KU Motion Krista 550x90px

Ristomatti Hakola yllätysmestariksi kuninkuusmatkalla

RistomattiHakola250312 introKankaanpään Urheilijoiden 20-vuotias Ristomatti Hakola yllätti itsensä ja kaikki muutkin ottamalla miesten kuninkuusmatkan 50 kilometrin suomenmestaruuden Imatralla. Jännitysnäytelmän hopeaa sai Niklas Colliander ja pronssia Mikko Koutaniemi.

RistomattiHakola250312Ristomatti Hakola oli päivän kuningas. Kuva: Hevoskuuri.fiKankaanpään Urheilijoiden 20-vuotias Ristomatti Hakola yllätti itsensä ja kaikki muutkin ottamalla miesten kuninkuusmatkan 50 kilometrin suomenmestaruuden Imatralla. Jännitysnäytelmän hopeaa sai Niklas Colliander ja pronssia Mikko Koutaniemi.

Monen maajoukkuehiihtäjän ollessa poissa Imatran 50 kilometriltä, oli pöytä katettu uusille menestyjille. Ja näin myös kävi. Etukäteen suurin ennakkosuosikki oli ehkä kotiladuillaan hiihtänyt Lari Lehtonen, mutta hän taipui päivän kilpailussa vasta 15 sijalle.

Mestaruuteen hiihti Kankaanpään Urheilijoiden Ristomatti Hakola, joka ratkaisi kilpailun edukseen viimeisellä kierroksella. Toiseksi tuli nousujohteisen hiihdon päätteeksi Vantaan Hiihtoseuran Niklas Colliander, joka hävisi Hakolalle 41,7 sekuntia. Pronssia sai vielä viimeisen kierroksen alkaessa johtanut Vuokatin Mikko Koutaniemi. Koutaniemi ja Hakola hiihtivätkin useamman kierroksen hyötyen tästä selvästi kilpakumppaneihin nähden. Viimeisen kierroksen alussa Koutaniemellä oli epäonnea toisen sauvan jäädessä hankeen ja hän joutui hiihtämään 400 metriä yhdellä sauvalla. Näin hänellä ei yksin hiihtäessään ollut mitään mahdollisuutta haastaa Hakolaa viimeisellä kierroksella. Päivän hopeamitalisti Colliander oli sen sijaan kaatunut ensimmäisellä kierroksella menettäen tässä noin 15 sekuntia sekä hiihtorytminsä.

Kilpailun neljäs oli tasaisen hiihdon tehnyt Ari Luusua ja viides alussa vahvasti hiihtänyt Antti Lampinen. Pitkään kilpailua johtanut Jussi Simula simahti myös lopussa ja putosi kuudenneksi. Muitakin mielenkiintoisia nimiä löytyy kymppisakista, sprintteri Juho Mikkonen oli seitsemäs ja Vihdin Viestin Aku Nikander yhdeksäs.

Ei voi uskoa todeksi

Maaliin tullessaan Hakola ei vielä uskonut, että hiihto riittäisi kultaan saakka.

– En mä oikein voi uskoa ja käsittää tätä. Ennen kilpailua ajattelin, että jos 15 sakkiin pääsisi, niin se olisi hyvä, pyöritteli tuore suomenmestari päätään maalialueella.

– Suksi oli tänään priimaa ja yllätyin kuinka hyvin jaksoin loppuun asti. Olin etukäteen laskenut, että pääsisin Kari Variksen peesiin yhden kierroksen jälkeen, mutta hän jätti sitten kesken jossain vaiheessa. Sitten tuli jostain Mikko Koutaniemi ja hänen kanssaan hiihdettiin jotain 3-4 kierrosta. Hän veti pääasiassa, mutta sitten viimeisellä kierroksella minä aloitin kirin ja siirryin vetohommiin.

Ristomatti Hakola on viime vuoden nuorten suomenmestari sprintistä ja perinteisen 15 kilometriltä. Nuorten MM-kisoihin hänet valittiin tänä vuonna Turkkiin alle 23-vuotiaiden kisoihin, alle 20-vuotiaiden sarjassa hän ei päässyt koskaan mukaan. Tällä hetkellä hän toimii sopimussotilaana Niinisalossa ja on sotilasarvoltaan kersantti. Imatralta Hakola kiirehtiikin suoraan Sodankylään sotilaiden SM-kisoihin.

– Nyt on tarkoitus katsoa mihin rahkeet riittää hiihdossa, katsotaan sitä ammattia sitten myöhemmin. Moneen vuoteen en ole mihinkään liiton ryhmiin mahtunut, heitti tuore suomenmestari viestiä Hiihtoliitolle.

Hopeamitalisti Niklas Colliander oli tyytyväinen nousujohteiseen hiihtoonsa.

– Ei kyllä yhtään tunnu siltä, että olisi viisikymppiä takana. Ei edes yhtään kramppeja tullut. Oli nousujohteinen hiihto, mutta toki se kaatuminen harmittaa, siinä meni hiihtorytmi hetkeksi sekaisin, Val di Fiemmen MM-sprinttiin tähtäävä hopeamitalisti kertoi ja harmitteli hiukan myös sitä, ettei pystynyt hyödyntämään peesiapua päivän kilpailussa.

Pronssimies Mikko Koutaniemi harmitteli lopun haaveriaan.

– Aina pitää näköjään joka viidellekympille jotakin sattua. Mutta en minä Hakolaa olisi tänään pystynyt voittamaan, kun vierestä näin miten kovaa hän sen viimeisen kierroksen hiihti. Kyllähän minä suurimman vastuun vetotöistä otin, mutta ei sitä väliaikalähdöllä viitsi oikein pysähtyäkään, harmitteli Koutaniemi huonoa tuuriaan, mutta oli kuitenkin luonnollisesti tyytyväinen mitalistaan.

>> Tulokset

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri