KU Triac 40 Aero 550x90px

Päävalmentaja Pasanen: Täysillä joukkueilla maailmancupiin

Maailmancupin on määrä startata Rukalta. Kuva: NordicFocus

Maailmancupin on määrä startata Rukalta. Kuva: NordicFocus

Suomen hiihtomaajoukkueen uusi päävalmentaja kertoo, että Suomi tulee lähettämään ensi kaudella täydet joukkueet maailmancupin osakilpailuihin.

Pasasen päävalmentajakauden ensimmäinen maajoukkue on suuri Hiihtoliiton taloustilanne huomioiden. Miten A-maajoukkuestatuksen ja muun maajoukkueurheilijan välillä jotain käytännön eroja ja onko urheilijoilla omavastuita?

– Ero tulee lähinnä joidenkin Olympiakomitean tukipalveluiden kautta. A-maajoukkueeseen kuuluvilla ei ole omavastatuuta. Muiden osalta budjetointi on vielä vähän kesken. Leiritys on Val Senalisin loppusyksyn jäätikköleiriä lukuunottamatta sama kaikilla urheilijoilla. Voi olla, että Val Senalesiin pääsee mukaan viime vuoden tapaan myös muita kuin A-maajoukkueurheilijoita omavastuuosuudella, valottaa Pasanen.

Val Senalesin leirin osalta ilmassa on vielä koronapandemian takia kysymysmerkkejä, mutta Pasanen kertoo, että Italiasta on tullut positiivisia signaaleita syksyn osalta.

– Korkeanpaikanleiritys olisi tärkeää lähestyvien Pekingin olympialaisten kannalta. Siellä kisat ovat korkealla.

Maajoukkueen muu leiritys tulee keskittymään entistä enemmän Vuokattiin eikä joukkue leireile tulevana talvena esimerkiksi Oloksella monen aiemman vuoden tapaan. Vuokatti on Olympiavalmennuskeskus ja tämä mahdollistaa hiihtomaajoukkueelle yhteistyötä ja resursseja leirivalmennuksen osalta.

Miten Hiihtoliiton tiukka taloustilanne vaikuttaa maajoukkuetoimintaan?

– Tilanne ei ole optimaalinen, mutta tällä hetkellä näyttää, että pystytään viemään kautta hyvin eteenpäin. Leirityksen painopiste on syksylle, sanoo Pasanen.

Onko tässä vaiheessa budjoitu jo kilpailukautta? Lähdetäänkö maailmancupiin täysillä joukkueilla?

– Viime vuonna jouduttiin pienentämään maailmancupin joukkueita kesken kauden, mutta nyt tarkoitus on kiertää kilpailut täysillä maakiintiöillä, vakuuttaa Pasanen.

Pasanen kertoo, että pari viime viikkoa on mennyt valmennuskuvioita suunnitellessa ja urheilijoiden kanssa palavereita pitäessä. Seuraavana työlistalla on huoltoporukan kasaaminen. Hakuaika huoltotehtäviin päättyy tämän sunnuntaina.

Lue myös: Tässä maastohiihdon maajoukkueet!

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri