KU Rollerski 550x90px

Sotshin olympialaisten 0,2 sekunnin ero mitalista pisti Iivo Niskasen harjoittelun uusiksi - ”Tasatyönnössä oli isoja puutteita”

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Iivo Niskanen kertoo uusimmassa Latu Podcastissa kattavasti nuoruudestaan, urastaan ja harjoittelustaan.

Suomalaishiihtäjä on tunnettu erityisesti siitä, että vire on saatu kohdilleen arvokisojen aikaan. Nousu maailman huipulle ei ole ollut kuitenkaan yksinkertaista, vaikka se tapahtuikin suhteellisen nopeasti.

Uran ensimmäinen nousukiito otettiin Vuokatissa, jossa Niskanen kävi urheilulukiota. Viimeisinä vuosina koulua oli vähemmän, jolloin harjoitusmäärät nousivat.

- Tämä Vuokatti on siinä mielessä vaarallinen ympäristö, kun koko ajan näkee jonkun olevan leirillä. Asioita pitää tehdä kovalla tasolla ja olla arkielämässäkin samassa rytmissä, jossa muut ovat leirillä. Palo hiihtoon oli kova lukioaikana, hän kertoo.

Läpimurto nuorena helpotti

Kaudella 2012/2013 Niskanen nousi maajoukkuepiireihin, mutta lopullinen usko kansainväliseen menestykseen tuli Sotshin olympiakaudella. Hän on tyytyväinen siihen, että nousu maajoukkueen kärkinimeksi tapahtui nopeasti.

- Ei tarvinnut uskotella itselleen, että se olisi mahdollista. Vähän onnenkin kautta pystyin tekemään hyvän kevään. Oli helpompi uskoa siihen, että tällä tietotaidolla on mahdollista tehdä maailman kärkivauhtiin oikeuttavaa tulosta, hän kertoo Sotshin olympiavuodesta.

NiskanenIivo270215 nfFalunin MM-hiihdot eivät sujuneet odotetusti. Kuva: NordicFocus

Sami Jauhojärven kanssa voitetun parisprintin olympiakultaa edeltävä syksy sujui erittäin huonoissa merkeissä. Niskasen sairasteli käytännössä koko syys-marraskuun välisen ajan. Tammikuussa voitettu alle 23-vuotiaiden MM-kulta toi uskoa tekemiseen ja lopulta sellaisen nosteen, että mies nousi hetkessä maailman huipulle.

Sotshin olympialaisista penkkiurheilijoiden mieleen on jäänyt olympiavoitto, mutta harvempi muistaa enää 0,2 sekunnilla hävityn henkilökohtaisen olympiamitalin perinteisen 15 kilometrillä. Niukka tappio saattoi tuoda seuraavina vuosina menestystä.

- Aika paljon se harmittaa. Hävisin rehellisesti tasatyöntämällä sen mitalin. Tasatyönnössä oli tosi isoja puutteita ja sen jälkeen harjoitteluun tuli painopistemuutos, hän kertoo niukasti käsistä livenneestä mitalista.

Sotshia seuranneet vaisut kaudet

Niskanen panosti seuraavat vuoden tasatyöntöön ja tuli siinä yhdeksi parhaista. Kaksi seuraavaa kautta ei kutienkaan sujunut toivotulla tavalla. Falunin MM-hiihdossa 2015 vauhti oli kauden huonointa. Myös seuraava arvokisaton vuosi oli tuloksellisesti huono, mutta harjoitusrintamalla hän meni rutkasti eteenpäin.
Sitten seurasikin menestysvuodet arvokisoissa. Lahden MM-kisojen 15 km perinteisen kilpailu oli aika lailla täydellinen päivä.

- Ehkä parisprintin kaatuminen oli lopulta hyvä juttu, kun energiaa purkautui kaatumista murehtiessa, eikä 15 kilsalle hermoillessa, Niskanen muistelee dramaattisia hetkiä Emil Iversenin kanssa.

Niskanen131723ThibautNFIivo Niskanen matkalla 15 kilometrin maailmanmestaruuteen Lahdessa 2017. Kuva: NordicFocus

Lahden maailmanmestaruuden jälkeen oli helpompi lähteä seuraavan talven olympialaisiin.

- Tiesin, että on rahkeita olla maailman parhaassa vauhdissa ennen kaikkea perinteisellä. Ja nälkää oli. Vaikka kotikisat ovat ainutlaatuinen juttu, niin olympialaiset ovat sellaiset kisat, jossa kaikki haluavat onnistua.

Pyoengchangin 50 kilometriä oli toinen täydellinen päivä. Vastusta ei lopulta löytynyt, vaikka nuori ja tuolloin tuntematon Alexandr Bolshunov tulikin pitkään Niskasen mukana.

- Se oli varmasti yksi elämäni parhaista kisoista. Koko kisa oli hyvin hallussa. En ole ikinä hiihtänyt kilpaa niin, että pystyisin miettimään, missä kohtaa lähden, Niskanen muisteli.

Niskanen24218ModPyongchangin 50 kilometriä toi Iivo Niskaselle olympiakullan. Kuva: NordicFocus

Harjoitusmäärät nousevat itsestään

Niskanen harjoittelee tällä hetkellä 1100 tunnin vauhdissa

- En lukioaikana harjoitellut kovinkaan paljon, enkä kestänytkään harjoittelua. Viime aikoina määriä on nostettu 50-100 tuntia vuodessa. Viime kauden toteuma oli 1000 tuntia. Tälle kaudelle nousua on tullut vahingossakin. Ei se (harjoitusmäärien nosto) ole enää tavoite. Se toteutuu, jos on ollut terve ja paikat kestävät, Niskanen kertoo.

Podcastissa Niskanen kertoo myös kauden päätavoitteistaan ja siitä, mitä hänellä on vielä hiihtourheilussa saavuttamatta. Koko 40-minuuttinen Latu Podcast on kuunneltavissa tästä.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri