KU Triac 40 Aero 550x90px

FIS suunnittelee urheilijoiden seuraamista omalla sovelluksella koronaviruksen varalta

Maailmancupia kiertävät urheilijat on tarkoitus testata kaksi kertaa viikossa. Kuva: NordicFocus

Maailmancupia kiertävät urheilijat on tarkoitus testata kaksi kertaa viikossa. Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen hiihtoliitto suunnittelee omaa "Fis Passport App" -sovellusta, jonka avulla pystyttäisiin seuramaan urheilijoiden liikkeitä ja mahdollisia koronavirukseen sairastumisia. Tavoitteena on tiukan kontrollin avulla mahdollistaa maailmancupin turvallinen läpivieminen. Asiasta uutisoi ruotsalaislehti Expressen.

FIS:n suunnitelmien mukaan maailmancupia kiertävät urheilijat, huoltajat ja valmentajat tulisi testata kaksi kertaa viikossa läpi koko talven. Ainakin urheilijoiden tulisi kirjata sovellukseen missä maassa hän liikkuu sekä koronatestien tulokset. Kansainvälinen hiihtoliitto on Expressenin mukaan käsitellyt asiaa viime viikolla pidetyssä kokouksessa.

Ruotsin maajoukkueen johtaja Anders Byströmillä ei ole asiasta tarkempia tietoa.

 – Kuulostaa hyvältä idealta. Jos se toimii, kommentoi Byström Expressenille.

Suomen hiihtomaajoukkueen lääkäri Mira Tuovinen odottaa, että ensin on saatava päätös siitä miten maailmancup aiotaan mahdollisesti viedä läpi. Mahdollisessa intensiivisessä testauksessa ja tietojen keräämisesssä Tuovinen näkee muutmaan haastetta, jotka on ratkaistava.

– Tietoturva on yksi asia mikä on otettava huomioon, jos terveystietoja aiotaan antaa viranomaisten ulkopuolisiin rekistereihin. Lisäksi on testausprosessiin ja aikaikkunaan liittyviä haasteita. Miten maailmalla liikuttaessa testit suoritetaan ja kuinka nopeasti niistä saadaan tulokset, pohtii Tuovinen.

Jatkuva testaaminen tuo myös huomattavia kustannuksia. Nähtäväksi jää kenen kontolle ne lankeavat. Expressen arvoi, että koronatestin kustannukset ovat noin 100 ja 150 euron välissä. Koko maailmancupin kiertävä urheilija tulisi testata talvena aikana ainakin yli 30 kertaa.

Tuovinen kertoo, että maajoukkuehiihtäjille on tehty harjoituskauden aikana koronatestejä, jos virukseen mahdollisesti liittyviä oireita on ilmennyt.

– Maajoukkuehiihtäjät ovat olleet mukana jo aiemmin virusinfektioihin liittyvissä tutkimuksissa ja ovat tottuneet näytteiden ottoon. Infektioiden välttely on tuttua, joten suurta muutosta aiempaan ei ole tullut, sanoo Tuovinen.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri