KU Motion Krista 550x90px

FIS työstää fluorivoidekieltoa eteenpäin – hakusessa testi, joka paljastaa kielletyt yhdisteet

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on ottanut seuraavat askeleet sen jälkeen kun se syksyllä päätti lähteä rajoittamaan fluorivoiteiden käyttöä kaikissa alalajeissaan.

FIS:n ylintä valtaa käyttävä FIS Council piti Sveitsin Zürichissä torstaina kokouksen, jossa valmisteltiin FIS:n toukokuisessa yleiskokouksessa (General Assembly) käsiteltäviä asioita.

Yksi tulevien talvien haasteista on Euroopan komission PFOA-yhdisteitä koskeva myyntikielto, jonka vuoksi osa suksissa käytettävissä ns. fluorivoiteista menee myyntikieltoon ensi kesänä. Päätöksen siivittämänä FIS päätti viime syksynä kieltää fluorivoiteet kaikissa alalajeissaan kaudesta 2020/2021 alkaen.

Päätöstä ei ole vielä tarkemmin määritelty. EU-komission kieltämiä PFOA-yhdisteitä on vain osassa fluorivoiteista ja näissäkin voiteissa sitä on eri pitoisuuksina. FIS ei ole määrittänyt tai ainakaan tuonut julki, mitkä voiteet tarkkaan ottaen menevät käyttökieltoon ja missä laajuudessa.

FIS on kuitenkin päättänyt, että se haluaa kehittää testin, jolla fluorijäämiä voidaan mitata suksen pohjasta käsikäyttöisesti. Tähän mennessä suksen pohjasta löytyviä yhdisteitä on tutkittu laboratorioissa. FIS kertoi, että se tekee yhteistyötä yrityksen kanssa, joka kehittää testiä.

FIS haluaa myös kehittää sertifikaatin, jolla testilaitteiden luotettavuus voidaan varmistaa. Kaiken pitäisi olla valmista ennen ensi talvea. Lisäksi FIS alkaa pohtia, mitä seurauksia fluorikiellon rikkomisesta seuraa ja tuleeko kiellon takia rajoituksia lajeissa käytössä oleviin välineisiin.

Lisää päätöksiä lienee luvassa FIS:n yleiskokouksessa, joka järjestetään Thaimaan Pattayalla toukokuun loppupuolella.

FIS Council käsitteli myös muita asioita, joista voi lukea englanniksi liiton sivuilta.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri