KU Rollerski 550x90px

Suomen ampumahiihtoliiton uusi huoltopäällikkö voiteli Kikkan Randallin sukset olympiakullan arvoisesti -”Se on ollut urani tunteikkaimpia hetkiä”

Jessica Diggins ja Kikkan Randall juhlivat parisprintin olympiakultaa vuonna 2018. Kuva: NordicFocus

Jessica Diggins ja Kikkan Randall juhlivat parisprintin olympiakultaa vuonna 2018. Kuva: NordicFocus

Suomen ampumahiihtoliitto julkisti uuden huoltopäällikkönsä keskiviikkona. Kaisa Mäkäräisen ja muiden maajoukkueampumahiihtäjien suksien huollosta vastaa jatkossa virolainen Marek Sander.

Sander on itse kilpaillut ampumahiihdossa, mutta lopetti kilpailemisen 20-vuotiaana. Kilpailukokemusta syntyi niin Virossa kuin Venäjälläkin. Sanderin kotikaupungissa Võrussa oli yksi urheiluseura, joka oli ampumahiihtoseura. Kaikki lapset kävivät siellä.

- Olin nuorena lahjakas ja minut valittiin Otepään urheilukouluun, Marek Sander kertoo taustastaan Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

Sander lopetti ampumahiihdon valmistuttuaan Otepäästä ja muutettuaan Pärnuun. Siellä kuvioihin tulivat huoltomiehen hommat.

- Vuonna 2010 Viron ampumahiihto etsi huoltomiestä ja päätin hakea, sillä koin, että se on se mitä osaan tehdä, hän kertoo.

Marek Sander valittiin mukaan porukkaan ja kausi 2010/2011 oli virolaiselle ensimmäinen maailmancupissa.

SanderMarekSAhLMarek Sander. Kuva: Suomen ampumahiihtoliitto

Vuoteen 2015 asti Sander kiersi Viron ampumahiihtomaajoukkueen mukana. Kontiolahden MM-kisoissa mies houkuteltiin kuitenkin mukaan Yhdysvaltojen maastohiihtomaajoukkueeseen, jossa hän aloitti kaudella 2016/2017 Kikkan Randallin ja Andrew ”Andy” Newellin henkilökohtaisena huoltomiehenä.

- Huolsin molempien suksia heidän uransa viimeiset kolme vuotta. Kikkan voitti parisprintistä Pyeongchangin olympialaisissa kultaa ja olin siellä stadionilla huoltamassa hänen suksiaan jokaiselle kierrokselle. Se on ollut urani tunteikkaimpia hetkiä.

Kaudella 2018/2019 Sander toimi Viron ampumahiihdon huoltopäällikkönä.

- Halusin Suomeen, koska kulttuuri ja kieli ovat lähellä Viroa, myös ihmiset ovat aika samanlaisia. Ampumahiihdossa on erityisesti tärkeää, että urheilijat saavat huoltokopilta hyvän fiiliksen mukaan, jotta he voivat keskittyä pelkästään omaan suoritukseensa.

Marek Sander puhuu viron ja suomen lisäksi englantia ja venäjää. Sanderin toinen ammatti on kirjanpitäjä. Kesäisin hän kiertää 15-vuotiaan tyttärensä, Laura Lizetten kanssa pyöräilykilpailuissa ympäri Eurooppaa.

- Toimin valmentajana, kokkina ja oikeastaan teen kaikkea mitä urheilija tarvitsee.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri