KU Triac 40 Aero 550x90px

FIS siirsi fluorikieltoa vuodella

Fluorikielto astuu voimaan vasta kaudelle 2021-2022. Kuva: NordicFocus

Fluorikielto astuu voimaan vasta kaudelle 2021-2022. Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on tämänpäiväiserssä kokouksessaan päättänyt siirtää fluorikieltoa vuodella eteenpäin. Kielto astuu voimaan vasta 1. heinäkuuta 2021.

FIS:n neuvosto teki päätöksensä fluorikieltoa ja testaus johtaneen työryhmän suosituksen pohjalta.

– Työryhmän ehdotuksen mukaan tuleva kausi käytetään laboratorio- ja kenttätesteihin, testausprotokollien viimeistelyyn ja sidosryhmien ostettavaksi tarkoitettujen lisälaitteiden valmistamiseen ja kiellon toteuttamisen valmisteluun kaikissa FIS:n alaisissa kilpailuissa.

FIS selittää siirtoon johtaneita syitä tiedottessaan suomennettuna seuraavasti:

Viime viikkojen aikana FIS pystyi testaamaan käsin pidettävää Fluorine Tracker -järjestelmää, joka pystyi havaitsemaan fluoria suksilla ja lumilaudoilla. Laitteet on tarkoitettu käytettäväksi ennen kilpailua ja kilpailun jälkeen. Näissä testeissä käytetyillä laitteilla mitattujen fluoriarvojen standardivirhe oli alle prosentin (1%) ja vahvistaa laitteen kyvyn mitata fluoria tarkasti suksien pohjista.

Mittaustekniikan tarkkuudesta huolimatta testaus osoitti myös, että testausjärjestelmän muihin osa-alueisiin liittyy mittausvirheiden mahdollisuuksia, jotka vaativat lisätestausta ja säätöä, jotta varmistetaan ehdottoman oikeudenmukaiset ja yhdenmukaiset tulokset kaikille kilpailijoille.

Testeissä havaittiin, että käyttäjän mahdollisuudet virheisiin oli niin merkittävä, että vaaditaan laitteen anturipään parantelua tasaisen kohdistuksen varmistamiseksi. Ensimmäiset 1 500 testiä osoittivat myös, että tarvitaan erillinen anturi erityyppisten pohjamateriaalien, -rakenteiden ja -käsittelyjen aiheuttamien mittausvirheiden poistamiseksi. Koska testit tehtiin laboratoriossa sisätiloissa, on jatkotestaus myös ulkovalossa, ulkolämpötilassa ja erilaisissa sääolosuhteissa tarpeen laitteen toiminnan varmistamiseksi. 

Tiedote kokonaisuudessaan englanniksi FIS:n sivuilla

Myös kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on tehnyt saman päätöksen.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri