada –4,2, 4) Sjur Röthe Norja –5,5, 5) Jean Marc Gaillard Ranska –11,0, 6) Aleksander Legkov Venäjä –11,3, 7) Maksim Vylegzhagin Venäjä –20,0, 8) Tobias Angerer Saksa –20,5, 9) Niklas Dyrhaug Norja –20,9, 10) Jevgeni Dementjev Venäjä –28,5,

29) Lari Lehtonen Suomi –1.56,0,...52) Kari Varis Suomi –3.45,7,...54) Jussi Simula Suomi –3.51,7,...63) Heikki Palosaari Suomi –1 kierros,...64) Teemu Härkönen Suomi –1 kierros,...67) Mikko Koutaniemi Suomi –1 kierros,...68) Johan Gustafsson Suomi –1 kierros,...71) Juha-Matti Mikkolainen Suomi –1 kierros,...74) Sami Lähdemäki –1 kierros,...80) Janne Mononen Suomi –1 kierros.
–Sami Jauhojärvi, Suomi keskeytti vapaan hiihtotavan osuudella.

Pistetilanne: 1) Cologna 1793, 2) Petter Northug Norja 1199, 3) Devon Kershaw Kanada 1121, 4) Marcus Hellner Ruotsi 917, 5) Legkov 910, 6) Harvey 786,...32) Matti Heikkinen Suomi 207,...43) Matias Strandvall Suomi 164,...49) Jauhojärvi 149,...56) Anssi Pentsinen Suomi 116,...74) Martti Jylhä Suomi 62,...78) Lehtonen 57, 79) Ville Nousiainen Suomi 56.

>>Tulokset

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri