KU Rollerski 550x90px

Kommentti: Paljon avoimia kysymyksiä fluorikieltoon liittyen

Pitovoiteita Kanadan huoltorekassa. Kuva: NordicFocus

Pitovoiteita Kanadan huoltorekassa. Kuva: NordicFocus

FIS tiedotti eilen fluorikiellon astuvan voimaan suunnitellusti tulevalla kaudella, mutta kiristävänsä raja-arvoja asteittain niin että kaudella 2022-2023 raja-arvo on nolla.

Lue myös: FIS päätti fluorikiellon astuvan voimaan suunnitellusti

Sosiaalisessa mediassa ja virallisemmissa medioissa eri puolilla Skandinaviaa osa on tulkinnut fluorikieltoa niin, että tulevalla kaudella voi käyttää jossain määrin fluoreja ja täyskielto astuu voimaan vasta kahden kauden päästä. Kestävyysurheilu.fi tulkitsi asian niin, että täyskielto astuu voimaan jo nyt ja fluorin käyttö pyritään paljastamaan mahdollisimman tehokkaasti heti, kuitenkin niin ettei "vahinkokäryjä" tule suksien vanhoista fluorijäämistä.

Kestävyysurheilu.fi ei saanut tiistaiaamupäivän aikana FIS:ltä kommentteja tulevan kauden tavoitteista ja toimintaperiaatteista tai täsmentämään asiaa muuten, vaan FIS:n suunnasta korostettiin, että asiat ovat kesken ja niistä tiedotetaan virallisia kanavia pitkin heti kun tiedotettavaa on.

Mieleen herää muun muassa seuraavat kysymykset:

– Onko fluorin raja-arvo tarkoitus määrittää niin, että esimerkiksi vain pulverit saataisiin kiinni ja pois käytöstä jo tulevalla kaudella vai kenties tiukemmin tai löysemmin?
– Paljonko testilaitteet maksavat ja kuka kustannuksista vastaa?
– Pitääkö myös kansallisissa hiihtokilpailuissa olla valvonta?
– Vaatiiko testauslaitteisto koulutusta ja kuka koulutuksesta ja siihen liittyvistä kustannuksista vastaa?
– Jos testi suoritetaan ennen kilpailua, voiko suksen pinnan käsitellä niin ettei testistä jää kiinni?
– Näkyykö testauksen järjestäminen kilpailujärjestäjän tai osallistujien kukkarossa?

FIS:n tarkoitus lienee siirtymäajalla varmistaa ennen kaikkea se, ettei vahinkokäryjä tule vanhoista voidejäämistä ja hyvä niin. Nähtäväksi jää miten kaikki toimii käytännössä. FIS:llä on viisi kuukautta aikaa asian valmisteluun. Se voi kulua kuitenkin yllättävän nopeasti. 

Norjan hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Svein Olav Snesrud ennakoi Langrenn.comin haastattelussa, että jos vähäinen fluoripitoisuus on sallittu, syntyy kilpailu siitä kuka pääsee lähimmäksi raja-arvoa ylittämättä sitä.

Hämmennystä on luvassa lisää jos voidevalmistaja Maplus toteuttaa uhkauksensa ja vaatii FIS:ltä 10 miljoonan euron korvauksia liiketoiminnan haittaamisesta, kuten Expressen uutisoi. Lisäksi osa voidevalmistajista on tiettävästi harkinnut yhteistä selvityspyyntöä EU:n kilpailuviranomaisille fluorikiellosta.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri