CHXL 550x90px webbanneri

Jessica Diggins kertoo syömishäiriöstään – Painon putoaminen paransi tuloksia, mutta vain hetkeksi

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Yhdysvaltain ykköshiihtäjän mielestä syömishäiriöissä ei ole kysymys ruoasta eikä urheilutuloksista.

 

Pyeongchangin talviolympialaisten parisprintin olympiavoittaja ja Falunin maailmanmestari Jessica Diggins on saavuttanut viisi arvokisamitalia.

Iältään 28-vuotias hiihtäjä on myös vakiinnuttanut paikkansa maastohiihtomaailman huipulla. Matka ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Varsinkaan viimeiset juniorivuodet eivät olleet helppoja.

Yhdysvaltalaishiihtäjä on jo aiemmin kertonut avoimesti syömishäiriöstään kotimaansa tiedotusvälineissä ja blogissaan. Nyt hiihtosivusto Fasterskier.com on tehnyt pitkän artikkelin minnesotalaishiihtäjän taistelusta syömishäiriötä vastaan.

Diggins sairastui lukionsa viimeisenä vuotena. Opinnoista piti suoriutua täydellisesti ja hiihtokilpailuissa oli pakko voittaa.

Digginsin mukaan syömishäiriöissä ei ole kysymys ruoasta tai urheilusta. Sairaudesta kärsivä ei lopulta halua näyttää tietynlaiselta tai painaa mahdollisimman vähän. Diggins muotoilee, että syömishäiriössä kyse on enemmänkin tunteesta: ”Minun on oltava täydellinen tai muuten kuolen. Maailma loppuu.”

- Geenit lataavat aseen. Ympäristö vetää liipasimesta, Diggins kuvailee syömishäiriöiden syntyä.

Diggsinsin syömishäiriö käynnistyi siten, että vähensi omaa syömistään asteittain. Niin vähän, että ulkopuolisen oli mahdotonta huomata sitä. Lisäksi hän teki ylimääräisiä harjoituksia, joita ei ollut harjoitusohjelmassa. Harjoitukset hän teki ruokailun jälkeen, jonka jälkeen hän myös oksensi.

- Syömishäiriö kaappaa aivot ja pistää ihmisen uskomaan ”Juuri näin minun pitää tehdä. Tämä toimii minun kohdallani”, Diggins sanoo.

Painon laskun myötä myös tulokset paranivat. Tosin vain hetkeksi, sillä krooninen aliravitsemus otti lopulta voiton. Eivätkä parantuneet tuloksetkaan tehneet onnellisemmaksi.

- Lyhyellä tähtäimellä menestyin, ja toisaalta en menestynyt. Olin onneton. Mikään kilpailu ei saanut minua enää tyytyväiseksi. Aiemmin, riippumatta siitä voitinko vai en, koin yksinkertaisen ”vein itseni äärirajoille” -tunteen. Se tuntui hyvältä, sillä tunsin ylpeyttä hyvin tehdystä työstä. Syömishäiriöisenä mikään ei tuonut enää tyytyväisyyttä, sillä ainoa ääni mitä kuulin oli ”Olet liian lihava. Olet liian hidas. Se ei ole hyvä.”, Diggins kertoo.

Saatuaan toipumisprosessin käyntiin Diggins löysi jälleen ilon urheilusta ja tuloksetkin paranivat. Hän on toipunut 10 vuoden ajan syömishäiriöstä ja onnistunut kampeamaan itsensä hiihtomaailman huipulle. Apu on tullut muun muassa terapiasta.

Digginsin mukaan toipuminen on elämänmittainen prosessi. Olympiavoittajan pitkä tarina syömishäiriöstä on luettavissa Fasterskier.com -sivustolta englanniksi.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri