KU Rollerski 550x90px

Pogostan Hiihto on pitkien matkojen SM-osakilpailu

pogosta2011 introJärjestyksessään 36. Pogostan Hiihto sivakoidaan Ilomantsin hohtavilla hangilla 17. – 18. maaliskuuta.

 

pogosta2011Pogostan Hiihdossa sujutellaan sunnuntaina vapaalla hiihtotavalla. Viime vuoden nopein oli Kari Varis (n:o 18, ensimäinen oikealla). Kuva: Armas Härkönen).Järjestyksessään 36. Pogostan Hiihto sivakoidaan Ilomantsin hohtavilla hangilla 17. – 18. maaliskuuta. Hiihdon reitti on pohjattu kovien pakkasten aikana, joten se on jo nyt todella hyvässä kunnossa.

– Esimerkiksi Etelä-Suomesta saapuvat hiihtolomalaiset pääsevät harjoittelemaan ihan autenttisessa maastossa, kisaorganisaattori Harri Kukkonen toteaa.

Viime talvena Pogostan Hiihtoon osallistui kaikkiaan 1 730 hiihtäjää.

– Toiveissamme on, että pääsemme ainakin samoihin lukemiin kuin vuosi sitten, sanoo Ilomantsin Urheilijoiden sihteeri Sari Romppanen.

Ajassa mukana

Pogostan Hiihto järjestetään nyt 36. kerran. Vuosien varrella reitit ovat kokeneet muutoksia ja matkatkin lyhentyneet. Lauantaina hiihdettävän perinteisen hiihtotavan lenkin pituus on 51 kilometriä. Sunnuntain vapaan hiihtotavan reitti on puolestaan 58 kilometrin pituinen.

Molempina päivinä hiihdettävän retkisarjan lenkin pituus on 30 kilometriä.

– Retkisarjan suosio on kasvussa. Vuosi sitten retkisarjoihin osallistui yhteensä 211 hiihtäjää, Romppanen kertoo.

Pogosta pysyy ajan hermolla. Viime vuonna tapahtumassa oli uutuutena Elämästä energiaa – haastekilpailu, johon L&T Biowatti Oy haastoi kaikki Suomen yritykset mukaan.

Joukkuekilpailu on ohjelmassa myös tänä vuonna.

– Pogostan Hiihto on mukana myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävässä pitkien matkojen SM-sarjassa, joten mukana on varmasti kovia latumenijöitä, arvelee kilpailun johtaja Seppo Kärnä.

Hieno kokemus

Ilomantsin kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Aimo Kettunen on toiminut yrittäjänä Ilomantsissa lähes 20 vuotta, mutta vasta viime keväänä hän sujutteli ensimmäistä kertaa Pogostan hiihtokansan riveissä.

– Oli niin hieno kokemus, että kuntoilukipinä siitä jäi. Kesällä pyöräilin, ja nyt ovat pisimmät hiihtolenkit olleet 20 kilometrin pituisia. Hiihtämällä kunto kohoaa kokonaisvaltaisesti.

Tavoitteena on jälleen kiertää perinteisen hiihtotavan lenkki, hän kertoo.

Yksi Pogostan hengen luojista on 400 – 500 talkoolaisen iloinen joukko.

– Pogosta on persoonallinen tapahtuma. Puitteethan ovat aivan upeat. Täällä on karjalaisia, iloisia ihmisiä ja aitoa talkoomeininkiä, kehui L&T Biowatti Oy:n toimitusjohtaja Tomi Salo viime vuonna.

>> Pogostan hiihto

Teksti ja kuva: Armas Härkönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri