KU Motion Krista 550x90px

Reistadløpet kutsuu suomalaisia mukaan Pohjois-Norjan tuntureille

Anders Aukland näyttää hiihdon mallia Bardufossin tuntureilla. Kuva: Magnus Östh

Anders Aukland näyttää hiihdon mallia Bardufossin tuntureilla. Kuva: Magnus Östh

(Julkaistu yhteistyössä tapahtumajärjestäjän kanssa)
28. maaliskuuta hiihdettävä Reistadløpet kutsuu suomalaisia mukaan Pohjois-Norjan tuntureilla hiihdettävään Ski Classics -sarjan osakilpailuun.

Kisapaikkakunnalle Bardufossiin on luonnollista ajaa Pohjois-Suomesta autolla. Esimerkiksi Haaparannasta kisapaikalle on reilu 600 kilometriä, mikä tarkoittaa noin 7-8 tunnia ajoa. Etelä-Suomesta kannattaa sen sijaan matkustaa Oslon kautta lentäen. SAS lentää Oslosta suoraan Bardufossiin.

–Oslosta pääsee Bardufossiin lentäen edullisimmallaan 20-40 eurolla. Lentäen pääsee myös Tromssaan tai Evenesiin. Molemmista on melko lyhyt matka Bardufossiin. Toki silloin tulee hieman lisäkuluja bussista tai vuokra-autosta, kertoo Holand.

Magnus Osth etter start flyplassbildeLähdön jälkeistä ruuhkaa. Kuva: Magnus Östh

Bardufossissa on useita majoitusmahdollisuuksia.

–Vain neljän viiden kilometrin päässä lentokentästä sijaitsevat Bardufosstun, Bardufoss Hotell ja Haraldvollen. 15-20 minuutin ajomatkan päässä ovat Målselv Fjellandsby ja Rundhaug Gjestegård. Lähtöpaikka sijaitsee Setermoenissa 30 minuutin ajomatkan päässä lentokentästä. Sieltä löytyvät Bardu Hotell ja Room4You.
–Yksi vaihtoehto on myös retkeilymaja Bardufosstun, josta saa majoituksen 40-50 eurolla sisältäen aamupalan, valottaa Holand.

Järjestäjien bussikuljetuksella pääsee kisa-aamuna lähtöpaikalle Bardufoss Hotellillta sekä maalipaikasta Rustahøgdasta. Bussikuljetus on tarjolla myös hiihdon jälkeen maalialueelta lähtöpaikalle Setermoeniin ja Bardufoss Hotellillle. Setermoenissa sijaitsevilta hotelleilta on vain 300-400 metrin kävelymatka lähtöalueelle.

Magnus Osth FlyplassbildeAurinkoa ja tunturimaisemia. Kuva: Magnus Östh

Reistadløpetin päämatka on 50 kilometriä. Yli upeiden avotunturimaastojen kulkevalla reitillä on noususummaa 1115 metriä (kts. reittikartta ja -profiili). Kovimmassa Ortan nousussa noustaan 5,5 kilometrin aikana noin 500 metriä. Tavalliselle kuntoilijalle pitovoideltu suksi on ehdottomasti turvallisin ratkaisu.

Keväällä sääolosuhteet reitillä saattavat vaihdella huomattavasti jopa kilpailun aikana.

–Normaalisti lämpötila maaliskuun lopussa vaihtelee täällä muutaman pakkasasteen ja muutaman lämpöasteen välillä. Päivisin on reilu viisi astetta lämpöisempää kuin yöllä ja ero lähtöpaikan ja korkeimman kohdan välillä on tavallisesti vielä isompi, valottaa Holand.

Magnus Osth Orta 2 flyplassbildeSää on suosinut Reistadlöpetiä aiempina vuosina. Kuva: Magnus Östh

Jos omat voitelutaidot arveluttavat, niin tarjolla on monen muun pitkän matkan hiihdon tapaan voitelupalvelu.

-–Yhteistyökumppanimme Swix auttaa voitelussa. Reitin varrella apu on ilmaista, mutta ennen kisaa tehtävä kunnollinen kisavoitelu maksaa 20-30 euroa.

Entä sitten afterski kisan jälkeen?

–Bardufossissa on useita pubeja ja ravintoloita ja muutama myös Setermoenissa. Meillä on suunitelmissa järjestää isompi afterski-tapahtuma kisan jälkeen, mutta voi olla, että ei vielä tulevana talvena, vastaa Holand.

Tapahtumasivut: https://reistadlopet.no/

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri