KU Rollerski 550x90px

Jörgen Brink kolmanteen peräkkäiseen Vasaloppet-voittoon

brinkj04032012 hem nf introTänä vuonna tehtiin myös uudet reittiennätykset sekä miehissä että naisissa huippunopeassa kelissä.

 

brinkj04032012 hem nfVasaloppetin mitalikolmikko Tynell, Brink ja Rezac. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusRuotsin Jörgen Brink voitti 88. kertaa järjestetyn Vasaloppetin uudella ennätysajalla 3.38.41.3 Kisa huipentui yhdeksän miehen loppukiriin, jossa Brink oli vahvin ennen Daniel Tynelliä ja Stanislav Rezacia. Naisten ykkönen oli myös komealla ennätysajalla Norjan Vibeke Skofterud 4.08.24.

Erittäin nopea keli teki sen, että oli vaikeaa päästä karkuun muilta. Marcialongan voittanut Jörgen Aukland yritti ratkaisua 17 kilometriä ennen maalia ja johti parhaimmillaan 18 sekunnilla. Norjalainen ajettiin kuitenkin kiinni seitsemän kilometriä ennen maalia ja ratkaisu jäi loppusuoralle. Jörgen Brink on osoittanut aiemminkin olevansa ehkä kovin kirimies pitkän matkan hiihtäjien joukossa ja niin hän oli tälläkin kertaa.

– Tämä oli mahtavaa ja tuntuu historialliselta, kommentoi tyytyväinen, mutta väsynyt Brink Ruotsin televisioyhtiö SVT:lle maalissa.

Brink ei tuntenut fyysistä virettään hyväksi kisan aikana ja oli sen vuoksi hieman yllättynyt siitä, että ylsi voittoon asti. Tavoitteenaan hänellä oli pysyä kärjessä loppuun asti ja yrittää säästää voimia loppuun.

– Loppua kohden meni kuitenkin paremmin ja paremmin ja tiesin olevani vahva lopussa. Teimme Daniel Tynellin kanssa töitä saadaksemme Auklandin kiinni ja siinä kului energiaa. Hiukan olin jo huolissani, kun hän näytti niin vahvalta, mutta samalla tiesin, että se vaatisi todella paljon pitää karkumatka maaliin saakka, kertoi maalissa erittäin liikuttunut ja tunteikas Jörgen Brink.

– Loppusuoran kummulla aloin uskoa voittooni. Tämä tuntuu uskomattomalta ottaa kolmas peräkkäinen voitto. Urani jatkosta en ole vielä ihan varma, sillä toisaalta olisi hienoa lopettaa kolmanteen peräkkäiseen voittoon.

Erittäin nopeassa kisassa syntyi samalla uusi Vasaloppetin reittiennätys. Edellinen ennätys oli neljätoista vuotta vanha vuodelta 1998.

– En tiennyt siitä. Tämähän oli sitten monella tapaa historiallinen kilpailu, kommentoi Brink kuultuaan samalla reittiennätyksen syntymisestä.

– Tuntuu helvetin hienolta olla taas tällä tasolla. Viimeksi olin näin hyvällä tasolla kaksi vuotta sitten. Tuntuu aivan uskomattomalta. Voitto jäi lähelle, mutta kilpailu sujui tänään aivan täydellisesti, samoin valmistautuminen Vasaloppettiin. Eikä ole häpeä hävitä noin kovalle kirimiehelle, kommentoi vastaavasti kilpailun kakkonen Daniel Tynell, jolla itselläänkin on kolme Vasaloppetin voittoa 2000-luvulla.

Norjan perinteisen tyylin normaalimatkojen taitaja Eldar Rönning pysyi Vasaloppet-kokeilussaan pitkään kärkiporukassa mukana, mutta joutui taipumaan viimeisellä kympillä. Rönningin sijoitus oli lopulta 11:s, reilut kaksi minuuttia Brinkille hävinneenä.

Skofterud ylivoimaiseen voittoon ennätysajalla

Naisten kilpailussa Norjan Vibeke Skofterud murskasi naisten reittiennätyksen yli kahdeksalla minuutilla ja hiihti ylivoimaiseen voittoon. Skofterud karkasi varhaisessa vaiheessa muilta ja voitti maannaisensa Laila Kvelin yli kolmella minuutilla. Kolmas oli Sveitsin Seraine Boner. Kilpailun ennakkosuosikit Jenny Hansson ja Susanne Nyström jäivät tällä kertaa palkintopallin ulkopuolelle.

Ennen kilpailua Skofterud oli hiukan epävarma mihin hänen hiihtonsa riittäisi, mutta kilpailun aikana siitä ei ollut epäselvyyttä.

– Tuntuu uskomattoman hienolta! En tiennyt yhtään kuinka kaukana takana muut tulevat. Ja ennen kilpailua olin epävarma, mihin hiihtoni riittäisi muita lajin spesialisteja vastaan. Mutta keli oli niin huippuhyvä, etten väsynyt missään vaiheessa ja hiihto sujui erinomaisesti. Tämä tuntuu uskomattoman hienolta, kommentoi Vibeke Skofterud historiallista voittoaan.

Alustavat tulokset Vasaloppet 2012:

Miehet:

1 Jörgen Brink 03:38:41.3
2 Daniel Tynell 03:38:41.5
3 Stanislav Řezáč 03:38:41.6
4 Daniel Richardsson 03:38:41.7
5 Johan Kjölstad 03:38:43.2
6 Jimmie Johnsson 03:38:44.5
7 Anders Aukland 03:38:44.6
8 Audun Laugaland 03:38:44.9
9 Jerry Ahrlin 03:38:46.7
10 Jørgen Aukland 03:38:55.9

Naiset:

1 Vibeke Skofterud 04:08:24.7
2 Laila Kveli 04:11:31.0
3 Seraina Boner 04:14:27.9
4 Jenny Hansson 04.18.16.1
5 Susanne Nyström 04:19:48.4

>> Live-tuloksetlangrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri