KU Rollerski 550x90px

Hopeasompa-loppukilpailun sprintti korvataan suksicrossilla – XCX-sprintti myös KristaCup –osakilpailuna

Viime kaudella yli 140 hiihtojunioria hiihti vähintään kolme KristaCup-osakilpailua ja kokonaiscupin palkinnot jaettiin maastojuoksujen yhteydessä Lempäälän Hakkarissa.

Viime kaudella yli 140 hiihtojunioria hiihti vähintään kolme KristaCup-osakilpailua ja kokonaiscupin palkinnot jaettiin maastojuoksujen yhteydessä Lempäälän Hakkarissa.

Maastohiihdon kilpailumuodot ovat monipuolistuneet ja monet maailmancup-radat sisältävät teknistä taitoa vaativia laskuja ja mutkia. Norjassa kehitetty XCX (Cross Country Cross) –kilpailumuoto on sprinttimatkan kilpailu, jossa radalle on rakennettu useita taito-osuuksia. Taito-osuuksien määrää ei ole tiukasti rajoitettu ja rata voidaan rakentaa hiihtostadioneiden lisäksi muun muassa laskettelurinteeseen. XCX-sprintti hiihdetään aina vapaalla hiihtotavalla ja Hiihtoliiton tiedotteen mukaan radan ohjeellinen pituus on 600-800 metriä.

Suksicrossia hiihdetään Hopeasompa-loppukilpailuissa jo tällä kaudella

Kilpailumuodon suomenkielinen nimi on ”Suksicrossi” ja se hiihdetään ensimmäistä kertaa Hopeasompa-loppukilpailuissa 14-vuotiaiden sarjassa sprinttikilpailun tilalla. Hopeasompa-loppukilpailut järjestetään 13.-15.3. Taivalkoskella. 16-vuotiaiden sarjassa hiihdetään tavanomainen sprinttikilpailu.

XCX-sprintti myös KristaCup-osakilpailuna ennen Hopeasompa-loppukilpailua

Jotta nuorilla olisi mahdollisuus kokeilla uutta kilpailumuotoa ennen Hopeasompa-loppukilpailua, Tampereen Kaupissa järjestetään XCX-sprintti 2.2.2020 yhtenä KristaCup-osakilpailuna. Sarjat ovat alle 16-vuotiaille ja nuoremmille. Rata rakennetaan Kaupin noin 800 metrin sprinttirataa mukaillen ja siihen sisällytetään mahdollisimman paljon samoja elementtejä, mitä löytyy Taivalkosken Hopeasompa-suksicrossiradalta. Yhtenä lisäerikoisuutena KristaCup-osakilpailun XCX-sprintissä hiihdetään kaksi aika-ajoa, jonka jälkeen finaalit formulalähtöruuduista. Näin ollen jokainen kilpailija pääsee hiihtämään kolme hiihtosuoritusta kilpailupäivän aikana.

KristaCup-kokonaisuuden yksi tavoitteista on tarjota monipuolisesti erityyppisiä ja –kestoisia kilpailumuotoja, joten suksicrossi sopii tähän mainiosti. XCX Tampere –sprintin myötä KristaCup:ssa on tällä kaudella kaksi sprinttiä ja neljä normaalimatkan kilpailua. Muuten KristaCup-kokonaisuuden säännöt ja pistelasku pysyvät ennallaan; kokonaiskilpailussa huomioidaan kolmeen kilpailuun osallistuneet hiihtäjät ja neljän parhaan kilpailun sijoitus lasketaan hiihtäjän kokonaispisteisiin.

KristaCup2020 3 Tulevalla kaudella kaikki hiihtäjät, jotka osallistuvat vähintään kolmeen KristaCup-osakilpailuun, saavat muistoksi KristaCup-tuubihuivin.

Viime kauden KristaCup numeroina (6 osakilpailua)
800 hyväksyttyä kilpailusuoritusta
313 eri hiihtäjää hiihti ainakin yhden kilpailun maaliin
140 eri hiihtäjää hiihti vähintään 3 kilpailua
18 hiihtäjää hiihti KAIKKI 6 kilpailua
53 hiihtoseuraa oli edustettuna
27 - Menestynein seura oli Ylöjärven Ryhti peräti 27 urheilijallaan

Lisätietoa KristaCup-kilpailuista: 
https://www.hameenhiihto.fi/kristacup/
Lisätietoa Hiihtoliiton ohjeistuksesta XCX-kilpailuihin: 
https://www.hiihtoliitto.fi/hopeasompa/maastohiihto/ajankohtaista/

-Pasi Rajala, Hämeen Hiihto ry

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri