KU Triac 40 Aero 550x90px

Cologna sai revanssin Rönningistä

Cologna170312 hemmersbachFalunin finaalitourilla oli vuorossa yhteislähdöt perinteisellä tyylillä. Miesten kilpailun voitti Sveitsin Dario Cologna ennen Norjan Eldar Rönningiä.

Cologna170312 hemmersbachPetter Northugin poissaollessa Cologna hallitsee miestenhiihtoa todella suvereenisti. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusFalunin finaalitourilla oli vuorossa yhteislähdöt perinteisellä tyylillä. Miesten kilpailun voitti Sveitsin Dario Cologna ennen Norjan Eldar Rönningiä. Näin Cologna sai revanssin Holmenkollenin niukasta tappiostaan.

Cologna kukisti loppukirissä norjalaisen Eldar Rönningin 0,4 sekunnilla. Kilpailun kolmas oli superyllättäjä Kanadan Len Valjas, joka on ollut tähän saakka selvästi parempi sprintissä, sijoittuen kaksi kertaa kolmanneksi viimeisen kuukauden aikana maailmancupissa.

Suomalaisista Matias Strandvall oli 37:s lähes kolmen minuutin päässä kärjestä. Matti Heikkinen keskeytti kilpailun puolivälin paikkeilla. Heikkinen on edelleen puolikuntoinen kovan sairastelun jäljiltä ja kun suksetkaan eivät olleet tänään parhaat mahdolliset, niin oli parempi jättää kilpailu kesken. Huomenna Heikkinen aikoo sitten tehdä suksitestejä jo tulevia kisoja ajatellen.

Kilpailussa oli tourien tapaan bonussekunteja jaossa ja tämän johdosta kilpailussa lähdettiin pitämään hyvää vauhtia alusta alkaen ja mies toisensa jälkeen putosi kyydistä. Varsinkin Dario Colognaa tuntuivat bonussekunnit kiinnostavan. Lopussa kolmikko Rönning, Cologna ja Ranskan Jean Marc Gaillard pääsivät jo muilta hiukan karkuun ja perässä vaanivat lähinnä yllättäen Valjas, norjan Niklas Dyrhaug ja Kanadan Devon Kershaw.

Tällä kertaa Cologna pystyi voittamaan Rönningin loppusuoralla ja ottaen samalla revanssin Kollenilta. Sprintteri Valjas taisteli huikeasti kolmannen sijan itselleen ennen Dyrhaugia, Kershawta ja Gaillardia.

Dario Cologna kertoi kilpailun jälkeen pitävänsä tour-tyyppisistä kilpailuista ja bonussekuntien keräilystä.

– Tykkään hiihtää toureja ja on tärkeää kerätä bonussekunteja kokonaiskilpailuja ajatellen. Tänään oli hiukan samanlainen lopputaistelu kuin Oslossa ja nyt sain revanssin Eldarista, kertoi paineetta hiihtävä maailmancupin voittaja Dario Cologna.

– Tänä vuonna minulla on ollut paljon hyvää tekemistä koko kauden. Päällimmäisinä ovat tietenkin Tour de Skin voitto, mutta myös ensimmäinen sprinttivoittoni Roglassa, kertoi Cologna ja jatkoi.

– Vuoden 2015 MM-kisoja ajatellen Falunin reitteihin olisi hyvä tehdä hiukan muutoksia. Ne ovat vähän vanhanaikaiset, on Mördarbacken mutta ei sitten muuta. On tosi vaikeaa päästä karkuun porukalta. Loppuun tarvittaisiin ainakin yksi mäki ennen stadionille tuloa, antoi Cologna terveisiä tuleville kisajärjestäjille.

Vasaloppet uran hienoin hiihtokokemus

Kilpailun toinen Norjan Eldar Rönning tummui totaalisesti Vasaloppet-kokeilussaan sijoittuen 11:nneksi, mutta on sen jälkeen tehnyt upeita hiihtoja, ensin Holmenkollenin viidenkympin voitto ja nyt toinen sija.

– Hiivuin Vasaloppetissa totaalisesti 80 kilometrin jälkeen, ja olin aivan loppu. Sen jälkeen maanantaina olivat lihakset vähän jäykät, ja sen maanantain pidin lepopäivänä, mutta en enempää. Mutta Holmenkollenilla kulki sitten jo hyvin ja samoin täällä, todella hyviä suksiaan kehunut Eldar Rönning sanoi.

– Vasaloppet on aivan uskomaton tapahtuma. Se on ehdottomasti elämäni hienoin hiihtokokemus. Kaikki on siellä fantastista, tapahtuma, järjestelyt ja yleisö. Haluan ehdottomasti kokea sen vielä uudelleen, Vasaloppetiin todella ihastunut Rönning kertoi.

Kilpailun superyllättäjä, Kanadan Len Valjas lähtee peräti toisena huomenna tourin päättävään takaa-ajoon, 35,8 sekuntia Colognan jälkeen. Tänään kukaan ei odottanut hänen nousevan palkintopallille normaalimatkalla, ei edes hän itsekään.

– En voi uskoa tätä! Tämä on aivan supershokki minulle. Kunto on vaan ollut hyvä viime aikoina ja nyt hyvä harjoittelu vain alkaa tuottaa tulosta. Huomenna lähden sitten vaan taistelemaan palkintopallisijoituksesta, ikionnellinen ja yllättynyt Len Valjas kertoi.

– On aivan selvää, että Devonin ja Alexin menestyksellä on ollut suuri vaikutus myös minun hiihtooni. He ovat auttaneet minua todella paljon ja leireillä harjoittelemme aina yhdessä. Lisäksi asun Alexin tavoin Quebecissä ja harjoittelemme myös kotona paljon yhdessä, Valjas kiitteli joukkuetovereitaan menestyksestään.

Suomen ainoa maaliin tullut hiihtäjä Matias Strandvall kehui hiihtoaan hyväksi harjoitukseksi ja normaalimatkan hiihdoksi.

– Minulla oli niin hyvä suksi, että sain hyviä peesejä. Lähdin hiukan rauhallisemmin liikkeelle ja pystyin tekemään oman hyvän hiihdon. Viimeisellä kierroksella rupesivat vain etureidet hieman kramppaamaan, joten en pystynyt enää kunnolla nousemaan mäkiä. Lihaskestävyyttä vaatii vaan vielä lisää, ettei tule normaalimatkalla kramppeja, monta norjalaissprintteriä taakseen jättänyt Matias Strandvall kertoi.

Maailmancup päättyy huomenna tämän talven osalta miehillä 15 kilometrin takaa-ajokilpailuun.

Falun:
Maailmancup, yhteislähdöt (p):
Miehet, 15 km: 1) Dario Cologna Sveitsi 43.14,9, 2) Eldar Rönning Norja jäljessä 0,4 sekuntia, 3) Len Valjas Kanada –1,3, 4) Niklas Dyrhaug Norja –1,9, 5) Devon Kershaw Kanada –3,0, 6) Jean Marc Gaillard Ranska –4,2, 7) Martin Johnsrud Sundby Norja –6,0, 8) Jevgeni Belov Venäjä –7,3, 9) Roland Clara Italia –10,0, 10) Petr Sedov Venäjä –18,3, ...37) Matias Strandvall Suomi –2.56,5. Matti Heikkinen keskeytti.

Maailmancup-finaalin tilanne, 3/4 kilpailua: 1) Cologna 52.33,2, 2) Valjas –35,8, 3) Kershaw –46,5, 4) Rönning –56,6, 5) Dyrhaug –1.12,6, 6) Sundby –1.25,8, ...40) Strandvall –4.40,7.
Normaalimatkojen cupin lopputilanne, 21 kilpailua: 1) Cologna 1052, 2) Kershaw 781, 3) Aleksandr Legkov Venäjä 673, ...suomalaiset: 28) Heikkinen 181, 36) Sami Jauhojärvi 135, 57) Lari Lehtonen 45, 60) Ville Nousiainen 40.

Maailmancupin kokonaiskilpailu, 36/37 kilpailua: 1) Cologna 2016, 2) Kershaw 1306, 3) Petter Northug Norja 1199, 4) Marcus Hellner Ruotsi 1000, 5) Legkov 970, 6) Alex Harvey Kanada 894, ...suomalaiset: 38) Jauhojärvi 225, 44) Heikkinen 209, 50) Strandvall 182, 56) Anssi Pentsinen 143, 76) Lehtonen 65, 80) Martti Jylhä 62, 83) Nousiainen 56, 95) Lasse Paakkonen 39, 108) Kalle Lassila 32, 121) Toni Ketelä 23, 144) Ari Luusua 6, 151) Antti Häkämies 2.

- Tero Viljanen –Falun

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri