KU Rollerski 550x90px

Urheilijoiden hengitysterveyttä tutkitaan laajalla kyselyllä – lähes 1300 maastohiihtäjää saanut kutsun

Kuvituskuva. Kuva: Touho Häkkinen

Kuvituskuva. Kuva: Touho Häkkinen

Tampereen yliopiston ja lajiliittojen tutkimushanke urheilijoiden hengitysterveydestä jatkuu keväällä kahdella uudella lajilla, kun tutkimukseen kutsutaan 1283 maastohiihtäjää ja 978 taitoluistelijaa.

Suomen Hiihtoliitto ja Suomen Taitoluisteluliitto ovat olleet mukana suunnittelemassa tutkimusta ja ovat lähettäneet urheilijoilleen kutsukirjeet.

Tutkimukseen on kutsuttu kaikki maastohiihtäjät, jotka ovat ilmoittautuneet SM-hiihtoihin tai Hopeasomman loppukilpailuun. Taitoluistelijoiden osalta kaikki SM-tason urheilijat on kutsuttu tutkimukseen. Aiemmin talvella Suomen Uimaliitto kutsui 824 uimaria vastaamaan tutkimukseen, joiden vastauksia analysoidaan parhaillaan. Urheilijoiden vastaamisen jälkeen tutkimukseen kutsutaan myös samaa ikäryhmää olevia henkilöitä, jotka eivät harrasta kilpaurheilua.

Tutkimuksessa kysytään muun muassa urheilijan harjoittelun määrästä ja laadusta, mahdollisesta astmasta sekä sen lääkityksestä, hengitystieinfektioiden vaikutuksesta urheilemiseen sekä hengitystieoireiden yleisyydestä levossa, rasituksessa ja rasituksen jälkeen.

Tutkimuksen uutuusarvo on merkittävä, sillä tämän mittakaavan kyselytutkimuksia aiheesta ei ole toteutettu maastohiihdossa, taitoluistelussa tai uinnissa. Suurimmissa kyselytutkimuksissa on maastohiihdossa ollut noin 300 vastaajaa, taitoluistelussa 125 ja uinnissa noin 350 vastaajaa. Suurella vastausmäärällä voidaan saada selville paremmin mahdollisia riskitekijöitä, joita ei pienellä vastausmäärällä saada selville.

Kolmen vuoden päästä tutkimukseen vastanneille urheilijoille lähetään uusi tutkimuskutsu, jotta mahdollisia eroja hengitystieoireissa ja muissa vastauksissa voidaan vertailla.

Tutkimuksesta vastaa Tampereen yliopiston professori Lauri Lehtimäki. Mukana on myös hiihtotaustan omaava tutkija Rikhard Mäki-Heikkilä.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri