KU Rollerski 550x90px

Haltin hiihtokoulu: Ristomatti Hakolan vinkit perinteisen hiihdon tekniikoihin

Rsitomatti Hakolan vinkkejä perinteisen hiihtoon.

Rsitomatti Hakolan vinkkejä perinteisen hiihtoon.

Kestävyysurheilu.fi julkaisee yhteistyössä Haltin kanssa hiihtokoulun, jossa käydään läpi varusteet, vaatetus sekä perinteisen ja vapaan hiihtotekniikat. Asiantuntevaa opastusta ja vinkkejä videoilla antavat maajoukkuehiihtäjät Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen.

Ristomatti Hakola antaa kahdella videolla opastusta perinteisen hiihtoon. Ensimmäisellä videolla käydään läpi perinteisen hiihtotekniikat eli vuorotahti, yksipotkuinen tasatyöntö, tasatyöntö ja haarakäynti. Toisella videolla on hyviä vinkkejä edistyneemmille hiihdon harrastajille.

Perinteisen hiihdon tekniikat

Katso video:

Vuorohiihto
Vurotahdin liikerata muistuttaa eniten kävelyä ja juoksua ja on monille helppoin oppia.
–Vuorotahdin tärkein pointti on se, että harjoittelee olemaan yhdellä suksella liu'un päällä. Kun potku on tapahtunut, niin nautiskelee hetken siellä liu'un päällä. Siitä muodostuu myös vauhti, sanoo Hakola.

Yksipotkuinen tasatyöntö
Yksipotkuinen tastyöntö on hyvä tekniikka kuntoilijoille loiviin maastonkohtiin.
–Yksipotkuisessa tärkeintä on rytmi. Vuorotellen tulee potku ja työntö. Tekniikka ei käytetä enää niin paljon kilpahiihdossa, kertoo Hakola.

Tasatyöntö
Kuntoilijalle tasatyöntö sopii tasaiselle sekä loiviin ylä- ja alamäkiin. Kilpahiihdossa tekniikka on yleistynyt myös jyrkempiin maastokohtiin.
–Lantio ylös, noustaan työnnön päälle ja periaattessa tiputaan vaan sauvojen päälle. Käsien kulma pidetään samana ja haetaan keskivartalosta pito ja jaloista pieni jousto. Vaikka puhutaan ylävartalotekniikasta, niin tekniikka on hyvin kokonaisvaltainen. Tekniikka lähtee jaloista asti, kuvaa Hakola.

Haarakäynti
Haarakäyntiä käytetään jyrkkiin ylämäkiin, kun suksi ei enää syystä tai toisesta pidä.
–Mäkeä voi juosta ylös leveämmällä tai kapeammalla haaralla. Hyvä pointti on pitää nyrkit alhaalla, vinkkaa Hakola.

Edistyneitä vinkkejä perinteiden hiihtoon

Katso video:

Videolla Hakola neuvoo muuassa hiihdon rytmittämistä maastonkohtein mukaan sekä vahvistamaan keskivartaloa, jolla suuri merkitys kaikissa hiihtotekniikoissa.

Lue myös:
Haltin hiihtokoulu: Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen antavat vinkkejä oikeiden varusteiden valintaan

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri