KU Rollerski 550x90px

Hiihdon MM-kisoja 2025 ainoana hakenut Trondheim haluaa toimia hiilineutraalina isäntänä

Kamil Stoch mäkihypyn maailmancupin Trondheimin osakilpailussa vuonna 2014. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kamil Stoch mäkihypyn maailmancupin Trondheimin osakilpailussa vuonna 2014. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n syyskongressi on käynnissä Zürichissä. Sveitsissä FIS:n alaiset lajit käsittelevät ajankohtaisia asioita.

Maastohiihdon puolella suunnitellaan muun muassa pitkän ajan kansainvälistä kilpailukalenteria. Lisäksi Trondheimin kaupunki esitteli hakemuksensa vuoden 2025 pohjoismaisten hiihtojen MM-kilpailujen isännäksi.

Vuoden MM-kisojen osalta tilanne on erikoinen, sillä isännyyttä ei ole vielä jaettu, mutta hakijoita ei ollut jonoksi asti. Virallisesti isännyydestä FIS päättää ensi kevään kokouksessa Thaimaassa. Trondheimin kaupunki ja Norjan hiihtoliitto oli ainoa kisoja viime toukokuussa hakenut taho, joten sen kisaisännyyttä voidaan pitää käytännössä jo nyt varmana.

Norjalaiset esittelivät kongressissa Granåsenin hiihtokeskuksen kehityssuunnitelmaa ja Trondheimin kaupungin panosta kisojen onnistuneeksi läpiviemiseksi.

Ilmastonmuutos on jatkuvasti esillä julkisessa keskustelussa. Tähän oman panoksensa tuo myös tuleva MM-kisaorganisaatio. Trondheimin MM-kilpailuista halutaan hiilineutraali ja ympäristöä muutenkin mahdollisimman vähän kuormittava tapahtuma. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että tapahtuma kykenee sitomaan ilmankehässä olevaa hiiltä yhtä paljon kuin mitä tapahtuman järjestäminen vapauttaa sitä ilmakehään.

- Hienoa, että FIS antaa signaalin siitä, että se haluaa olla mukana järjestämässä vuoden 2025 MM-kilpailuista ympäristöystävällisen ja hiilineutraalin, totesi Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste liiton tiedotteessa.

Tarkemmin norjalaiset eivät vielä kertoneet, miten hiilineutraalius käytännössä toteutetaan. Trondheim on järjestänyt MM-kilpailut edellisen kerran vuonna 1997.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri