KU Rollerski 550x90px

Björgen hiihti ylivoimaiseen voittoon

bjorgenmarit11032012 laihoMaastohiihtäjä Marit Björgen voitti ylivoimaisesti maailmancupin 30 kilometriä tänään Holmenkollenilla.


bjorgenmarit11032012 laihoMarit Björgen. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusMaastohiihdon maailmancupin Holmenkollenin kisaviikonlopun päätti naisten perinteisen hiihtotavan 30 km yhteislähtökilpailu. Kipailun voittoon hiihti suvereenisti maailmancupia johtava Norjan Marit Björgen, jättäen kakkoseksi ja kolmanneksi tulleet Puolan Justyna Kowalczykin ja Norjan Therese Johaugin lähes minuutin päähän. Suomalaisittain parhaista suorituksista vastasivat Anne Kyllönen ja Laura Ahervo, Kyllönen päivän kisan 12:s ja Ahervo 15:s.

Päivän kisaan starttasi neljä suomalaista: Krista Lähteenmäki, Riitta-Liisa Roponen, Anne Kyllönen ja Laura Ahervo. Kerttu Niskanen ei vielä ollut toipunut sairastelustaan ja jätti päivän kisan väliin.

Kilpailu lähti liikkeelle heti alusta alkaen ns. käsikirjoituksen mukaisesti: Björgen, Kowalczyk ja Johaug lähtivät pitämään vauhtia heti alusta alkaen ja jännitettäväksi jäi kuinka kauan muut pysyvät kärjen vauhdissa mukana. Isompia eroja alkoi tulla ensimmäisellä kirimaalilla 8,0 km kohdalla: Kowalczyk, Björgen ja Johaug kolmen kärkenä, seuraavana tulevaan Norjan Steiraan lähes 10 sekunnin kaula. Riitta-Liisa Roponen tässä vaiheessa parhaana suomalaisena 8:ntena, lähes minuutin kärjen takana.

Päivän kilpailussa oli myös mahdollisuus suksien vaihtoon, jota kärkihiihtäjät hyödynsivät ensimmäisen kerran tultaessa 13,3 km väliaiakapisteelle Holmenkollenin hiihtostadionille. Björgen ja Kowalczyk olivat saaneet jätettyä Johaugia tässä vaiheessa xx sekuntia. Suomalaiset tässä vaiheessa: Roponen 11:s, Ahervo 20:s, Kyllönen 24:s ja Lähteenmäki 25:s.

Ratkaisut kilpailun voiton suhteen tapahtuivat 16,3 km väliaikapisteen ja kirimaalin jälkeen, Björgen otti kirimaalin nimiinsä ja väliaikapistettä seuraavalla nousuosuudella karkasi Kowalczykiltä. Seuraavalla väliaikapisteellä 18,3 km kohdalla Björgen oli jo repinyt 20,5 sekunnin eron Kowalczykiin, Johaug puolestaan 20 sekuntia puolalaisen perässä.

Suksien vaihtoon tultiin viimeisen kerran 21,9 km kohdalla, jossa Björgenillä jo lähes 40 sekunnin johto toisena tulevaan Kowalczykiin, Johaug taas noin 20 sekuntia Kowalczykistä. Suomalaiset tässä vaiheessa: Roponen 9:s, Ahervo 17:s, Kyllönen 18:s ja Lähteenmäki 30:s.

Isot tasoerot päivän kilpailussa

Lämpimässä säässä ja näin raskaissa olosuhteissa pidetyssä kisassa hiihtäjien väliset tasoerot kärkikolmikon jälkeen repesivät melko suuriksi. Björgen jatkoi vakuuttavaa menoaan maaliin asti ja otti voiton päivän kisasta suvereeniin tyyliin, norjalainen hiihteli viimeiset 300 metriä Norjan lippu kädessään ja leikkasi maalilinjan reilut 50 sekuntia ennen kakkoseksi tullutta Kowalczykiä. Puolalainen joutui taistelemaan tosissaan kakkostilasta, sillä Johaug ajoi suksien vaihdon jälkeen puolalaisen kiinni ja yritti pari kilometriä ennen maalia jopa irtiottoa puolalaisesta. Puolalainen kuitenkin kesti Johaugin irtiottoyrityksen ja oli lopulta Johaugia vahvempi loppusuorakamppailussa. Björgenin ylivoima oli melkoista, päivän kisan kakkonen ja kolmonen jäivät hänelle lähes minuutin ja neljänneksi tullut Norjan Steira jo lähes kolme minuuttia.

Suomalaisista Anne Kyllönen ja Laura Ahervo hiihtivät nousujohteisesti koko kisan läpi, Kyllönen maalissa parhaana suomalaisena 12:s ja Ahervo 15:s. Roponen tänään 22:s ja Lähteenmäki 30:s.

Kyllönen ja Ahervo jäivät voittajasta lähes kuusi minuuttia, Roponen yli kuusi minuuttia ja Lähteenmäki peräti lähes kymmenen minuuttia. Kisan viimeinen, Ruotsin Ida Ingemarsdotter, hiihti maaliin puolestaan lähes 18 minuuttia voittajasta.

– Kisa oli täydellinen. Kaikki osui nappiin. Suksi toimi erinomaisesti, eivätkä maitohapot vaivanneet missään vaiheessa, Björgen sanoi.

Päivän paras suomalainen, Anne Kyllönen kommentoi päivän kisaa seuraavasti:

- Raskas keli oli tänään, välillä ladut oli poljettu kokonaan pois ja oli tosi hankala hiihtää. Ensimmäisellä kierroksella oli vaikeuksia, mutta siinä 8 km jälkeen elimistö alkoi toimimaan paremmin ja hiihto alkoi tuntumaan helpommalta. Tämähän oli mukava matka hiihtää, pitäisiköhän miettiä päämatkan vaihtoa, naureskeli Kyllönen kisan jälkeen.

Laura Ahervo hiihti uransa parhaan MC-sijoituksen ja oli syystäkin tyytyväinen:

- Meni ihan hyvin, paras sijoitus MC-kisoissa. Pääasia oli varmistaa tänään maailmancupin kokonaiskisassa sijoitus 50 parhaan joukkoon ennen Falunin päätösosakilpailuja ja tämä tulos taisi sen varmistaa. Hiihto tuntui hyvältä, suksi toimi tosi hyvin ja vauhdinjako omalta osalta onnistui hyvin niin jaksoin loppua kohden parantaa sijoituksia. Minulle ensimmäinen 30 km kisa yhteislähdöllä maailmancupissa, tyytyväinen voi tämän päivän kisaan olla.

NORJA, HOLMENKOLLEN - Lopputulokset:

Naiset 30 km, yhteislähtö (p):
 1. Marit Björgen NOR 1.26.09,8
 2. Justyna Kowalczyk POL + 51,9
 3. Therese Johaug NOR + 53,3
 4. Kristin Steira NOR + 2.59,4
 5. Masako Ishida JPN + 3.11,8
 6. Marthe Kristoffersen NOR + 4.00,6
 7. Nicole Fessel GER + 4.16,2
 8. Heidi Weng NOR + 5.07,7
 9. Charlotte Kalla SWE + 5.23,5
10. Anna Haag SWE + 5.33,2

12. Anne Kyllönen + 5.50,3
15. Laura Ahervo + 5.58,4
22. Riitta-Liisa Roponen + 6.19,7
30. Krista Lähteenmäki + 9.39,1
 
Maailmancupin pistetilanne 33/37 kilpailun jälkeen:
1. Marit Björgen NOR 2349
2. Justyna Kowalczyk POL 2211
3. Therese Johaug NOR 1610
4. Kikkan Randall USA 1163
5. Charlotte Kalla SWE 1136

7. Krista Lähteenmäki 860
8. Aino-Kaisa Saarinen 822
14. Riitta-Liisa Roponen 525   
22. Anne Kyllönen 419
23. Riikka Sarasoja-Lilja 366
30. Kerttu Niskanen 254
38. Mona-Lisa Malvalehto 172
42. Laura Ahervo 147

>>Tuloksia

-Suomen Maastohiihtoliitto

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri