KU Rollerski 550x90px

Ski Classics lanseeraa Grand Classics -tapahtumat

Marcialonga on kalenterin ensimmäinen Gran Classics -tapahtuma. Kuvassa Tore Bjötseth Berdal tuulettaa vuoden 2020 voittoa. Kuva: NordicFocus

Marcialonga on kalenterin ensimmäinen Gran Classics -tapahtuma. Kuvassa Tore Bjötseth Berdal tuulettaa vuoden 2020 voittoa. Kuva: NordicFocus

Visma Ski Classics -sarja lanseeraa tulevalle kaudella Grand Classics -tapahtumat. Jos hiihtäjää voittaa kauden aikana kaikki neljä tapahtumaa tekee hän tenniksen tyliin Grand Slamin.

Grand Classics sisältää neljä perinteikkäintä ja arvostetuimpaa pitkän matkan hiihtoa: Marcialongan, Jizerska Padesatkan, Vasaloppetin ja Birkenbeinerrennetin.

Kukaan ei ole vielä aiemmin onnistunut voittamaan kaikkia neljää tapahtumaa samana vuonna

– Grand Classics -tapahtumat ovat osa Visma Ski Classics strategista ja urheilullista kehitystä. Kun lukitsimme Pro Tourille nykyiset 10-12 tapahtumaa, on selvää että kalenterissa ei ole juuri tilaa lisätapahtumille, joten keskitymme kehittämään lajia Pro Tourin sisällä. Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet ja Birkebeinerrennet ovat aina olleet kalenterissamme ja tulevat aina säilymään siellä lajimme monumentteina, sanoo Visma Ski Classics -sarjan johtaja David Nilsson.

Kukaan hiihtäjä ei ole aiemmin pystynyt voittamaan saman kauden aikana neljää klassikkotapahtumaa. Ruotsalainen Sven Åke Lundbäck (1981) ja italialainen Cristina Paluselli (2005 ja 2006) ovat onnistuneet voittamaan kolme Grand Classics -tapahtumaa vuoden aikana.

Jörgen ja Anders Aukland onnistuivat veljeksinä voittamaan kaikki neljä tapahtumaa vuonna 2013, kummankin voittaessa kaksi, mutta tätä ei tietenkään lasketa Grand Slamiksi.

Grand Classics tapahtumilla on korkeampi arvo Pro Tourilla. Grand Classics -tapahtumien voitosta saa 300 pistettä ja muista 200. Lisäksi Gran Classics -tapahtuma palkintopotti on vähintään 30 000 euroa, kun muissa osakilpailuissa se on vähintään 20 000 euroa.

David Nilssonin mukaan Grand Classics tulee olemaan sarjan jalokivi. Viime talvena Ski Classics laajentui ottamalla Challenger-tapahtumia sateenvarjonsa alle. Nyt timanttia hiotaan kärjestä.

– Grand Slamin suorittamisesta on luvassa erittäin hyvä palkintoraha. Julkaisemme sen kesän jälkeen, ennen kauden alkua, Nilsson sanoo.

Grand Slam, kaikkien neljän Grand Classics tapahtuman voitto samana vuonna:
Ei kukaan

Kaikkien neljän Grand Classics -tapahtumien voitto eri kausien aikana:
Anders Aukland 
Petter Eliassen 
Jenny Grip (Hansson) 
Cristina Paluselli 

Kolmen Grand Classics -tapahtuman voitto saman kauden aikana:
Sven Åke Lundbäck 1981 (Jizerska Padesatka uupui)
Cristina Paluselli 2005 (Vasaloppet uupui) 2006 (Birkebeinerrennet uupui)

Kolmen Grand Classics -tapahtumann voitto eri kausien aikana:
Andreas Nygaard (Marcialonga uupuu)
Oskar Svärd (Birkebeinerrennet uupuu)
Britta Johansson Norgren (Birkebeinerrennet uupuu)
Kateřina Smutná (Birkebeinerrennet uupuu)

Kaksi Grand Classics -tapahtuman voittoa samalla kaudella:
Bengt Hassis
Seraina Boner
Britta Johansson Norgren
Katerina Smutna
Petter Eliassen
Jörgen Aukland
Anders Aukland
Jerry Ahrlin
Jenny Grip
Andreas Nygaard
Hilde G Pedersen
Oskar Svärd
Stanislav Rezac
Svetlana Nageikina
Lara Peyrot

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri