KU Triac 40 Aero 550x90px

FIS:n pomo luottavainen fluoritestin suhteen

FIS päättää tulevan kauden fluorikiellosta lopuuliseti ensi viikolla. Kuva: NordicFocus

FIS päättää tulevan kauden fluorikiellosta lopuuliseti ensi viikolla. Kuva: NordicFocus

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihdon kilpailupäällikkö Pierre Mignerey uskoo ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa, että todennäköisesti 25. toukokuuta sinetöitävän fluorikiellon testaamiseen löytyy keino.

FIS päätti tulevasta kaudesta alkasvasta fluorikiellosta viime vuonna, mutta toimiva testi on puuttunut ja on arveltu, että kieltoa siirrettäisiin vähintään vuodella eteenpäin. Mignerey kuitenkin kertoo Expressenin haastattelussa, että sopiva keino testien suorittamiseen on todennäköisesti löytynyt.

– Teknisesti olemme valmiita. Kaikki on kontrollissa. Testilaitteen kehitys etenee aivan suunnitellusti. Nyt tehdään paljon testejä ja tulokset näyttävät lupaavilta, sanoo Mignerey.

Mignerey paljastaa, että laitteen taustalla on saksalainen yritys, mutta ei paljasta enempää. Itse hän kiistää edes nähneensä vielä laitetta.

– Ensimmäinen protyyppi on tulee olemaan valmis alkukesästä.

Testilaite näyttäisi tuloksen saman tien kilpailupaikalla. Kestävyysurheilu.fin arvion mukaan testauslaite on todennäköisesti Bruker Nano GmbH:n kehittämä XRF -spektrometriskanneri, jolla voidaan havaita eri fluorimääriä suksen pohjasta. Laite antaisi ilmoituksen määritellyn raja-arvon ylittämisestä. 

Mignerey on täysin vakuuttunut, että laite voidaan ottaa käyttöön jo tulevana talvena. Hän sanoo, että tällä hetkellä pohditaan sääntöjä ja rangaistuksia mahdollisten kiinnijäämisten osalta.

FIS:n hallituksen on määrä antaa asian suhteen lopullinen päätös 25. toukokuuta pidettävässä kokouksessa.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit

ulvang banneri