CHXL 550x90px webbanneri

Norjalaiset hiihtourheilijat jälleen erimielisiä lajiliiton kanssa – tällä kertaa vuorossa ampumahiihtäjät

Norjan miehet voittivat miesten viestin Canmoren maailmancupissa viime talvena. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Norjan miehet voittivat miesten viestin Canmoren maailmancupissa viime talvena. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Urheilijat ja lajiliittot ovat lajissa kuin lajissa olleet monta kertaa napit vastakkain. Norjan puolelta touhu on tuttua maastohiihtäjä Johannes Hösflot Kläbon ja Petter Northugin osalta. Tällä kertaa erimielisiä ovat ampumahiihtäjät.

Yksikään Norjan ampumahiihtomaajoukkueen urheilija ei ole vielä allekirjoittanut urheilijasopimusta liiton kanssa, vaikka kauden alkuun on aikaa enää kuukauden päivät.

Erimielisyydet ovat tuttuja maastohiihdon puolelta ja nyt samaa vääntöä käydään ampumahiihtopiireissä. Vetle Sjåstad Christiansen kiteyttää NRK:n haastattelussa ongelman: Missä tilanteissa hän on yksityinen Vetle, milloin Norjan ampumahiihtoliiton Vetle?

Urheilijoiden käsitys tilanteesta on se, että liitto haluaa urheilijoiden olevan koko ajan liiton urheilijoita. Ongelmana on se, että liiton antama tuki ei riitä kattamaan niitä taloudellisia panostuksia, joita urheilijat lajiin laittavat. Yksityistä rahaa olisi tarjolla, mutta se vaatii vastapalvelusta esimerkiksi tarjoamalla henkilökohtaisille sponsoreille näkyvyyttä.

Maajoukkueurheilijat saavat liitolta 130 000 Norjan kruunun eli vajaan 13 000 euron vuosittaisen stipendin. Tuolla summalla Norjassa eläminen on mahdotonta, joten urheilijat ovat riippuvaisia esimerkiksi palkintorahoista, joita ei tipu kuin aivan parhaille.

Selkeämmät säännöt hakusessa

Norjan ampumahiihtoliitto esitti sopimusta urheilijoille elokuussa, mutta tätä ei suostuttu allekirjoittamaan. Urheilijat kertovat, etteivät he hae konfliktia liiton kanssa. Sen sijaan he haluavat selkeämmät pelisäännöt.

- Yritämme taistella saadaksemme selkeämmän ohjeistuksen siitä, mikä on sallittua ja mikä ei ole sallittua esimerkiksi vaatteisiin liittyvissä yksityisissä sponsorisopimuksissa, kertoo maailmancupin kokonaiskilpailussa viime vuonna sijalle 16 sijoittunut Erlend Bjöntegaard.

Kaikille on selvää se, että urheilijoiden on kansainvälisissä kilpailuissa pidettävä maajoukkueasujaan, jossa liiton yhteistyökumppanit ovat esillä. Sen sijaan urheilijat toivovat, että he voisivat pitää omia asujaan harjoituksissa omalla ajallaan. Tähän liitto ei ole suostunut. Sama ongelma koskee urheilijoiden omia sosiaalisen median tilejä.

Kumma kyllä, tässäkin konfliktissa sekä urheilijat että liitto haluavat samaa asiaa: turvata urheilijoiden taloudellisen puolen. Johannes Thingnes Bö kertoo, että hänen liitolta saamansa tuki on hänen omissa tuloissaan vain pisara meressä, mutta hän on kiinnostunut maajoukkuekollegoidensa asemasta.

Norjan ampumahiihtoliiton pääsihteeri Anne Rustberggard Varden on samoilla linjoilla.

- Toivomme, että Norjassa huippu-urheilulla voisi elää, mutta tämä ei ole kaikille helppoa. Parhailla tilanne on hyvä, mutta monet kaipaavat suurempaa tulopohjaa ja tätä me toivomme pystyvämme luomaan, hän toteaa.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri