CHXL 550x90px webbanneri

Tampereen Pyrinnön järjestämä suksicrossi haastoi lähes 200 lasta ja nuorta Kaupin laduilla

Kuva: Juho Sihvola

Kuva: Juho Sihvola

Uusi maastohiihdon lajimuoto testaa suksitaitoa, tasatyöntöä ja nopeutta. Suksicrossia on ohjelmassa myös Hopeasompa-viikonloppuna.

Tampereen Kaupissa hiihdettiin sunnuntaina ensimmäinen Pyrinnön järjestämä XCX-kilpailu.

Kisoissa oli havaittavissa myös kiinnostus uutta kisamuotoa kohtaa, ja kilpailuissa olikin lähes 200 hiihtäjää vaikka mukaan pääsivät vain alle 16-vuotiaat. Eniten osallistujia oli 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa, jossa osallistujia oli peräti 37!

Kisassa hiihdettiin nuorempien sarjoissa kaksi aika-ajoa ja 14- ja 16-vuotiaiden sarjoissa kolme aika-ajoa. Näiden jälkeen hiihdettiin finaalit neljän hiihtäjän erissä. Kaikki pääsivät siis hiihtämään kolme tai neljä lähtöä sarjasta riippuen.

Kauppi9XCXJSihvolaKuva: Juho Sihvola

Lumitilanne haastoi järjestäjät

Omalta osaltaan haastetta kisajärjestelyille aiheuttivat keliolosuhteet, sillä alkuviikon lumisateet eivät aivan riittäneet pidentämään reittiä tykkilumiladun ulkopuolelle. Tästä syystä radan rakennus vaatikin ratamestarista mielikuvitusta, ja radasta jouduttiin tekemään aiottua lyhempi ja pujotteluja ja muita radan taitoelementtejä jouduttiin karsimaan alkuperäisistä suunnitelmista. Radalle kuitenkin saatiin mukavasti hiihtotaitoa ja suksiketteryyttä mittaavia osuuksia, kuten pujottelua, tasatyöntöalue, 360 asteen käännös. Samalla noin kahden minuutin rata mittasi nopeutta. Nämä ovat ominaisuuksia, joiden harjoittelun puutteesta on juuri puhuttu myös suomalaisen huippuhiihdon puolella.

Kauppi2XCXJSihvolaKuva: Juho Sihvola

Uusi laji osa Hopeasompa-viikonloppua

Kisa oli osa KristaCupia, mikä houkutteli kisaajia mukaan keräämään himoittuja cup-pisteitä. KristaCup on vakiinnuttanut roolinsa arvostettuna kilpailusarjana Hämeessä ja kerännyt kiertäjiä myös laajemmalta alueelta.

Kauppi7XCXJSihvolaKuva: Juho Sihvola

XCX eli suksicross on uusi kilpailumuoto, joka on tänä talvena ensimmäistä kertaa myös Hopeasompa-loppukilpailujen kilpailuohjelmassa 14-sarjoissa korvaamassa sprinttiä. Uusi kilpailumuoto on opettelua sekä perinteisiin kisamuotoihin tottuneille kilpailijoille ja myös kisajärjestäjille. Kisajärjestäjänä Tampereen Pyrintö on ollut avoin uusille kilpailumuodoille, ja XCX-kisat olivatkin hyvä jatkumo joulukuun lopussa hiihdetyille FIS-hiihdoille, joissa pääosassa olivat yleisen sarjan hiihtäjät ja 18-20 vuotiaat. Kilpailumuodon toivotaan keräävän suosiota ja kehittyvän entisestään tulevana talvena - toivottavasti myös parempien lumiolosuhteiden myötä.

Kauppi8XCXJSihvolaKuva: Juho Sihvola

 

Lisätietoa ja tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri