KU Swix Pro 550x90px

Hiihtokausi alkaa Imatralla 23.10.

Imatralla päästään hiihdon makuun lokakuun lopussa. Kuva: Arttu Muukkonen

Imatralla päästään hiihdon makuun lokakuun lopussa. Kuva: Arttu Muukkonen

(Kaupallinen yhteistyö - Imatra Base Camp Oy) 
Imatralla ei tingitä kauden aloituksesta, vaikka leuto talvi teki viime vuodesta haasteellisen. Ensilumenlatu aukeaa lokakuun 23. päivä ja kauden ensimmäiset FIS-kilpailut pidetään siitä viikon päästä 31.10. – 1.11.2020 Tulevalle sesongille myös Ukonniemen alueen majoitusvaihtoehdot monipuolistuivat.

Etelä-Suomen ennätysleudosta viime talvesta huolimatta Imatralla saatiin saman verran lunta varastoon kuin edellisinä vuosina, 50 000 kuutiota. Se riittää hyvin viisi kilometriä pitkän ensilumenladun tekemiseen.

Imatran urheilijoiden hiihdon valmennuksesta ja huippu-urheilusta vastaava Kari Ahonen on hionut Imatran kiinteistöpalvelut Oy:n kanssa ensilumenlatua joka vuosi vähän paremmaksi. Haasteellinen viime talvi osoitti ladun haavoittuvimmat paikat, jotka on nyt rakennettu uusiksi.

– On paranneltu herkästi sulavia paikkoja kuitenkin säilyttäen noin viiden kilometrin kokonaispituus. Kansanhiihto-osuus on tehty paremmaksi. Myös lehtipuita on karsittu ladun varrelta, Ahonen kertoo ladun hienosäädöistä.

Imatralla lähdetään siitä, että lokakuussa aukeaa viiden kilometrin lenkki.

– Jos sää sallii, niin avataan viiden kilometrin mittaisena. Jos on huonompi keli, niin sitten vähintään homologoitu 2,5 kilometrin lenkki. Missään ei ole tätä ennen ollut homologoitua ensilumenlatua. Ladulla on mahdollisuus järjestää FIS-kisoja tykkilumella mihin ajankohtaan vain.

Kilpahiihtäjille houkuttelevaa Imatran hiihtosesongissa onkin ensimmäistä kertaa ensilumenladulla hiihdettävät FIS Imatran Kylpylähiihdot 31.10. – 1.11. Imatran FIS-kisa on sopivasti ennen pohjoisemman Suomen kilpailuja.

FIS Imatra 2018 Jarko AhonenImatralla hiihdetään FIS-kilpailut loka-marraskuun taitteessa. Kuva: Jarko Ahonen

– Nyt kun on talvella Obersdorfin MM-kisat, niin alkutalven kisat kiinnostavat urheilijoita pisteiden keruuta ja edustamista ajatellen, Ahonen ennustaa.

Koronan takia hiihtäjien liikkeet ovat hieman arvaamattomia, mutta Ahonen luottaa Imatran korkeatasoisten palvelujen vetovoimaan.

– Latu avataan sopivasti lokakuun viimeiselle viikonlopulle, jolloin päästään ladulle ensimmäisten joukossa koko maassa ja ensimmäisen hiihtoviikon huipentaa upeasti kauden ensimmäinen FIS-tason kilpailu.

Täyden palvelun maasto- ja ampumahiihtokeskus

Imatran Ukonniemen ensilumenlatu on täyden palvelun hiihtokeskus. Siitä huolehtii ladun vieressä sijaitseva Saimaa Sport, joka on paitsi laadukkaita hiihtourheiluvarusteita myyvä kauppa, myös asiantunteva palvelutalo hiihtäjille.

Saimaa Sport tarjoaa liput ladulle, pääsyn puku- ja pesutiloihin, voitelukoppien avaimet, vuokravälineet ja hiihdonopetuksen, huoltopalvelut ja monta muuta palvelua.

Johannes Kohonen Saimaa Sportista kertoo, että sesongin aikana liike palvelee aiempaa laajemmilla aukioloajoilla.

– Lähes kaikki liput ostetaan 9 ja 18 välillä. Mutta jos on suksen hiontaa, niin yhdeksään asti on monesti oltu, Kohonen kertoo.

Saimaa Sport palvelee hiihtäjiä ainakin maanantaista lauantaihin. Aukioloajat tarkentuvat vielä ennen hiihtokautta.

Parantuneen ladun lisäksi Imatran Ukonniemen majoitukseen on saatu lisää valinnanvaraa, kun 200 metrin päähän ladusta valmistui juuri hiihtokauden kynnyksellä erityisesti urheilijoita ajatellen varusteltu Saimaa Light -lomahuoneistokokonaisuus.

– Saimaa Light on tehty enemmän urheiluleiriläisten kuin tavallisten turistien näkökulmasta. Urheilijat arvostavat kovasti esimerkiksi kuivauskaappia, joka löytyy jokaisesta huoneistosta, kertoo Saimaa Lightia pyörittävä Vitali Vanhanen.

Jokaisessa Saimaa Lightin huoneistossa on täysin varusteltu keittiö, kaksi vessaa, kaksi suihkua, pesukone ja kuivauskaappi. Huoneistoissa on kaksi makuuhuonetta ja osassa makuuhuoneista laadukkaat kerrossängyt, joihin saa mahtumaan tarvittaessa neljä henkeä samaan huoneeseen.

Varovaista toiveikkuutta kauden alla

Imatran ensilumenladulle on helppo tulla, koska oheispalvelujen hinnat on neuvoteltu valmiiksi erilaisia tarpeita varten. Hinta- ja palvelutiedot näkyvät ensilumenlatu.fi -sivustolla. Tarvittaessa tulija saa apua Imatra Base Camp Oy:stä, jonka myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen tekee tarjouksen sopivasta kokonaisuudesta.

– Useasti ensimmäistä kertaa Imatralle leirille tuleville tehdään tarvekartoitus. On monen tyyppistä majoitusta ja monenlaista oheispalvelua. Näistä keskustellaan ja kasataan sopiva kokonaisuus, Jäppinen kertoo.

Vaikka koronapandemia estänee suurimman osan ulkomaalaisten leirityksistä, tuleva talvi näyttää Jäppisen mukaan ihan lupaavalta.

– Hiihtoseurojen ensilumenladun leirien varaaminen on nyt käynnistynyt koronatilanteesta huolimatta. Se hyöty tästä on, että majoitusliikkeet tarjoavat koronatilanteen takia joustavia peruutusehtoja. Ne myös kiinnittävät eritystä huomiota hygieniaan ja turvaväleihin.

Myös ulkomailta on tehty varauksia hotelleihin ja jopa suksihuoltoon siinä toivossa, että rajat aukeaisivat.

– Se on hyvä signaali, että Imatralle halutaan. Jäppinen toteaa.

Imatran ensilumenlatu internetissä: https://ensilumenlatu.fi/

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit