KU Motion Krista 550x90px

Naisten 100 metrin hiihdon ME-ajasta epäselvyyttä – katso video Maja Dahlqvistin huippunopeasta suorituksesta

Maja Dahlqvist hiihti 100 metriä kovaa kyytiä Ruotsissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Maja Dahlqvist hiihti 100 metriä kovaa kyytiä Ruotsissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Viikonloppuna on hiihdetty maastohiihdon sataa metriä oikein urakalla. Ja sen jälkeen kiistelty.

Perjantaina norjalaisjuniori Kristine Stavås Skistad kellotti 12,36, jonka kerrottiin olevan uusi ME. Hän hiihti ajan Petter Northugin isännöimän Janteloppetin yhteydessä.

Hieman myöhemmin uutisoitiin Ruotsin Ramundbergetistä Maja Dahlqvistin hiihtäneen ajan 12,20, mikä alittaa Skistadin ajan.

Ongelmana on kuitenkin se, ettei kukaan oikein tiedä, minkälaiset olosuhteet otetaan huomioon ME-ajoissa. Dahlqvistin aika hiihdettiin kilpailun prologissa, jossa karsittiin osanottajia semifinaaliin ja finaaliin. Prologissa startti tapahtuu ”tavallisten” maastohiihtokisojen mukaisesti lähtöportin avulla, jossa hiihtäjä itse käynnistää kellon läpäisemällä portin.

Skistad teki aikansa finaalissa, jossa startti perustuu lähtölaukaukseen ja reippaan hiihdon lisäksi reaktioaikaan. Tämän vuoksi Dahlqvistin ja Skistadin ajat eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Dahlqvistin kanssa Ramundbergetissä Skistadin ajan alittivat myös Johanna Hagström (12,22) ja Anna Dyvik (12,33).

Oman ongelmansa asiaan tuo se, että Norjan tapahtuman tv-lähetyksessä esitetty 100 metrin hiihto näytti tv-katsojille Skistadin ajaksi 11,4 sekuntia järjestäjien ilmoittaessa viralliseksi tulokseksi 12,36. Asiasta kirjoittaa norjalaislehti Aftenposten. Eikä tilannetta helpota Ramundbergetin finaalien aikojen puuttuminen. Kilpailun voitti Dahlqvist ennen Hagströmiä.

ME-ajasta on kehkeytynyt vääntö Ruotsin ja Norjan välille, sillä molemmissa maissa uutisoidaan oman naisen hiihtäneen uuden ME-ajan. Varmaa lienee vain se, että Marte Nordlundin aikaisempi maailmanennätys 12,45 on jäänyt historiaan.

-Juho-Veikko Hytönen

Maja Dahlqvistin prologihiihdon voi katsoa alta olevalla videolla, joka on julkaistu Langrenn.com -sivuston Youtube-kanavalla:

 

 

 

 

 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri