KU Motion Krista 550x90px

Ruotsin ex-valmentaja: Stina Nilsson voi tienata ampumahiihtäjänä isot rahat

Stina Nilsson satsaa tulevaisuudessa ampumahiihtoon. Kuva: NordicFocus

Stina Nilsson satsaa tulevaisuudessa ampumahiihtoon. Kuva: NordicFocus

Sprinttihiihdon olympiavoittaja Stina Nilsson yllätti sunnuntaina ja ilmoitti siirtyvänsä ampumahiihtäjäksi.

Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen entinen valmentaja Wolfgang Pichler pitää ratkaisua järkevänä.

– Hän voi tienata ampumahiihtäjänä isot rahat, saksalaisvalmentaja sanoi Expressen-lehdelle.

Ampumahiihdon palkintorahat ovat maastohiihtoon verrattuna omassa kastissaan. Ampumahiihdon maailmancupissa yksittäisen kisan voittaja palkitaan 15 000 eurolla ja viimeisenä tienesteille pääsevä kisan 20:s saa 500 euroa. Maastohiihdon maailmancupissa ykkösen potti on 10 000 Sveitsin frangia eli noin 9 400 euroa.

Kahdeskymmenes saa 100 frangia eli noin 94 euroa.

Päättyneellä kaudella Nilssonin hiihtokausi oli repaleinen. Hän tienasi vain 17 250 Sveitsin frangia eli runsaat 16 000 euroa.

Palkintorahojen ero lajien välillä johtuu eroista lajien suosiossa. Ampumahiihto on Keski-Euroopassa huomattavasti maastohiihtoa suositumpaa televisiossa ja paikan päällä, ja esimerkiksi Saksassa ampumahiihdon yleisömäärät lasketaan kymmenissä tuhansissa.

Looginen uraliike

Pichler yllättyi Nilssonin uraliikkeestä, mutta pitää sitä loogisena.

– Hän on valtavan nopea, hänellä on kova hiihtokapasiteetti ja hän pystyy loppukiriin. Ampumahiihdon hiihtäminen on sprintin kaltaista, sillä ampumapaikkojen välillä hiihdetään vain parin kilometrin lenkkejä, Pichler muistutti.

Saksalaisvalmentajan mielestä pari vuotta ampumaharjoittelua riittää nostamaan Nilssonin uudessa lajissa maajoukkuetasolle. Vastaavassa lajivaihdossa on onnistunut muun muassa Saksan Denise Herrmann, joka sijoittui päättyneen ampumahiihtokauden maailmancupissa kolmanneksi ja ylsi kahteen MM-mitaliin Anterselvassa.

Herrmann kilpaili maastohiihdon maailmancupissa täyden cup-kauden vielä 2015–2016. Pyeongchangin 2018 talviolympialaisissa hän oli jo ampumahiihtäjänä.

(STT-TT )

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri