KU Motion Krista 550x90px

Yle: Norovirus pilasi Johanna Matintalon MM-kisat

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Hiihtäjä Johanna Matintalolle viime kausi oli pettymys. Nousujohteisesti kaksi edellistä vuotta hiihtänyt Pyötyän Urheilijoiden hiihtäjä lähti kovin odotuksin Seefeldin MM-kauteen ja oli odotuksia hänen suhteensa oli muillakin.

Matintalo kertoo penkin alle menneestä kaudestaan Yle Urheilun haastattelussa. Kausi alkoi vaisuissa merkeissä, kun Rukalla ja Beitostölenissä kärki hiihti minuuttitolkulla kovempaa. Valmentajansa Ville Oksasen kanssa Matintalo päätti jättää joulukuun loput maailmancupit väliin ja keskittyä harjoittelemaan.

– Minulla oli haasteita tilanteen kokonaishallinnan kanssa. Sen takia jouduimme muokkaamaan harjoitusohjelmaa ja niitä suunnitelmia, joita olimme alun perin tehneet, Matintalo sanoo.

Matintalo ei halua kertoa enempää alkukauden haasteista, mutta hän kertoo, että MM-kisat menivät pilalle vatsataudin vuoksi. Matintalo pääsi jälleen parempaan kuntoon tammikuussa, kun Otepäässä hän sijoittui 15:nneksi naisten perinteisen kympillä. Tilanne näytti jo hyvältä, mutta Otepään reissun jälkeen hän sai kuumeen ja vatsataudin, josta ei enää noustu.

– Tauti oli niin raju, etten ehtinyt palautua Imatran SM-kisoihin. Painoni putosi pari-kolme kiloa, ja vaikka sairauden akuuttivaihe meni nopeasti ohi, minulla oli isoja ongelmia palautua ja saada tilanne normalisoitua.

Taudin takia hiihtämättä jäivät myös nuorten MM-kilpailut Lahdessa. Matintalo sai tietää vasta puolentoista viikon päästä sairastumisesta, että vatsatauti oli ärhäkkä norovirus. Imatran SM-kisat olisivat saattaneet jäädä väliin, mikäli tieto olisi tullut aiemmin. Energiat eivät imeytyneet viikkoon ja tämän jälkeen ongelmia oli palautumisen kanssa. Hän ei tosin laita mitään viivästyneen diagnoosin piikkiin, vaan Matintalon mukaan urheilijan pitäisi paremmin tuntea itsensä, milloin on valmis kilpailemaan ja harjoittelemaan.

Seefeldin MM-kisojen yhdistelmähiihdossa Matintalo oli sijalla 32 ja päämatkalta 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailusta irtosi 17:s sija.

– Jos kisoja edeltävät viikot olisivat olleet normaaleja, tulos ei ainakaan olisi ollut huonompi.

Matintalo suhtautuu Ylen haastattelussa tulevaisuuteen positiivisesti. Vaikean valmistautumisen jälkeen 17:s sija antaa uskoa parempaan. Hiihtäjä onkin jo suunnitellut ensi kauden harjoittelua. Suunnitelmana on tehdä enemmän tehoja, nopeutta ja voimaa. Tavoitteena on nostaa perustasoa niin, että sijoituksia irtoaa kymmenen parhaan joukosta.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri