KU Rollerski 550x90px

Hämeenlinnan Hiihtoseura vei naisten viestimestaruuden

HlHS kulta240312Hämeenlinnan Hiihtoseuran naiset ottivat kauan himoitsemansa viestimestaruuden tänään Imatralla.


HlHS kulta240312Hämeenlinnan Hiihtoseuran kultanaiset Laura Ahervo (vas.), Teija Lehtimäki ja Maija Hakala. Kuva: Hevoskuuri.fiHämeenlinnan Hiihtoseuran naiset ottivat kauan himoitsemansa viestimestaruuden tänään Imatralla. Toiseksi kilpailussa sijoittui Oulun Hiihtoseura 39,9 sekuntia voittajalle jääneenä. Kolmas oli Vieremän Koitto 49,5 sekuntia voittajaa hitaampana.

Hämeenlinnan Hiihtoseura on jo vuosia kuulunut kärkijoukkueiden joukkoon naisten SM-viestissä ja noussut vuosi vuodelta lähemmäksi kärkeä. Viime vuonna oli mestaruus jo lähellä, tuloksena hopeaa ja seuran ensimmäiset viestimitalit. Myös kokoonpano on ollut sama viimeiset vuodet ja joukkueessa ovat hiihtäneet Laura Ahervo, Teija Lehtimäki ja Maija Hakala.

Monien papereissa Hämeenlinnan Hiihtoseura olikin selvä ennakkosuosikki naisten viestiin. Mutta Hämeenlinnan naiset itse lähtivät mielenkiintoisesta tilanteesta tavoittelemaan kärkisijoituksia. Toisen osuuden hiihtäjä Teija Lehtimäki oli synnyttänyt marraskuun lopulla pojan ja oli vasta palailemassa jälleen kilpaladuille äitiysloman jälkeen muutaman kansallisen kilpailun hiihtäneenä.

Naisten viestin avausosuus lähti liikkeelle juuri niin kuin oli ajateltukin. Vieremän Koiton Kerttu Niskanen lähti vetämään letkaa ja perässä tuli Hämeenlinnan Laura Ahervo ja pitkästä aikaa perinteistä kilpaa hiihtänyt Kontiolahden Urheilijoiden ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Pitkään sairastellut Kerttu Niskanen oli kuitenkin sen verran toipilas vielä, että Laura Ahervo otti vetäjänpaikan itselleen ja pystyi tekemään pienen eron vaihtoon tullessa. Ahervo olikin varsin tyytyväinen hiihtoonsa ja kuntoonsa.

– Oli hyvä aloitus, en tiedä olisiko pitänyt lähteä jopa aikaisemminkin irti, kun tuntui niin hyvältä. Minulla meni jo Falunin viikonloppu tosi hyvin, siellä vain ne perjantain ja lauantain sähläykset (aikasakko varaslähdöstä ja kaatuminen) estivät paremmat sijoitukset. Sama hyvä vire tuntui jatkuvan täälläkin, jutteli Laura Ahervo heti oman osuutensa jälkeen.

Roponen jälleen iskussa

Toisen osuuden ylivoimainen ykkönen oli Oulun Hiihtoseuran Riitta-Liisa Roponen. Viestin ylivoimaisesti nopeimmalla vapaan tyylin osuusajalla Roponen nosti joukkueensa 45 sekunnin takaa-ajomatkalta ja yhdeksänneltä sijalta piikkipaikalle 26,5 sekunnin erolla Hämeenlinnan Teija Lehtimäkeen. Vieremän Koitto lähti ankkuriosuudelle kolmantena 44 sekunnin päässä Oulusta.

– Mitali mielessä lähdimme viestiin, mutta katsotaan loppuun asti, vielä on pitkä matka ja maalissa katsotaan mitalijoukkueet, viestin kovimman yksittäisen suorituksen tehnyt Riitta-Liisa Roponen kertoi ankkuriosuuden ollessa vielä kesken.

Teija Lehtimäki oli hiukan epävarma omasta suorituksestaan ennen kilpailua.

– Tiesin, että Laura tulisi kärjen mukana ja se oli tässä tilanteessa itsellä paras paikka lähteä keulilta liikkeelle. Mutta epävarma olin kunnostani vuoden tauon jälkeen ja siitä, mihin se riittäisi täällä. Eikä ollut eka kerta kun Ritun kanssa mentäisiin yhdessä ja hän jättäisi minut. Hiihtona jäi ehkä hiukan huonommat fiilikset, kuin mitä niissä muutamissa kansallisissa, joita olen tähän mennessä ehtinyt hiihtää, jutteli Teija Lehtimäki osuutensa jälkeen.

– Nyt on jo aivan mahtavat fiiikset. Pitkään olemme tätä menestystä jahdanneet samalla porukalla ja nyt sen saimme, iloitsi Lehtimäki lehdistötilaisuudessa kilpailun ratkettua.

Hakalalla helppo ratkaisu

Ankkuriosuudella ratkaisu tapahtui varsin varhaisessa vaiheessa. Hämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakala tavoitti Oulun Hiihtoseuran Tiia Rantalan jo kilometrin jälkeen ja meni menojaan mestaruuteen saakka. Tällä kertaa ei mikään epäonnikaan vienyt hämeenlinnalaisten kultajuhlia. Oululaisilla puolestaan riitti jännitettävää, että pystyykö Rantala pitämään heidät mitaleilla. Lähimpänä vaani Vieremän Marjaana Pitkänen sekä Lempäälän Kisan kovaa nousua tehnyt Aino-Kaisa Saarinen.

Maija Hakala sai tuuletella loppusuoralla rauhassa ja iloita joukkuekavereidensa kanssa seuran ensimmäistä mestaruutta. Tiia Rantala pystyi kuin pystyikin pitämään Oulun hopealla ja samoin Vieremän Marjaana Pitkänen ei päästänyt Saarista ohitseen ja piti Vieremän pronssilla. Näin Lempäälän Kisan oli tällä uudella kokoonpanolla tyydyttävä neljänteen sijaan.

Maija Hakala oli maalissa onnellisen helpottunut, kun mestaruus vihdoin saavutettiin.

– Tämä tuli lopulta yllättävänkin helpolla ja yllätyin, että sain Oulun niin nopeasti kiinni. Sitten ei tarvinnut lopussa edes laittaa ihan kaikkea peliin. Etukäteen emme todellakaan pitäneet itseämme suurimpana ennakkosuosikkina Teijan synnytyksen ja äitiystauon johdosta, kertoi Maija Hakala.

Hlhs maliintuloHämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakalan riemuisa maaliintulo. Kuva: Hevoskuuri.fi Hakalalla oli kuitenkin selvä vastaus siihen, miksi Hämeenlinnan Hiihtoseura on noussut Suomen johtavaksi viestiseuraksi naisten puolella.

– Me haluamme nimenomaan yhdessä viedä tätä eteenpäin ja haluamme pärjätä nimenomaan yhdessä. Toki meillä on jokaisella omat henkilökohtaiset tavoitteemme, mutta tätä me haluamme nimenomaan yhdessä ja joukkuehenki vie meitä eteenpäin, jatkoi Hakala-

– Kesällä voimme tehdä paljon yhteistreenejä ja ne potkivat eteenpäin, säesti Lehtimäki vielä vierestä.

Myös Oulun Hiihtoseuran naiset olivat todella tyytyväisiä hopeamitaliinsa.

– Jos joukkue saa hopeaa, niin tyytyväinen saa olla. Tämä on voitettu hopeamitali, sanoi Riitta-Liisa Roponen.

– Jännitti lähteä hiihtämään keulilla, mutta onnistuin hiihtämään taktiikan mukaan ja sain tehtyä rauhassa oman hyvä hiihdon, kertoi Oulun ankkuri Tiia Rantala.

Pronssia saaneen Vieremän Koiton Kerttu Niskanen oli tyytyväinen mitaliin, vaikka oma terveystilanne harmittikin.

– Harmittaa tämä oma tilanne. Henkilökohtaiseen kilpailuun en olisi varmaankaan startannut, sen verran huonoon tilaan on sairastelut vienyt kunnon. Mutta joukkueen eteen lähdin tekemään kaikkeni ja kyllä me voimme mitaliin olla tyytyväisiä, kertoi Niskanen.

Mäkäräinen kokeilemassa perinteistä

MakarainenKaisa240312Kaisa Mäkäräiseltä sujuu myös perinteinen tyyli. Kuva: Hevoskuuri.fiViestin avausosuudella lisämielenkiintoa toi ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen valinta hiihtää perinteisen osuus. Ja hyvin hän siitä selvisi. Mäkäräinen tuli vaihtoon kolmantena vajaan kymmenen sekuntia Ahervon jälkeen.

– Halusin hiihtää perinteisen osuuden ja kokeilla huomista ajatellen. En viitsi lähteä leikkimään huomiseen kilpailuun. Vuorohiihdossa pärjäsin ihan hyvin, mutta helpoilla osuuksilla tasatyönnössä en tahtonut pysyä mukana, kertoi Mäkäräinen.

Huomenna naisilla on ohjelmassa 30 kilometriä perinteisellä tyylillä ja väliaikalähdöllä kauden päätöskilpailuna SM-tasolla.

Imatra:

SM-kilpailut, 2. päivä, viestit:

Naiset, 3x5 km (1p+2v): 1) Hämeenlinnan Hiihtoseura 42.14,5 (Laura Ahervo, Teija Lehtimäki, Maija Hakala), 2) Oulun Hiihtoseura jäljessä 39,9 sekuntia (Ruut Sariola, Riitta-Liisa Roponen, Tiia Rantala), 3) Vieremän Koitto –49,5 (Kerttu Niskanen, Eveliina Randelin, Marjaana Pitkänen), 4) Lempäälän Kisa –54,1 (Maija Saarinen, Mervi Pesu, Aino-Kaisa Saarinen), 5) Vuokatti Ski Team Kainuu –1.10,6 (Saana Kemppainen, Marjo Loukkola, Satu Annila), 6) Lappeen Riento –1.05,0 (Satu Sikanen, Outi Gröndahl, Riikka Sarasoja-Lilja), 7) Kangasniemen Kalske –1.09,2, 8) Kouvolan Hiihtoseura –1.26,1, 9) Team Kallesport –1.39,6, 10) Valkeakosken Haka –1.41,4,

11) Espoon Hiihtoseura –2.21,1, 12) IK Kronan –2.26,9, 13) Vantaan Hiihtoseura –2.27,9, 14) Leppävirran Viri –2.31,6, 15) Imatran Urheilijat –2.40,2, 16) Saloisten Reipas –2.42,2, 17) Vihdin Viesti –2.42,3, 18) Ruoveden Pirkat –2.47,7, 19) Liperin Hiihtoseura –2.48,7, 20) Kymin Koskenpojat –2.49,6. Mukana oli 33 joukkuetta.

Osuuksien nopeimmat:

1. osuus, 5 km (p): 1) Ahervo 14.05,9, 2) Niskanen 14.09,6, 3) Kaisa Mäkäräinen KontiolU 14.15,6, 4) Maria Grundvall IK Kronan 14.31,8, 5) Maija Saarinen 14.33,5, 6) Heli Peltonen VihdV 14.34,1.

2. osuus, 5 km (v): 1) Roponen 12.58,5, 2) Terttu Lappi KangasnK 14.08,8, 3) Lehtimäki 14.09,6, 4) Heli Heiskanen Kouvolan HS 14.10,8, 5) Gröndahl 14.11,3, 6) Loukkola 14.11,6.

3. osuus, 5 km (v): 1) Sarasoja-Lilja 13.21,4, 2) Aino-Kaisa Saarinen 13.35,5, 3) Hakala 13.59,0, 4) Annila 14.14,2, 5) Heini Hokkanen KangasnK 14.19,6, 6) Sanna Markkanen LeppävV 14.21,6.

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri