KU Triac 40 Aero 550x90px

Saksan ampumahiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö väläyttää maailmancupin boikotointia

Andreas Emslander väläyttää Norjan TV2:n haastattelussa maailmancupin boikotoinnin mahdollisuutta. Kuva: NordicFocus

Andreas Emslander väläyttää Norjan TV2:n haastattelussa maailmancupin boikotoinnin mahdollisuutta. Kuva: NordicFocus

Saksan ampumahiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö Andreas Emslander ei usko, että fluoritestistä saadaan tulevaksi talveksi luotettavaa ja väläyttää jopa mahdollisuutta maailmancupien boikotointiin, jos FIS ja IBU ja eivät pysty osoittamaan testilaitteen ja prosessin toimivuutta ja selkeytä asiaan liittyviä vastuukysymyksiä.

FIS tiedotti sidosryhmiään viikko sitten, että tutustuminen testilaitteeseen ja -prosessiin siirtyy syyskuusta lokakuulle. 

– Emme voi hyväksyä tämänhetkistä tilannetta, sanoo Emslander Norjan TV2:n haastattelussa ja sanoo, että asiaan pitää vaikuttaa voimakkaammin. Äärimmäisenä seurauksena on kilpailujen käyminen ilman meidän osanottoamme.
– Niin kauan kuin ei ole selvitetty kenellä on oikeudellinen vastuu niistä suksista, jotka eivät läpäise fluoritestiä, emme voitele yhtään paria, jatkaa Emslander.

Emslander ei usko, että testilaitetta saadaan riittävän luotettavaksi tulevalle kaudelle.

– On selvää, että testilaite ei toimi riittävän hyvin tällä hetkellä ja mielestämme ongelmaa on mahdoton korjata tällä hetkellä, sanoo Emslander.

Emslander sanoo, että asiantuntijoiden mukaan testin kehittäminen vie ennemmin vuosia kuin kuukausia. Nyt käytettävää laitetta ei ole alun perin kehitetty havaitsemaan fluoria suksen pohjasta eikä sitä pystytä kalibroimaan riittävän luotettavasti.

Testin kehittämisesssä mukana oleva professori Matthias Scherge ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida Norjan TV2:lle asioita tarkemmin, mutta vakuuttaa kehitystyö on edennyt vauhdilla ja he jatkavat työtä muun muassa kalibrointiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.

Emslander uskoo, että jos liitot eivät siirrä fluorikieltoa eteenpäin, on seurauksena kaaos.

– Huijaaminen on mahdollista ja fluori merkitsee suorituskyvylle enemmän kuin doping. Toivon, että he ovat riittävän järkeviä fluorikiellon perumiseen tulevan kauden osalta ottavat aikaa ongelmien ratkaisemiseksi. Tarvitsemme 100 prosenttisesti luotettavan testimenetelmän, päättää Emslander.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri