KU Rollerski 550x90px

Antti Mäkinen valloitti Pogostan Hiihdon

pogostahiihtovapaa2012Pogostan Hiihdon vapaan hiihtotavan päivä sujui auringonpaisteessa ja lentokelissä. Sari Repo oli naisten nopein.


pogostahiihtovapaa2012Pogostan hiihto. Kuva: Armas HärkönenPogostan Hiihdon vapaan hiihtotavan päivä sujui auringonpaisteessa ja lentokelissä. Ilomantsin Urheilijoiden kasvatti, nykyisin Joensuun Katajaa edustava Antti Mäkinen saavutti pitkäaikaisen unelmansa, Pogostan Hiihdon voiton. 58 kilometrin matkalla kului aikaa 2.21.11, joka alittaa noin 12 minuutilla entisen reittiennätyksen. Maaliin toisena ehtinyt M40 -sarjan Moroz-Clubin Vlad Safin jäi hänestä neljä ja puoli minuuttia. Kolmantena maaliin ehti M40 -sarjassa hiihtänyt Vesportin Aleksei Kondratjev.

Vielä M50 -sarjan Kari Nurmi ja M40-sarjan Alexey Makarov olivat maalissa ennen yleisen sarjan kakkosta, joka oli Denis Malin ajalla 2.30,45.

Mäkinen on hakenut Pogostan Hiihdon vapaan hiihtotavan voittoa vuodesta 2002 lähtien.  - Joka kerta olen ollut 10 parhaan joukossa, mutta aina on vähintään yksi ollut parempi. Lopulta sitkeys palkittiin, iloitsi Mäkinen.

Hän karkasi kilpakumppaneiltaan heti ensimmäisen ylämäen jälkeen.

- Oli sen verran tuulinen keli, etten halunnut jäädä vetohommia kenellekään tekemään.

Latu oli erinomaisessa kunnossa, muutamissa laskuissa piti ihan varoa, Mäkinen kertoi. Mäkinen osallistuu Vuokatti-hiihtoon ensi viikonloppuna.

Sari Repo naisten nopein

Naisten nopein oli N40 -sarjassa hiihtänyt Ristiinan Urheilijoiden Sari Repo ajalla 2.41,37. Yleisen sarjan ykköseksi kiirehtinyt Tampereen Laura Salminen saapui maaliin 12 minuuttia myöhemmin. Sari Repo oli Pogostassa mukana kolmatta kertaa.

- Taktiikkana oli  hiihtää alusta loppuun saakka täysillä. Oli ihan lentokeli, ja meno oli helppoa. Mitä pidempi matka, sitä parempi, hän hehkutteli.

Viikonlopun aikana Pogostan Hiihdon reiteillä Ilomantsissa sujutteli kaikkiaan 1 566 hiihtäjää. Lauantaina matkana oli 51 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla, ja lenkillä sivakoi 1 085 hiihtäjää. Heistä retkisarjan 30 kilometriä kiersi 140 hiihtäjää. Sunnuntaina vapaalla hiihtotavalla eteni yhteensä 481 hiihtäjää. Heistä 43 kiersi 30 kilometrin pituisen retkisarjan lenkin. Molempina päivinä hiihtäneitä oli 51. Tuupovaaran Urheilijoiden Marko Piipponen kiersi kahden päivän lenkit yhteisaikaan 5.16,35.

Monia hyviä syitä osallistua

Lahtelainen Sami Takala on osallistunut Pogostaan 25 kertaa.  Lauantaina hän sivakoi perinteisen lenkin läpi minisuksilla. Urakkaa vaikeutti muun muassa se, ettei suksi mahtunut latu-uraan ja luisto-ominaisuudet puuttuivat kokonaan. 

- Mutta jollain lailla piti neljännesvuosisataista hiihtoputkea juhlistaa. Suoritus kesti hieman yli kuusi tuntia. Se oli kovin hiihtoreissu, minkä olen koskaan tehnyt, Takala arvioi.

Sunnuntaina hän kuitenkin sujutteli jo vapaan hiihtotavan reitin luistelusuksilla aikaan 2.54, 53. Mikäs se Pogostassa oikein miellyttää?

- Pogostassa on lähtö ja maali samassa paikassa, ja palvelut ovat hyvin tarjolla. Hiihdon ajankohta on mukavasti ihan kevään kynnyksellä, reitti on miellyttävä ja kaunis ja huolto toimii tosi hyvin. Kaikki tämä tekee sellaisen lähtemättömän vaikutuksen, Sami Takala selitti.

Joensuun Katajan Antti Mäkinen karkasi kilpakumppaneiltaan heti ensimmäisessä nousussa ja teki Pogostan Hiihdon reittiennätyksen.

Ilomantsi:
Pogostan hiihto, 58 km (v):

Miehet: 1) Antti Mäkinen JoensK 2.21.11 (reittiennätys), 2) Vlad Safin Moroz-Club 2.25.34, 3) Aleksei Kondratjev Vesport 2.25.35.

Naiset: 1) Sari Repo Ristiinan U 2.41.37, 2) Jonna Halttunen Kangasniemi 2.51.16, 3) Tarja Väisänen Mikkelin Soutajat 2.52.08.

-Armas Härkönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri