CHXL 550x90px webbanneri

Mati Alaverin dopingrikossyytteet tulossa oikeuteen – valmentaja siirsi talonsa tyttärensä nimiin pian tutkinnan käynnistyttyä

Karel Tammjärv (vas.) ja Algo Kärp myönsivät veridopingin käytön viime talvena. Kuva vuodelta 2013. Kuva: NordicFocus

Karel Tammjärv (vas.) ja Algo Kärp myönsivät veridopingin käytön viime talvena. Kuva vuodelta 2013. Kuva: NordicFocus

Viron syyttäjänviranomaiset ovat nostaneet syytteet hiihtovalmentaja Mati Alaveria vastaan. Alaveria syytetään neljän hänen valmennettavan edesauttamisesta dopingin käytössä.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Viron yleisradioyhtiö ERR.

Keväällä Viron yleisradioyhtiö kertoi poliisin aloittaneen esitutkinnan Viron rikoslain 195:nnen pykälän rikkomisesta. Sen mukaan lääkeaineen käyttö dopingtarkoitukseen on rangaistavaa. Viron yleisradioyhtiön mukana rikoksesta voi saada sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta. Nyt jätetyn syytteen mukaan Alaver on houkutellut omia valmennettaviaan dopingin käyttöön.

Tapaus liittyy viime talven Seefeldin MM-kilpailujen ”Operaatio Suoneniskuun”, jossa useampi maastohiihtäjä jäi kiinni kiellettyjen menetelmien käytöstä. Samalla operaatio avasi mahdollisia muita dopingepäilyjä eri lajeissa.

Ratsian myötä kiinni jäivät virolaiset Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv ja kazakstanialainen Aleksei Poltoranin, joilla kaikilla oli yhteyksiä Mati Alaveriin. Myöhemmin myös virolaishiihtäjä Algo Kärp myönsi veridopingin käytön ja kertoi saaneensa yhteyden saksalaiseen dopinglääkäri Mark Schmidtiin 65-vuotiaalta virolaisvalmentajalta.

Syytteistä neuvoteltu syyttäjän kanssa

Alaver on tehnyt yhteistyötä virolaisviranomaisten kanssa, sillä syyttäjä on pääsemässä yhteisymmärrykseen valmentajan kanssa syytteiden sisällöstä. Alaver ei suostunut kommentoimaan tapausta millään tavalla Viron yleisradioyhtiö ERR:lle tiistaina.

- Useat kysymykset vaativat vielä täsmennystä, selvitystä sekä täydentäviä tietoja. Luulen, että tässä menee vielä pari-kolme viikkoa, ehkä pidempäänkin, kommentoi Alaverin puolustusasianajaja Aivar Pilv ERR:lle tiistaina.

Pilv ei suostunut kommentoimaan, onko Alaver tyytyväinen syyttäjän kanssa löydettyyn sopimukseen. Pilven mukaan syyttäjän kanssa on ensin löydyttävä lopullinen yhteisymmärrys.

- Missä määrin yhteisymmärrys ketäkin tyydyttää, se on suhteellinen kysymys ja riippuu katsontakannasta. Sopimus on aina asioiden kompromissi, Pilv pyöritteli.

Valtionsyyttäjä Taavi Pern totesi, että syytteet ovat tärkeä osa taistelua puhtaan urheilun puolesta.

- Huippu-urheilijat ovat aina kaikkien urheilussa toimivien kuten lasten, kuntoliikkujien ja toisten huippu-urheilijoiden esikuvia. Kiellettyjen menetelmien käyttö ei siis kosketa pelkästään niitä käyttäviä, vaan vaikutus ulottuu laajemmalle. Dopingia käyttävät riskeeraavat oman elämänsä ja terveytensä. Dopingin käyttöön kannustaminen voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa ihmiselle pysyvän terveyshaitan tai jopa kuoleman, Pern totesi.

Pern kiitteli viranomaisten valtakunnan rajat ylittänyttä yhteistyötä asian selvittämisessä. Hän toivoo syytteiden antavan selvän viestin, että urheilun on perustuttava rehellisyyteen.

Kumpikaan osapuoli ei kerro tarkempia tietoja syytteistä, ennen kuin ne on käsitelty oikeudessa.

Talo tyttären nimiin

Alaver on mitä ilmeisimmin valmistautunut tulevan tuomion aiheuttamiin mahdollisiin taloudellisiin sanktioihin. Syyskuussa virolaisviestimet uutisoivat, että valmentaja siirsi omissa ja vaimonsa nimissä olleen kiinteistön tyttärensä omaisuudeksi muutama päivä sen jälkeen, kun Viron poliisi alkoi tutkia tapausta. Samassa yhteydessä Mati Alaver ja hänen puolisonsa Raili saivat käyttöoikeuden kiinteistöön eli pariskunta saa jatkossakin asua Otepään lähellä Käärikun kylässä sijaitsevassa talossa.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri