CHXL 550x90px webbanneri

Oberstdorfin MM-kisojen sprinttilatu ehkä liian pitkä – FIS aikoo pohtia radan helpottamista

Federico Pellegrino väsähti Oberstdorfin sprintin finaalissa. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Federico Pellegrino väsähti Oberstdorfin sprintin finaalissa. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Erot erähiihdoissa kasvoivat suuriksi. Naisten prologissa jatkoon pääsi lähemmäs neljän minuutin suorituksella.

Maailman kärkihiihtäjät testasivat viikonloppuna vuoden 2021 MM-kisojen latuja Oberstdorfissa maailmancupin merkeissä.


Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo, että osa hiihtäjistä piti sunnuntain sprintin rataa liian kovana.

- Ehkä vähän liian rankka, kommentoi Håvard Solås Taugbøl.

Sindre Björnestad Skarin mielestä rata on juuri ja juuri hyväksyttävän rajoissa.

- Mutta ei sen tarvitse olla niin pitkä ja raskas.

Sunnuntaina toiseksi hiihtänyt Pål Golberg totesi, että radan keskimmäinen mäki on kovin mäki, mitä yhdeltäkään kansainväliseltä sprinttiradalta löytyy. Erik Valnesin mielestä radalla aika- ja tasoerot kasvavat liian suuriksi ja se voi viedä jännityksen.

Federico Pellegrino arvelee, että nykyradalla sprintistä voi tulla MM-kisoissa todella pitkä.

- Mielestäni voittoaika 3.25 nopeissa olosuhteissa on liian paljon. Jos täällä Oberstdorfissa sataa lunta tai olosuhteet ovat muuten vaikeat, voi radan hiihtoaika olla yli neljä minuuttia, italialainen arvelee.

Golberg26120ThibautNFErot Oberstdorfin sprintissä kasvoivat suuriksi. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Ylivoimaisesti pisin sprinttirata

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n ohjeiden mukaan sprinttiradan hiihtoaika pitäisi olla noin kolme minuuttia. Useimmiten rata on hiihdetty tätä nopeammin. Prologin voittoajat ovat olleet kuluvalla kaudella säännöllisesti alle kolme minuuttia. Ennen Oberstdorfia kolmen minuutin yli on menty naisten osalta vain Rukalla ja Val di Fiemmessä. Miehissä ei lainkaan ennen viime viikonloppua.

Planicassa Lucas Chavanat hurjasteli karsinnan aikaan 2.10. Oberstdorfissa Johannes Hösflot Kläbo voitti prologin ajalla 3.25. Viikonlopun sprintti oli ajallisesti selvästi pisin kuluvalla kaudella.

Ja mitä kauemmin voittajalla kestää, sitä enemmän saa jäädä kärkeen päästäkseen erähiihtoihin. Oberstdorfissa jatkopaikka irtosi 15,6 sekuntia Kläboa huonommalla ajalla. Naisissa prologin voitti Natalia Neprjajeva ajalla 3.38,08 ja jatkoon pääsi yli 12 sekuntia heikommalla ajalla, siis lähemmäs neljän minuutin sprinttisuorituksella.

Vertailun vuoksi: Planicassa voittajalle sai hävitä vain kuusi (miehet) ja seitsemän (naiset) sekuntia.

Tämä näkyy myös erähiihdoissa. Jatkopaikat jaettiin sunnuntaina yleensä jo viimeistään viimeisessä mäessä, josta tultiin isoilla eroilla maaliin. Usein erän kuudes oli vasta loppusuoran alussa, kun voittaja oli jo maalissa.

Skinder26120ThibautNFMonika Skinderin aika sprintin karsinnassa oli yli 3.50. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Miehet naisten radalle?

Maastohiihdon maailmancupin kilpailunjohtaja Pierre Mignerey myöntää, että tulevien MM-kisojen sprinttiladusta pitää vielä keskustella.

- Toivottavaa olisi, että hiihtoaika sprintissä olisi noin kolme minuuttia. Eilinen kilpailu osoitti, että se oli 30-40 sekuntia liian pitkä, erot kasvoivat isoiksi. Mitään ei ole päätetty, mutta kyllä tästä täytyy keskustella, Mignerey kertoi maanantaina NRK:lle.

Yksi vaihtoehto voisi olla se, että miehet hiihtäisivät MM-kisoissa saman radan kuin naiset viikonloppuna. Tuolloin miesten rata lyhenisi noin sata metriä ja nousua kertyisi yhdeksän metriä vähemmän. Samalla myös Golbergin kunnioittama keskimmäinen nousu lyhenisi. Maajoukkuevalmentaja Arild Monsenin näkemyksen mukaan naisten rataa voisi lyhentää ensimmäisen mäen kohdalta.

Kaikesta huolimatta rata kelpaa voittajalle. Kläbo myönsi, että rataa voidaan helpottaa, mutta nykyiselläänkin se on sopivan haastava.

- Selvästihän se on raskas rata, mutta näen sen niin, että sen pitääkin olla juuri niin kova. Tulee eroja. Radalla on monta hyvää ominaisuutta, jotka tekevät siitä jännittävän, hän totesi.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri