KU Rollerski 550x90px

Magnar Dalenin teesit parempaan hiihtomenestykseen

MagnarDalen intro020911Keskustelu on käynyt viime aikoina vilkkaana suomalaisten heikosta hiihtomenestyksestä tänä talvena. Hevoskuuri kysyi myös Suomen päävalmentajalta Magnar Dalenilta näkemystä siitä, kuinka parempaa menestystä saavutettaisiin.

MagnarDalen020911Magnar Dalen Oslon MM-kisoissa viime vuonna. Kuva: Hevoskuuri.fiKeskustelu on käynyt viime aikoina vilkkaana suomalaisten heikosta hiihtomenestyksestä tänä talvena. Hevoskuuri kysyi myös Suomen päävalmentajalta Magnar Dalenilta näkemystä siitä, kuinka parempaa menestystä saavutettaisiin.

Hevoskuuri pyysi Falunin maailmancupin finaalissa Dalenia nimeämään viisi tekijää, joiden avulla suomalaishiihtäjät saavuttaisivat parempaa menestystä seuraavina tulevina arvokisavuosina. Seuraavassa Dalenin antamat vastaukset, jotka ovat vähän eri osa-alueilta kukin, eivätkä ne ole tärkeysjärjestyksessä. Ja nämä ovat suunnattu lähinnä menestystä tavoitteleville urheilijoille oman toimintansa kehittämiseen.

1. Pitkien ylämäkien viimeiset 30 %. Suomalaisilta sujuu pitkien ylämäkien ensimmäiset 30 % sujuvasti ja hyvin, mutta sitten rupeaa tulemaan ongelmia, eikä tempoa jakseta pitää loppuun asti. Varsinkin viimeiset 30 % ylämäistä tuottaa suomalaisille suuria ongelmia ja tappiosekunteja kertyy.

2. Yhteisöllisyys, yhteen hiileen puhaltaminen ja tiimityöskentely. Suomalaiset ovat tottuneet tekemään töitä yksin ja toisen lähelle päästäminen on vaikeampaa. Hyvässä ryhmätyöskentelyssä on parantamisen varaa ja toisten hyödyntämisestä ei ole saatu kaikkea irti. Hyvä joukkue tekee hyvin töitä yhdessä ja tämä näkyy myös parempina tuloksina. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Norjan naisten joukkue sekä Ruotsin miesten sprinttijoukkue.

3. Uskallus vetää harjoittelussa äärirajoille eikä pelkää yliharjoittelun vaaraa. Mikäli oikeasti haluaa huipulle, on harjoittelussa uskallettava kokeilla omia rajojaan eikä pelättävä yliharjoittelun vaaraa. On uskallettava ottaa myös tietoisia riskejä eikä pelätä itsensä likoon laittamista.

4. Kesäharjoittelun tehostaminen. Suomalaisten kesäharjoittelussa on parantamisen varaa. On harjoiteltava kovempaa ja tehokkaammin kesällä, mikäli halutaan parempaa menestystä talvella. Esimerkiksi norjalaiset ovat kesäharjoittelussaan edellä suomalaisia.

5. Urheilijan on uskallettava tehdä päätöksiä ja seistä näiden päätösten takana. On tärkeää, että tekee selvät päätökset ja suunnitelmat itselleen ja myös pysyy näissä päätöksissä eikä muuttele niitä tai luovu niistä yhtenään. Systemaattisuus ja päättäväisyys ovat keskeisessä roolissa.

Millaisia ajatuksia nämä Hevoskuurin lukijoissa herättävät?

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri