KU Rollerski 550x90px

Egil Kristiansen: Minulla on historian eniten harjoitteleva naisten joukkue

EgilKristiansen170312 introNorjan naisten joukkue on hallinnut suvereeniin tyyliin naisten maailmancupia tänä talvena, eikä pelkästään Marit Björgenin ja Therese Johaugin voimin, vaan koko joukkueen voimin laajalla rintamalla. Hevoskuurin olikin kysyttävä Norjan naisten valmentajalta Egil Kristiansenilta menestyksen salaisuutta.

EgilKristiansen170312Egil Kristiansen seuraa silmä tarkkana, mutta kuitenkin hyvillä mielin, urheilijoidensa edesottamuksia. Kuva: Hevoskuuri.fiNorjan naisten joukkue on hallinnut suvereeniin tyyliin naisten maailmancupia tänä talvena, eikä pelkästään Marit Björgenin ja Therese Johaugin voimin, vaan koko joukkueen voimin laajalla rintamalla. Hevoskuurin olikin kysyttävä Norjan naisten valmentajalta Egil Kristiansenilta menestyksen salaisuutta.

Ennen Falunin kahta viimeistä kilpailua maailmancupin kokonaistilanteen 15 parhaan joukossa on peräti kahdeksan norjalaishiihtäjätärtä. Kovimman kärjen takana myös nuoret lupaukset ovat siis ottaneet paikkansa maailman kärjen tuntumasta.

Ja Egil Kristiansenilla oli antaa varsin yksinkertainen vastaus norjalaisnaisten menestykseen.

– Se on hyvin yksinkertainen vastaus. Meidän naiset harjoittelevat paljon, todella paljon, sekä määrää että kovia harjoituksia, kertoo Egil Kristiansen.

– Opimme suomalaisilta vuonna 1958 (Lahden MM-hiihdot), että on tehtävä paljon pitkiä lenkkejä hitaalla vauhdilla, heittää Norjan apuvalmentaja vierestä virnistäen.

Norjalaisten valmennusfilosofiaan kuuluukin tehdä erittäin kovien harjoitusten lisäksi myös paljon todella hitaita pitkiä lenkkejä, joilla kroppaa huolletaan. Näitä tehdään myös kilpailukaudella säännöllisesti kilpailujen välissäkin.

Egil Kristiansen siirtää kunnian menestyksestä itse hiihtäjille ja hän kertoo olevansa todella kiitollinen siitä, millainen joukkue hänellä on juuri tällä hetkellä.

– Joukkue on aivan uskomaton. He harjoittelevat todella paljon ja ovat todella sitoutuneita ja motivoituneita tekemiseen sekä yksilöinä että ryhmässä. Väitän, että minulla on tällä hetkellä historian kaikkien aikojen eniten (ja kovinten) harjoitteleva naisten ryhmä käsissäni.

On selvää, että myös sillä on vaikutusta, että joukkueeseen kuuluu tällä hetkellä maailman paras naishiihtäjä, Marit Björgen.

– Toki sillä on merkitystä, että Marit on joukkueessa. Nuoret hiihtäjämme näkevät läheltä, kuinka maailman paras naishiihtäjä harjoittelee. Ja on myös selvää, että hyvä joukkue potkii itse itseään. Kun mukana on parhaimmat hiihtäjät, niin harjoitukset tehdään varmasti laadukkaasti ja huolellisesti. Lisäksi tytöt tsemppaavat hienosti toisiaan ja heillä on muutenkin hauskaa keskenään vapaa-ajallakin.

Myös yhteisharjoittelu on keskeisessä roolissa norjalaisessa harjoitusfilosofiassa.

– Leireillä harjoitukset tehdään aina yhdessä. Lisäksi Oslon seudulla harjoittelevat muutenkin aika paljon yhdessä kotona ollessaan, kertoo tämän hetken parasta naisten maajoukkuetta valmentava Egil Kristiansen.

Norjan naisjoukkue on nyt päässyt sille tasolle, että kaikki merkit viittaavat siihen, että heidän komennossa tullaan menemään ainakin tulevat lähivuodet naishiihdossa. Muilla mailla onkin kova työ edessään, mikäli norjalaisten valta-asemaa halutaan horjuttaa.

- Tero Viljanen – Falun

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri