KU Rollerski 550x90px

Johannes Kläbolla kolme päivää aikaa allekirjoittaa maajoukkuesopimus – kiista omista ja liiton yhteistyökumppanuuksista hiertää taustalla

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Hiihtäjän videoblogi kerää valtavan määrän katsojia.

Johannes Hösflot Kläbo valittiin itseoikeutetusti Norjan maajoukkueen valmennusryhmään hiihtokauden päätteeksi. Nuori norjalaishiihtäjä ei ole kuitenkaan vielä allekirjoittanut maajoukkuesopimusta. Taustalla piilee kiista, joka on tuttu muidenkin urheilijoiden ja lajiliittojen väliltä.

Milloin yksityinen, milloin maajoukkueessa?

Kläbo ei ole suostunut allekirjoittamaan sopimusta, jossa muun muassa määritellään se, milloin maajoukkueurheilija on maajoukkueurheilija, milloin oman seuransa urheilija ja milloin yksityishenkilö. Sekä liitto että hiihtäjä ovat olleet vaitonaisia asiasta, mutta Kläbo kertoo norjalaisviestimille, että on ”joitakin syitä”, miksei hän ole vielä allekirjoittanut sopimusta.

- Isä hoitaa tätä asiaa, mutta voin vahvistaa, etten ole allekirjoittanut mitään vielä. Sen päälle minulla ei ole mitään sanottavaa asiasta, isä hoitaa tätä, Kläbo totesi NRK:lle.

Kläbo kertoo, että asiaa on kuitenkin ratkottu isän ja liiton välillä ”hyvässä hengessä”.

Klaebo0103ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Sosiaalinen media hämärtää rajaa

Norjan hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Espen Bjervig kertoo, että urheilijoiden on allekirjoitettava sopimus 10. kesäkuuta mennessä ja että suurin osa sopimuksista on jo allekirjoitettu. Bjervigin mukaan Kläbon kohdalla sopimuksessa hiertää se, milloin urheilija on sosiaalisessa mediassa yksityishenkilö ja milloin ei.

- Kymmenen vuotta sitten raja meni siinä, kun urheilija esiintyi tv:ssä tai lehdessä, mutta nyt näkyvyyttä on paljon myös kilpailukauden ulkopuolella. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, Bjervig selventää.

Bjervig kertoi, että nyt sopimuksen allekirjoittamisen takaraja on myöhemmin kuin tavallisesti, sillä sopimustekstiä rukattiin ilmeisesti juuri siksi, että edellinen teksti oli vanhentunut sosisaalisen median ja yhä kasvavan mediakiinnostuksen myötä.

Etenkin Kläbon näkyvyys sosiaalisessa mediassa on huikea, sillä hiihtäjä tekee viikoittain omalle Youtube-kanavalleen videoblogia, jossa käydään läpi mennyttä viikkoa niin harjoitusten kuin urheilijan muunkin elämän suhteen. Videoblogit ovat keränneet järjestelmällisesti yli 100 000 katselukertaa ja suosituimpia pätkiä on katsottu yli 300 000 kertaa. Videoblogien katsojia on siis lähes saman verran kuin MTV-kanavan Emmerdale-sarjalla Suomessa, joskin katsojakunta saattaa näiden kahden ohjelman välillä olla eri.

KlaeboToblachModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Isä hoitaa

Hiihtäjän isä Haakon Kläbo kertoo NRK:lle, että kyse ei ole pelkästään sosiaalisesta mediasta. Epäselvyyttä on siitä, kuinka pitkälle lajiliitto voi ”myydä” urheilijaa. Lisäksi ei ole selvää, minkälaisina aikoina ja minkälaisissa paikoissa urheilija on liiton urheilija ja milloin yksityishenkilö.

- Toivomme saavamme vastauksen siihen, milloin Johannes on yksityishenkilö, jolloin hänellä on oma päätösvalta markkinointioikeuksissaan, ja milloin hän on tässä suhteessa liiton ohjauksen alla, Haakon Kläbo toteaa.

Aiemmin norjalaisurheilijoista muun muassa alppihiihtäjä Henrik Kristofferssen ja maastohiihtäjä Petter Northug väänsivät omien sekä maajoukkueen yhteistyökumppaneiden välillä. Norjan hiihtoliitto ilmoitti torstaina, että se on päässyt yhteisymmärrykseen alppihiihtäjän kanssa pitkällisen oikeustaistelun jälkeen.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri