KU Rollerski 550x90px

Tour de Ski huipentuu loppunousuun – odotettavissa ruuhkaa, vihanpitoa, törmäilyä ja välinerikkoja

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Maastohiihdon maailmancupissa saatetaan nähdä tänään iltapäivällä kaikkien aikojen kahina.

Tour de Ski -kiertueen seitsemäs ja viimeinen kilpailu hiihdetään yhteislähtönä, mikä enteilee reitin kapealla osuudella ruuhkia, törmäilyä ja välinerikkoja.

Ongelma johtuu lumipulasta. Siirtymä hiihtostadionin ympäristöstä Alpe Cermisin rajuun nousuun on sen takia kapea ja ainakin viime päiviin asti myös huonokuntoinen.

– Reitin alku epäilyttää. En oikein tykkää siitä, että se hiihdetään yhteislähtönä, koska kilpailun vaikutus Tourin kokonaistulokseen on niin iso, miesten maajoukkueen valmentaja Teemu Pasanen ennakoi päätöskilpailua lauantaina.

Valmentajilla on kaikille yhteinen ohje reitin kapeimpiin kohtiin.

– Pitää välttää haaverit, Pasanen totesi.

Naisten maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen oli Pasasen kanssa samaa mieltä reitistä.

– Välipätkä on tosi ahdas. Letkassa mennään, Oksanen ennusti.

Group04012020ModicaNFLauri Lepistö ja Iivo Niskanen lauantain sprintissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Suomen joukkue varautuu välinerikkoihin niin, että kaikki vapaat kädet ovat ojentelemassa sauvoja siirtymäosuuden kapeikoissa.

Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Vilma Nissinen edustavat Suomea naisten 10 kilometrillä. Kilpailu alkaa kello 14.15 Suomen aikaa.

Miehet lähtevät 15 kilometrin reitille kello 16.15. Suomen joukkueessa hiihtävät Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen ja Lauri Lepistö.

Vitossija ei lämmitä olympiavoittajaa

Iivo Niskanen hiihtää ainoana suomalaisena kiertueen kärkisijoista. Hän on kokonaistuloksissa viidentenä kahden minuutin päässä kärjestä.

Johannes Hösflot Kläbo, Aleksandr Bolshunov ja Sergei Ustjugov ovat karanneet Niskaselta. Norjan Pål Golberg on kuusi sekuntia hänen edellään, ja Norjan kepeäjalkainen kaksikko Sjur Röthe ja Hans Christer Holund uhkaa häntä loppunousussa.

NiskanenKerttu04012020ModicaNFKerttu Niskanen lauantain sprintissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Suomalaisten mieshiihtäjien paras saavutus Tourin kokonaiskilpailussa on Matti Heikkisen saavuttama viides sija.

– Ei jää palkintokaappiin sellainen meriitti. Hiihdetään matka pois ja lähdetään kotiin, Niskanen määritti lauantaina kiinnostuksensa Tourin viidenteen sijaan.

Hyvärinen pääsee viimeiseen lähtöön 14:ntenä kolmen ja puolen minuutin päässä kärjestä. Lehtonen on kokonaiskilpailussa 40:s ja Lepistö 48:s.

Norjan Therese Johaug, Astreid Uhrenholdt Jacobsen ja Ingvild Flugstad Östberg tavoittelevat naisten Tourilta Norjalle kolmoisvoittoa. Kerttu Niskanen on 14:s, Anne Kyllönen 17:s ja Vilma Nissinen 32:s ennen viimeistä starttia.

(STT)

Tilanne ennen loppunousua

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri