KU Triac 40 Aero 550x90px

Ruotsin yleisradio: Ulricehamin maailmancupissa ollut aiemmin jopa 40 000 katsojaa – tammikuussa korkeintaan 50?

Ulricehamnin maailmancup on ollut aikaisempina vuosina yleisömagneetti. Kuva: NordicFocus

Ulricehamnin maailmancup on ollut aikaisempina vuosina yleisömagneetti. Kuva: NordicFocus

Yleisön puuttuminen tuomassa taloudellista katastrofia Ruotsin maailmancup-järjestäjille.

 

Maastohiihdon maailmancup lähestyy, mutta koronapandemia ei ole hellittämässä. Ruotsin viranomaiset eivät ole poistamassa covid-19 -taudin takia asetettuja rajoituksia yleisötapahtumien suhteen.

Maailmancupia olisi tarkoitus käydä tammikuussa kahden osakilpailun verran eteläisen Ruotsin Ulricehamnissa, mutta kilpailusta uhkaa tulla järjestäjille taloudellinen katastrofi, mikäli yleisö ei saa seurata kilpailua ladun varrelta.

Aikaisempina vuosina Ulricehamnin maailmancup on ollut todellinen kansanjuhla: latujen varsilla kotiyleisöä on kannustanut 30 000 – 40 000 ihmistä. Ruotsin viranomaisten nykyisillä rajoituksilla yleisöä saa olla korkeintaan 50 henkilöä.

Ulricehamnin kilpailuja järjestävän yhtiön toimitusjohtaja Johan Falk kertoo maansa yleisradioyhtiölle, ettei tapahtumasta ole tulossa tällä kertaa taloudellista juhlaa. Päinvastoin. Rukan maailmancupin kilpailemisen ilman yleisöä arvellaan tuovan kymmenien tuhansien eurojen tappiot, mutta Ulricehamnin kohdalla puhutaan sadoista tuhansista. 

Puuttuvat lipputulot painavat tapahtuman budjetin yli kaksi miljoonaa kruunua tappiolliseksi. Euroissa se tarkoittaa noin 200 000 euron miinusmerkkistä tulosta.

– Olemme jo tottuneet ajatukseen kilpailuista ilman yleisöä, mutta tapahtuman sielu on juuri yleisössä. Kaikkihan tietävät, kuinka paljon ladun varressa on aiemmin ollut väkeä, Falk harmittelee SVT:lle.

Falkin mukaan järjestäjä selviää kaikesta huolimatta tapahtuman järjestelyistä käyttämällä vuosien 2017 ja 2019 maailmancupin isännöintien ylijäämää tappioiden paikkaamiseen.

Tammikuun lopussa Falunissa järjestettävä maailmancup-viikonloppu on kärsimässä Ulricehamnin tavoin menetetyistä lipputuloista. Tosin tappion arvellaan olevan vain 40 000 euron luokkaa.

– Meillä on valmis infrastruktuuri kiinteine tiloineen, esimerkiksi stadion ja muita rakennuksia, selvittää Falunin kisojen toimitusjohtaja Ulrika Back Eriksson Falunin parempaa tilannetta.

– Kannamme yhteiskuntavastuun, emmekä halua tapahtumasta tartuntalähdettä. Siksi olemme jo varhain päättäneet ottaa vain vähän yleisöä, joka on eroteltu toisistaan, tai vaihtoehtoisesti ei lainkaan yleisöä, Back Eriksson jatkaa SVT:lle.  

Kansainvälinen hiihtoliitto seuraa pandemian kehittymistä ja tiedottaa mahdollisista muutoksista maailmancup-ohjelmassa talven aikana.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri