KU Motion Krista 550x90px

Kyllönen vei SM-kultaa 30 kilometrillä

Naiset30km mitalistit250312 introKainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen viihtyi hyvin Imatran laduilla. Perjantaisen sprinttikullan lisäksi Kyllönen voitti myös 30 kilometrin perinteisen SM-kultaa.

 

Naiset30km mitalistit250312Naisten 30 kilometrin tyytyväiset mitalistit. Kuva: Hevoskuuri.fiKainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen viihtyi hyvin Imatran laduilla. Perjantaisen sprinttikullan lisäksi Kyllönen voitti myös 30 kilometrin perinteisen SM-kultaa.

Oulun Hiihtoseuran Riitta-Liisa Roponen hiihti toiseksi. Hän jäi voittajasta 13,1 sekuntia. Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Ahervo nousi kolmanneksi, kun pitkään kilpailua johtanut Aino-Kaisa Saarinen taipui lopussa neljänneksi. Osan matkaa Saarisen kyydissä hiihtänyt ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen hiihti hienosti viidenneksi vieraammalla tyylillään.

Naisten kilpailu hiihdettiin upeassa kevätsäässä auringon lämmittäessä hiihtäjiä. Varjossa pakkasta kuitenkin vielä riitti, sillä kilpailu hiihdettiin heti aamusta klo 9.15 alkaen ja kellojen siirtäminen kesäaikaan herätti naiset valmistautumaan kilpailuun totuttua aikaisemmin.

Kilpailussa oli mukana kaikki maamme kärkihiihtäjät sairastunutta Krista Lähteenmäkeä lukuun ottamatta. Mukavan lisähöysteen kilpailuun toivat lisäksi ampumahiihtäjät Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen sekä viisi vuotta sitten viimeksi maastohiihdon SM-kilpailuihin osallistunut Kaisa Varis.

Heti ensimmäisestä kierroksesta lähtien oli selvää, että taistelu mitaleista käytäisiin neljän hiihtäjän voimin. Aino-Kaisa Saarinen aloitti kaikkein kovimmin ja lähimpänä tuntumassa tuli Anne Kyllönen. Kaksikon perässä kolmannesta sijasta taistelivat Riitta-Liisa Roponen ja eilinen viestisankari Laura Ahervo.

Saarisen johto Kyllöseen oli parhaimmillaan 16 sekunnin luokkaa, mutta kisan puolivälin jälkeen Kyllönen alkoi koko ajan lähestyä sekunti sekunnilta Saarista. Viimeiselle 7,5 kilometrin lenkille lähdettäessä naisten eroa oli 2,7 sekuntia Saarisen hyväksi. Roponen oli tässä vaiheessa yli 20 sekuntia Saarista perässä ja Ahervo yli puoli minuuttia.

Hieman yllättäen kärkinelikosta Saarisen vauhti putosi kaikkein eniten ja hän putosi viimeisillä kilometreillä kokonaan mitaleilta. Näin Anne Kyllönen pääsi juhlimaan Imatran SM-hiihtojen toista kultamitaliaan. Roponen ja Ahervo saavuttivat molemmat viimeisellä kierroksella myös Kyllöstä, mutta maalissa Kyllösen ero Roposeen oli vielä 13,1 sekuntia. Ahervo hävisi Roposelle 5,5 sekuntia ja nappasi pronssia 25 sekuntia ennen Saarista.

Kilpailun viides Kaisa Mäkäräinen jäi Kyllösestä jo lähes 2,5 minuuttia, mutta voitti sairasteluista kärsineet maajoukkuenaiset Kerttu Niskasen ja Riikka Sarasoja-Liljan. Viime vuoden hopeamitalisti Mari Laukkanen oli vieraammalla tyylillään 11:s ja paluun SM-laduille tehnyt Kaisa Varis 15:s, 5.36 Kyllöselle jääneenä.

Kyllönen viihtyi Imatralla

Toisen kultansa Imatran SM-hiihdoissa ottanut Kyllönen kertoi viihtyneensä hyvin Imatran laduilla ja hän oli mielissään myös siitä, että nyt tuli mestaruus sprintin lisäksi myös kolmellakympillä.

– Tästä tuli nyt yksi minun lempipaikoistani. Ja kyllä se lämmittää ehdottomasti, että mestaruus tuli myös kolmellakympillä, sillä en halua mitenkään profiloitua sprinttihiihtäjäksi, vaan tavoittelen menestystä kaikilla matkoilla, tänä talvena todella vahvasti suomalaisen naishiihdon kärkikaartiin liittynyt Anne Kyllönen kertoi.

AnneKyllonen250312Anne Kyllösen työnnöissä oli voimaa SM-kullan arvoisesti. Kuva: Hevoskuuri.fi– Tasaisesti yritin mennä ja väliaikoja sain hiukan jälkijunassa lähtöpaikasta johtuen. Eroa Aikkuun taisi olla parhaimmillaan jo 16 sekuntia, mutta sitten se alkoi pienenemään ja sain siitä lisäenergiaa. Keli oli hyvä, mutta tällä ladulla joutui tekemään töitä koko ajan, tosin niitä isoja ylämäkiäkään ei reitillä ollut. Tämä oli hyvälle kaudelle hyvä päätös, jutteli tyytyväinen Kyllönen, joka hiihtää ainakin Rukan Suomen Cupin finaalin huhtikuussa.

Riitta-Liisa Roponen iloitsi myös hopeamitalistaan.

– Tämä on ensimmäinen SM-mitalini perinteisen 30 kilometrillä, että kyllä lämmittää tosi paljon. Kultaa mä lähdin hakemaan, mutta kyllä tähän hopeaan voi olla tyytyväinen. Hiihto oli tänäänkin älyttömän hyvää, varsinkin tuo viimeinen lenkki sujui mainiosti. Tämä oli tosi jännittävä kilpailu, jutteli hyvään kevätkuntoon päässyt Roponen omasta kilpailustaan.

Laura Ahervolle viikonloppu oli uran paras SM-tasolla. Saldona kultaa viestistä ja pronssia 30 kilometriltä. Viime vuonna vastaava saldo oli viestihopea ja 30 km:n pronssi. Tänä talvena maailmancupia säännöllisesti hiihtämään päässyt Ahervo on nostanutkin tasoaan selvästi edelliskausista.

– Kyllä tässä iloisin mielin voi kotiin lähteä ajelemaan. Lopussa laitoin vain kaiken peliin ja toivoin sen riittäväni. Maalissa luulin kyllä alkuun tulevani neljänneksi, kun Ritulle niukasti hävisin taistelun. Mutta sitten Aikku hiukan yllättäen taipuikin lopussa.

Lopussa mitalisijat menettänyt Aino-Kaisa Saarinen oli maalissa harmissaan loppukauden pieleen menemisestä.

– Nyt alkaa onneksi loma. Ei tämä oikein enää kilpahiihtoa ollut, vaan sellaista rimpuilua. Kyllä se kilpailukausi oikeasti päättyi Nove Meston viestiin helmikuussa, sen jälkeen kausi on mennyt sairastelujen johdosta rimpuillen läpi. Se olisi vaatinut kunnon harjoittelukauden väliin, jos tästä loppukaudesta olisi halunnut selvitä kunnialla, mutta sitä ei pystynyt tekemään, kun oli koko ajan sairaana. Ei tätä enää kesken kauden pystynyt sitten paremmaksi muuttamaan, jutteli Aino-Kaisa Saarinen harmissaan.

Kaisa Mäkäräinen kertoi jaksaneensa hyvin kilpailun loppuun asti.

– En ollut moksiskaan lopussa. Kyllä olisi vielä varmaankin yksi kierros mennyt vielä. Hiihto sujui ihan hyvin. Ehkä alkuun olisi kuitenkin pitänyt lähteä rohkeasti hieman kovempaa liikkeelle. Väliajoissa tuli heti alkuun eroa ja Aikku sai varsin pian kiinni (minuutin). Ei siinä Aikun perässä vuorohiihdossa yhtään ongelmia ollut, mutta tasaisilla pätkillä jäin tasatyönnössä, Mäkäräinen kertoi päivän suorituksestaan.

– Onhan tämä aika eri laji ampumahiihtoon verrattuna, joka on paljon enemmän intervallityyppisempi laji taukoineen. Tässä on pyrittävä tasaiseen vauhdinjakoon. Kilpailukalenteri on sen verran tiivis ampumahiihdossa, ettei oikein löydy sopivaa rakoa hiihdon maailmancupin kisojen kiertämiseen, kertoi Mäkäräinen kysyttäessä häneltä, josko hiihdon vapaan tyylin maailmancupin kilpailut kiinnostaisivat.

KaisaVaris250312Kaisa Varis teki paluun SM-laduille viiden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Hevoskuuri.fiPaluun SM-laduille tehnyt Kaisa Varis hiihti siihen nähden varsin mallikkaasti, kun perinteisen hiihtoa ei ollut tullut neljään vuoteen potkuakaan. Variksen harjoittelumäärät ovat muuten olleet noin 30-40 % luokkaa huippumääristä.

– Tiesin, että kyllä minä tästä muuten ihan kohtuudella selviytyisin, mutta hiukan tuo tyyli arvelutti etukäteen. Sen verran olen kilpailuihmisiä, että kiva oli lähteä mukaan kokeilemaan, kun eihän tästä mukavasta harrastuksesta ole eroonkaan päässyt. Mutta tämä on tällaista omaksi iloksi harrastamista tänä päivänä ja suurin ero näkyy nimenomaan lenkkien laadussa huippuvuosiin verrattuna, lähiaikoina hallintotieteiden maisteriksi valmistuva Joensuussa asuva ja opiskeleva Kaisa Varis jutteli avoimesti rennoin mielin oman kilpailunsa jälkeen.

Imatra SM-kilpailut, 3. päivä:

Naiset, 30 km (p): 1) Anne Kyllönen Kainuun HS 1.22.19,1, 2) Riitta-Liisa Roponen Oulun HS jäljessä 13,1 sekuntia, 3) Laura Ahervo HämeenlHS –18,6, 4) Aino-Kaisa Saarinen LempäälK –43,5, 5) Kaisa Mäkäräinen KontiolU –2.26,2, 6) Kerttu Niskanen Vieremän K –2.45,5, 7) Riikka Sarasoja-Lilja Lappeen R –3.45,9, 8) Maria Grundvall IK Kronan –3.55,0, 9) Anne Mäkinen TarvasjU –4.20,9, 10) Maija Hakala HämeenlHS –4.37,6,

11) Mari Laukkanen Enon KP –4.38,1, 12) Mona-Liisa Malvalehto KouvolHS –5.16,5, 13) Marjaana Pitkänen Vieremän K –5.16,6, 14) Ruut Sariola Oulun HS –5.27,7, 15) Kaisa Varis Joensuun HV –5.36,5, 16) Maija Saarinen LempäälK –6.09,4, 17) Marjo Loukkola Vuokatti STK –6.12,9, 18) Katri Lylynperä YlöjärvR –6.17,8, 19) Heli Heiskanen KouvolHS –6.25,4, 20) Terhi Tuukkanen Perhon K –6.41,3. –Maaliin hiihti 70 hiihtäjää.

Suomen cupin kärki 7/8 kilpailun jälkeen:

Naiset: 1) Kerttu Niskanen 457, 2) Laura Ahervo 386, 3) Anne Kyllönen 381, 4) Krista Lähteenmäki IkaalU 260, 5) Anne Mäkinen 252, 6) Aino-Kaisa Saarinen 246.

>> Tulokset

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri