CHXL 550x90px webbanneri

Bolshunov voittoon Toppidrettsvekan rullamaratonilla – Pääjoukon hurjalla vedolla hajottanut Iivo Niskasen kiri kolmanneksi

Andrew Musgrave, Laexander Bolshunov ja IIvo Niskanen palkintopallilla. Kuva: Toppidrettsveka

Andrew Musgrave, Laexander Bolshunov ja IIvo Niskanen palkintopallilla. Kuva: Toppidrettsveka

Iivo Niskanen sijoittui kolmanneksi hiihtäjien kesäfestivaali Toppidrettsvekan avausstartissa, 47 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Kisan voitti Venäjän Aleksandr Bolshunov.

Kilpailun ensimmäiset vajaa 40 kilometriä etenivät rauhallisessa merkeissä suuressa joukossa.

Alkumatkasta takajoukoissa pysytelleen Iivo Niskasen raju rytminvaihdos noin 10 kilometriä ennen maalia sekoitti pääjoukon, kun lähes 50 miehen ryhmä meni ensin pitkäksi jonoksi, jonka jälkeen se hajosi. Suomalaisen tasatyöntö ja vuorohiihto oli komeaa katseltavaa, eikä valtaosalla pääjoukon miehistä ollut mahdollisuutta vastata vauhtiin.

Niskasen veto kesti kolme kilometriä, jonka jälkeen sitä jatkoi Aleksandr Bolshunov. Tässä vaiheessa kärkiryhmä oli pienentynyt 25 mieheen. Vajaan kilometrin voimiaan keräiltyään Niskanen iski uudestaan ja vain Andrew Musgrave kykeni pysymään kannoilla. Hetkeä myöhemmin Bolshunov kampesi mukaan, mutta muut miehet olivat pulassa.

Voitto näytti olevan kolmen kauppa, mutta viimeisillä kilometreillä ennen maalia kärkimiesten vauhti hidastui hieman ja takaa-ajoryhmässä pidettiin kiirettä. Pitkän takaa-ajon jälkeen Didrik Tönseth liittyi kärkiryhmään ja näin neljä miestä ratkaisi voiton.

Loppusuoralla Bolshunov oli odotetun vahva ja Musgrawe kiri toiseksi. Niskasen terävin kiri saattoi sulaa rajuun rytminvaihdokseen, mutta toisaalta suomalaisen ei tarvinnut kamppailla massakirissä. Niskanen oli kolmas 0,4 sekuntia voittajasta ja niukasti taakse jäi Tönseth.

Vajaa kymmenen sekuntia nelikon takana reilun 10 miehen kirin viitossijasta voitti Gjöran Tefre. Samassa ryhmässä maaliin tulivat myös muun muassa pitkän matkan hiihtotähdet Petter Eliassen ja Morten Eide Perdersen sekä kansainväliset tähdet Johannes Hösflot Kläbo ja Dario Cologna.

Heikki Korpela oli 37:s kaksi minuuttia voittajan takana.

Toppidrettsvekalla ”comebackin” teki myös Petter Northug, joka oli samalla markkinoimassa uutta urheilubrändiään. Legendan vauhti rullilla on kuitenkin muutamassa vuodessa kadonnut johonkin, sillä mies oli maalissa sijalla 102 reilut 20 minuuttia Iivo Niskasen ja kumppaneiden takana.

Naisten 47 kilometrin kilpailussa Heidi Weng karkasi jo heti alkumatkasta muilta venyttäen johtoasemansa melko turvalliseksi. Eroa muihin oli maalissa lähes puolitoista minuuttia.

Seuraavista sijoista käytiin neljän naisen kiri, jossa kakkoseksi ylsi Natalia Neprjajeva ennen Tiril ja Lotta Wengiä. Visma Ski Classics -sarjan puolelta tuttu Astrid Öyre Slind jäi tässä kirissä viimeiseksi ottaen viidennen sijan. Naisten kisassa ei ollut mukana suomalaisia.

Toppidrettsveka jatkuu perjantaina 25 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailulla aamupäivästä. Iltapäivällä kilpaillaan vapaan hiihtotavan sprintissä.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Juttua päivitetty mm. naisten tulosten osalta

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri