KU Rollerski 550x90px

Roposet Yhdysvaltoihin – Denveristä käänne nuoren hiihtäjän uralle?

Toni Roponen siirtyy Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi.

Toni Roponen siirtyy Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi.

Iltalehti uutisoi kaksi viikkoa sitten Toni Roposen pestistä Denverin yliopiston hiihtojoukkueen päävalmentajaksi.

– Halusin yliopistovalmentajaksi, en USA:n tai Kanadan maajoukkueeseen. Pohjois-Amerikassa yliopistokulttuuri on niin vahva, että minua on jo pitkään kiehtonut mahdollisuus valmentaa siellä, Roponen kertoo Iltalehdelle.

Nuorten MM-joukkueessa hiihtänyt Jasmi Joensuu valmistui Denverin yliopistosta tänä keväänä. Roponen uskoo, että Denver tarjoaa loistavan mahdollisuuden yhdistää tavoitteellinen hiihtoharjoittelu ja varmistaa samalla yliopistotutkinto.

– Denverissä on mahtavat olosuhteet monipuoliseen hiihtoharjoitteluun. Sijainti Kalliovuorten kupeessa takaa lumivarmuuden. Lisäksi Denver on Yhdysvaltojen aurinkoisimpi paikkoja. Keskimäärin Denverissä on noin 300 aurinkoista päivää vuodessa, kertoo Roponen Kestävyysurheilu.fille.

Roposen toimenkuvaan kuuluu valmentamisen ohella hiihtäjien rekrytointi.

– Uskon, että pystyn nostamaan nykyistä hiihtojoukkueen tulostasoa omalla valmennusosaamisellani. Lisäksi tavoitteena on rekrytoida hyvätasoisia hiihtäjiä Euroopasta, sanoo Roponen.

Roponen paljastaa, että yksi Denveriin suuntaavista hiihtäjistä on Nuorten MM-kisoissa Lahdessa kahdeksanneksi sijoittunut norjalainen Vera Norli.

– Se, että tämän tasoinen norjalainen valitsee Denverin, on hyvä esimerkki myös muille.

Roponen kertoo, että joukkueena harjoitellaan 5-6 kertaa viikossa. Muut harjoitukset tehdään omatoimisesti. Tarjolla on pitempien leirien lisäksi useita viikonloppuleirejä.

Denverin yliopistossa on suorittaa 300 eri ohjelmaa tai tutkintoa. Käytännössä kurssit on sovitettavasti kalenteriin hiihtoharjoittelun ehdoilla.

– Kesällä opintoja ei ole ja lisäksi marraskuun lopusta tammikuun alkuun keskitytään vain harjoitteluun, kertoo Roponen.

Yhdysvalloissa yliopisto-opinnot ovat maksullisia, mutta kovalle hiihtäjällä Roponen pystyy takaamaan täyden stipendin.

– Valmennus, olosuhteet, treeniseura, turvallinen ympäristö, taloudellinen turva ja yliopisto-opintojen yhdistäminen joustavasti harjoitteluun. Kyllä tämä on loistava vaihtoehto, tiivistää Roponen ja kannustaa maajoukkueen portteja kolkuttelevia nuoria ottamaan yhteyttä häneen, mikäli mahdollisuus kiinnostaa.

Riitta-Liisa sparraa ja hiihtää Suomessa

Roponen lupaa, että uraansa jatkava vaimo Riitta-Liisa sparraa Denverin naishiihtäjiä ja tarjoaa treeneissä hyvän vertailukohdan Denverin naishiihtäjille. Talvella Riitta-Liisa nähdään kilpailemassa myös Suomessa.

– Ritu hiihtää tammikuussa Suomen Cupin kisat ja SM-hiihdot. Samoin maaliskuussa. Mahdollisesti myös joitain kisoja Euroopassa.

Yhdysvalloissa asuminen on ollut Roposille pitkäaikainen haave. Kuinka pitkään aiotte siellä viihtyä?

– Minulla on pitkä sopimus, mutta tässä vaiheessa ei mietitä pituutta sen enempää, päättää Roponen.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri