KU Swix Pro 550x90px

Kalevi Oikarainen ja legendaarinen suden kaato

Kalevi Oikarainen matkalla mestariksi Tatran MM-hiihdoissa. Kuva: Suomen Urheilumuseo

Kalevi Oikarainen matkalla mestariksi Tatran MM-hiihdoissa. Kuva: Suomen Urheilumuseo

Koillismaa uutisoi eilen vuoden 1970 hiihdon maailmanmestarin Kalevi ”Susi-Kalle” Oikaraisen menehtyneen viime perjantaina.

Oikarainen saavutti maailmanmestaruuden lisäksi MM-viestistä hopeaa ja olympiaviestistä pronssia. SM-tasolla hän saavutti 23 mitalia.

Oikarainen syntyi Kuusamon Kuontijärvelllä vuonna 1936 pientilallisten perheeseen. Oikaraisen lapsuus ei ollut helppo – isä-Kalle menehtyi sotavuosien jälkeen keuhkotautiin. Kalevi joutui nuorella iällä huolehtimaan äidistään ja nuoremmista sisaruksistaan.

Oikaraisen läpimurto tapahtui vuonna 1955 hänen voitettuaan Vuokatissa nuorten Suomen mestaruuden.

Vuoden 1970 Tatran MM-kilpailuissa Oikarainen tähtäsi juuri mestaruuden tuoneelle 50 kilometrin matkalle. 174 senttinen ja kilpailupainoltaan 63-66 kiloinen Oikarainen koki, että tuolloin harjoitusvuosia, kovia kilpailuja ja kokemusta oli riittävästi. Mestaruuden myötä Oikarainen valittiin vuoden urheilijaksi.

Lempinimensä ”Susi-Kalle” sai hiihdettyään suden kiinni ja kaadettuaan tämän onnistuneesti Koillismaan selkosilla vuoden 1963 joulukuussa. Rajamiehenä työskennellyt Oikarainen kertoo tapauksesta Paavo Noposen kirjoittamassa kirjassa Susi-Kalle, Koillismaa:

– Jaaha. Melko tuoreet (jäljet) ovat. Pari tuntia aikaa pimeän tuloon. Ja jos oikein tarkkana on, niin rapiat päälle…Poromiesten ja savottajätkien olin kuullut usein väittävän, että sutta ei kyllä suksilla kiinni ota. Oli silloin pyörinyt mielessä se tuuma, että kun sattuisi pääsemään tuoreille jäljille, niin katsottaisiin kaverin kunto.

Oikarainen onnistui tavoittamaan suden 20-30 senttisessä hangessa ja kaatoi 40 kiloisen naaraan toisella yrittämällä.

– Minä hiihin niin kovaa kuin jaksoin ja susi laukko niin kova kuin jaksoi. Siinä huomaisin sitten, että se alkoi väsyä…Päätin että hetkeäkään et kyllä lepää. Ennen kuin lepäät lopullisesti.

Oikarainen hiihti parituntisen susijahtinsa aikana 20 kilometriä umpihangessa.

”Susi-Kallen” kunniaksi Rukalle pystytettiin pronssinen näköispatsas vuonna 2014.

-Petri Ikävalko

P.S. Ylen Elävästä arkistosta löytyy hieno tunnelmapalanen urheiluselostaja Paavo Noposen ja Oikaraisen eräretkestä Koillismaalta.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit