KU Rollerski 550x90px

Hiihtoliitto suosittelee testaamaan fluoriyhdisteettömiä voiteita lasten ja nuorten kilpailuissa - Hopeasompa-finaalissa ei rajoitteita

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

EU on asettamassa rajoituksia fluoriyhdisteitä sisältäviin suksivoiteisiin. Lisäksi voiteiden käyttöä saatetaan tulevaisuudessa rajoittaa kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n toimesta.

EU-alueella myytävissä suksivoiteissa ei saa olla PFOA-yhdisteitä enää heinäkuusta lähtien. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on luokitellut PFOA-yhdisteet terveydelle haitallisiksi.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on tehnyt päätöksen kieltää fluori yhdisteet hiihtourheilussa, mutta se ei ole vielä päättänyt, millä aikataululla asiassa edetään.

Hiihtoliitto suosittelee fluorittomien voiteiden tai korkeintaan fluoripuristeiden käyttöä fluoripulvereiden sijaan kauden aikana pidettävissä lasten ja nuorten kilpailuissa.

- Onhan se aluksi haastavaa, sillä ihmisten voidepakeista löytyy vielä paljon fluorivoiteita, joita heidän on mahdollista käyttää. Mutta varmasti ajan myötä opitaan toimimaan fluorittomuuden kanssa. Alussa on totta kai kankeutta asian suhteen ja ihmisten moraalia mitataan, mutta asian kanssa on opittava elämään, kertoo nuorten maajoukkuevalmentaja Jussi Simula Hiihtoliiton uutisessa.

Simula toimi kilpailunjohtajana Vuokatissa tammikuussa järjestetyssä yläkoululeirien kilpailussa, jossa ei käytetty fluorivoiteita.

Fluorivoiteiden käyttöä ei kuitenkaan ole kielletty tai rajoitettu Hopeasompa-viikonloppuna, sillä Hopeasommalla on kotimaisen arvokilpailun status.

Hiihtoliitto on linjannut fluorivoiteiden käyttöä sivuillaan julkaistussa muistiossa, jossa lasten ja nuorten suksia koskevassa kohdassa kirjoitetaan mm.:

"Kilpailuissa suositellaan fluorittomien voiteiden tai korkeintaan fluoripuristeiden käyttöä fluoripulvereiden sijaan. Valtakunnallisissa Hopeasompa-finaaleissa ei kuitenkaan ole rajoitteita fluorituotteiden käytössä kuluvalla kaudella."

Lisää Simulan kommentteja voi lukea Hiihtoliiton uutisesta, josta löytyy myös linkki liiton suosituksiin ja linjauksiin fluorivoiteiden käytössä.

Hopeasompa-finaali kilpaillaan 13.-15. maaliskuuta Taivalkoskella.

-Juho-Veikko Hytönen

Jutun otsikkoa ja sisältöä muokattu. Hiihtoliitto ei aio rajoittaa fluorituotteiden käyttöä Hopeasompa-finaaleissa. Se kuitenkin suosittelee, että hopeasompa-ikäiset käyttäisivät fluorittomia tuotteita kauden muissa kilpailuissa.

Juttua muokattu: EU rajoittaa fluorituotteita heinäkuusta, ei maaliskuusta alkaen. Rajoitus koskee vain rajattua ryhmää fluoriyhdisteitä eli ns. PFOA-yhdisteitä. THL on luokitellut PFOA-yhdisteet terveydelle haitallisiksi.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri