CHXL 550x90px webbanneri

Sydänkohtauksen saanut Norjan maajoukkuehiihtäjä Fossli kertoo tilanteestaan: ura hiihtäjän saattaa olla ohi

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Norjan maajoukkuehiihtäjän Sondre Turvoll Fosslin sydän pysähtyi hänen ajaessaan autoa elokuun 12. päivä. Nopea apu pelasti hengen, mutta tulevaisuus hiihtäjänä on epävarmaa.

Fossli kertoo Norjan hiihtoliiton sivuilla julkaistulla videolla sydänkohtauksestaan.

- Tässä on paljon epävarmaa. Todennäköistä on, etten voi enää panostaa urheiluun. Se on todella kurjaa. Samalla olen kuitenkin iloinen siitä, että olen hengissä. Yritän elää päivä kerrallaan ja olla positiivinen, Fossli kertoo videolla.

Fossli kertoo, ettei muista juuri mitään päivästä, jolloin sai sydänkohtauksen.

Tyttöystävä kertoo, että Fossli ajoi autoa olen poistumassa Oslon moottoritieltä, kun hän yhtäkkiä käänsi autonsa takaisin moottoritielle. Tyttöystävä ihmetteli, mihin matka jatkuu nyt, johon Fossli vastasi "ei". Auto sammui suunnilleen samanaikaisesti kuin mies.

- Muistan, että heräsin aamulla ja että istuin autoon. Sen jälkeen en muista mitään ennen kuin avasin silmäni sairaalassa illalla , hän kertoo.

Fossli kiittää tyttöystäväänsä Henrietteä, toista autoilijaa ja sattumatta paikalle polkenutta pyöräilijää, jotka pelastivat Fosslin hengen. Tyttöystävä soitti ambulanssin ja sai Fosslin ulos autosta. Työmatkalla ollut pyöräilijä aloitti elvytystoimet. Hengen lähtö oli kiinni minuuteista, mutta seitsemän minuutin ajan annettu elvytys piti hiihtäjän hengissä.

Paikalle tullut ambulanssi antoi Fosslille sydämen käynnistyslaitteella sähköä, mutta ensimmäinen isku ei tuottanut tulosta. Kolme minuuttia myöhemmin Fossli sai toisen kerran sähköä ja hän alkoi taas hengittää.

Fosslin sydämeen on nyt asennettu laite, joka käynnistää sen uudelleen, mikäli sama kohtaus toistuu. Lääkärit eivät ole löytäneet syytä kohtaukselle.

- Sydämestä on otettu röntgeniä, mageneettikuvaa ja ultaääntä. Ja erilaisia EKG-tutkimuksia. Sairaalassa kuljin EKG-mittareiden kanssa kymmenen päivää vuorokauden ympäri, Fossli kertoo.

- Tämä kohtaus pois lukien voin sanoa olevani huippukunnossa, pirteä ja terve, Fossli kertoi.

-Juho-Veikko Hytönen

Fosslin norjankielisen haastattelun voi katsoa Norjan hiihtoliiton sivuilta.

Juttua täydennetty sen julkaisun jälkeen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri