CHXL 550x90px webbanneri

Martti Jylhä opasti leiriläisille nopeutta ja taitoa, selkäänsä kuntouttavan sprinttihiihtäjän uran jatko yhä mietinnässä

Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen

Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen

Martti Jylhä opasti, innosti ja jakoi kokemuksiaan nuorille hiihtäjille Vuokatti Ski Team Campilla, josta jatkoi Rovaniemelle kuntouttamaan selkäänsä.

Jylhän harjoituskauden alku on vierähtänyt pitkälti selän kuntouttamisen parissa, eikä hän ole vielä päättänyt uransa jatkumisesta suuntaan eikä toiseen.

Jylhä kävi Rovaniemellä asiantuntijoiden avulla kuntouttamassa selkäänsä parin viikon intensiivisen jakson toukokuussa, jonka jälkeen hän on tehnyt sieltä saamiensa ohjeiden avulla niitä harjoitteita myös väliajan.

– En ole hirveästi perusharjoittelua tehnyt, muutamia treenejä viikossa noiden lisäksi, Jylhä sanoo.
Jylhälle Lapin Urheiluopiston Santasportin ja Lapin Liikuntaklinikan asiantuntijoiden ohjauksessa tehty selän kuntoutusjakso moninaisine liikkeineen oli antoisa.

– Olihan se aika raskasta. Oli kuitenkin aamusta iltapäivään tietyllä tavalla uudenlaisia asioita, keskittymistä vaativia juttuja paljon. Ei välttämättä niin fyysisesti raskasta, mutta koko ajan piti olla skarppina, sehän se mentaalipuolelle väsyttää. Kyllä voisin suositella kaikille enemmän tai vähemmän.

Otos toukokuun jaksolle tehdyistä liikkeistä löytyy Jylhän Instagramista @marttijylha storiesin kohokohdat-osasta videopätkinä.

– Mielestäni hiihdossa teemme ihan liian vähän verryttelyssä tuommoisia esiaktivointeja, mitä ehkä muussa urheilussa verryttelyn osana on. Verryttely on muutakin kuin sitä, että tulee hiki. Tuommoisten juttujen merkitystä ehkä hiihdossa vähätellään ainakin Suomessa.

Jylhä ylsi viime kaudella SM-kultaan sprintissä ja putosi täpärästi MM-joukkueesta, vaikka selän kanssa oli taistelua ja taiteilua enemmän tai vähemmän koko kauden.

JylhaMartti3VSTKHLehikoinenKuva: Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen

Kuinka paljon keväällä mietit, millä tavalla selkä kestää huippuhiihtoa?

– Kyllä sitä miettii edelleenkin. En ole vieläkään päättänyt jatkosta ihan lopullisesti. Päätöksellä ei ole kiire, ja tuo on tietyllä tavalla sellainen päätös, että sen pitää antaa muhia, eikä sitä voi pakottaa. Kuntoutus on vielä kesken, joten en halua sanoa suuntaan enkä toiseen. Katsotaan. Eihän sitä lokakuulle asti voi venyttää, jatkaako vai ei, Jylhä sanoi.

– Jälkiviisaana on helppo sanoa, että jos viime kaudella olisi tajunnut, että on tuommoinen läpi kauden vaivaava juttu, olisi pitänyt tammikuussa viheltää peli poikki ja mennä heti vuodenvaihteen jälkeen sinne ja alkaa hoitaa kunnolla. Nyt aloitus meni toukokuulle, mutta ei sillä sinänsä merkitystä ole. En koe olevani älyttömän huonossa kunnossa, vaikkei harjoittelua ole tullut määrällisesti lähellekään niin paljon kuin mitä aikaisempina vuosina tähän asti, Jylhä sanoo.

Ensimmäisen maajoukkueleirin Jylhä jätti väliin kuntoutuksen ja osin samaan aikaan osuneen FIS-kokouksen takia, eikä hän osannut sanoa osallistumisestaan seuraavalle maajoukkueleirille juhannuksen jälkeen.

"Ehkä niistäkin menestyksistä mitä on tullut, olisi pitänyt osata nauttia vielä enemmän siinä hetkessä"

Osana leiriohjelmaa on perinteisesti ollut Vuokatti Ski Team Kainuun huippuhiihtäjän pitämä luento, jonka tällä kertaa piti Jylhä. Kun Jylhä puhui leiriläisille monipuolisuuden hyödyistä, sanoilla on painoarvoa. Vuokatissa varttunut poika harrasti hiihdon lisäksi enemmän tai vähemmän pesäpalloa, jalkapalloa, yleisurheilua, jääkiekkoa, laskettelua ja lautailua, lentopalloa, judoa ja tennistä. Nykyään hyötyliikunnaksi kutsuttavaa liikkumista unohtamatta.

JylhaMarttiVSTKHLehikoinenKuva: Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen

Kun Jylhä aloitti hiihtoharjoittelun, hän oli 15-vuotias. Valmentaja Mikko Virtasen opeilla harjoitusmäärä kasvoi tuolloin 500 tunnista vuosittain, 50 tunnilla per vuosi. Kun Jylhä nosti leiriläisille esiin tekijöitä, jotka näkee tehneen hänestä hyvän hiihtäjän, listaan tuli kahdeksan kohtaa. Monipuolinen lajitausta lapsena, paljon leikkimistä suksilla, asuinpaikka ja olosuhteet, isän ammatti hiihtovalmentajana (edut ja haitat), kasvattajaseura Sotkamon Jymyn tuki (kisamatkat ja voitelut), osaava valmentaja nuorten sarjoissa, "helppo" valmennettava (itsetuntemus & harjoitusten suorittaminen oikein) sekä kova kilpailija, hyvä harjoittelija ja mulla oli hauskaa.

– Olen ollut varmasti helppo valmennettava. Olen itse tuntenut ja oppinut kommunikoimaan mille harjoitukset tuntuu, ja olen osannut tehdä ne suunnitellusti oikein. Olen ollut hyvä kilpailija, olen nauttinut ja on ollut hauskaa. On ollut pitkä ura, olen saanut tehdä sitä mitä rakastaa ja mistä on pienenä haaveillut, Jylhä sanoi.

Vaikka kyseessä on tulosurheilua ja tavoitteellinen työ, Jylhä korostaa nauttineensa tekemisestä ja saaneensa maastohiihtoammattilaisena valtavasti.

– Ehkä niistäkin menestyksistä mitä on tullut, olisi pitänyt osata nauttia vielä enemmän siinä hetkessä. Aina on ollut niin kiire siitä seuraavaan. Urheilija aika monta kertaa sanoo, että tästä on hyvä jatkaa ja mennä eteenpäin. Pienistä asioista matkan varrella on lupa olla iloinen ja onnellinen, koska siitä hyvä fiilis tekemiseen tulee tulosten tekemisten valossa, Jylhä sanoi.

-Heidi Lehikoinen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri