KU Rollerski 550x90px

Maailmancupin kohtalo puhuttaa Ruotsissa

Jällivaarassa oli meininkiä ladun varressa vuonna 2012. Kuva: NordicFocus

Jällivaarassa oli meininkiä ladun varressa vuonna 2012. Kuva: NordicFocus

Vaikka maastohiihdon maailmancupin alkuun on vielä puoli vuotta, puhuttaa sen kohtalo Ruotsissa koronapandemian takia.

Kansainvälisen hiihtoliiton haasteena on lyödä lukkoon ensi kauden maailmancup. Tavallisesti maailmancup-kausi on vahvistettu kevään konferenssissa, joka tänä vuonna toteutetaan Pattayan sijaan videokokouksena. Tulevan syksyn ja talven tilannetta koronapandemian suhteen on tässä vaiheessa mahdoton ennustaa ja tiettävästi FIS on tehnyt varasuunnitelmia asian suhteen.

On mahdollista, että kilpailumäärää vähennetään tai kilpailuja siirretään maihin, missä niitä on mahdollista järjestää. Asiaan vaikuttaa virustilanteen ja matkustusrajoitteiden lisäksi myös talous. On oletettavaa, että taloudelliset mahdollisuudet hiihtokilpailujen järjestämiseen säilyvät parhaiten Pohjoismaissa. Asiasta kirjoittaa muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

– Kyllä, on mahdollista, että muotoilemme kausisuunnitelman vallitsevien tilanteiden ja mahdollisuuksien mukaan, on FIS:n maastohiihto johtaja Pierre Migreney todennut Norjan uutistoimisto NTB:lle.

Ruotsissa hiihdetään ensi kaudella maailmancupia Falunissa ja Ulricehamnissa. SVT:n haastattelussa Ulricehamnin kilpailujen johtaja Johan Falk suhtautuu skeptisesti kilpailupäivien lisäämiseen heidän viikonloppunaan. Sen sijaan Jällivaarassa ollaan innostuneita järjestämään maailmancupviikonloppu lyhyelläkin varoitusajalla. Jällivaara on viimeksi isännöinyt maailmancupia vuonna 2012.

– Meiltä ei ole kysytty asiaa suoraan, mutta olemme jatkuvassa keskusteluyhteydessä Ruotsin hiihtoliiton kanssa sanoo Sport Event Gällivaren puheenjohtaja Leif Johansson.
– Olemme keskustelleet asiasta sisäisesti. Ei kuitenkaan mistään konkreettisesta. Jos saisimme talouden turvattua, järjestäisimme kisat mielellään.

Falunin kilpailuja järjestävän yhtiön Svenska skidspelen i Falunin toimitusjohtaja Ulrika Back Eriksson näkee lisäkilpailujen järjestämisen mahdollisuutena, mutta myös haasteena. Hän korostaa kuinka tärkeää koko lajille on, että kilpailuja pystytään järjestämään muuallakin kuin Pohjoismaissa.

Voisiko jossakin tilanteessa maailmancupin korvata pohjoismainen cup? Sen aika näyttää.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri